Progebändi 5th Seasonin debyyttialbumilla mukana Pink Floydin riveistä tuttu Durga McBroom ja Wigwamin Jukka Gustavson

Kuva: Rami Marjamäki

Tiedote 4.5.2023

Tamperelainen 5th Season julkaisee debyyttialbuminsa 5. toukokuuta. 5th Season on kotimaisen rytmimusiikin huipuista koostuva kvartetti, jossa soittavat basisti-lauluntekijä Mikko Löytty (mm. Q.StoneSF BluesRemu & Hurriganes), Pink Floyd -tribuuttiyhtye PULSEsta ja Emma-ehdokkuuden saavuttaneesta Mortalityyhtyeestä tuttu kitaristi-säveltäjä Tapio Ylinen, keyboard-velho Arto Piispanen (mm. Dave LindholmTuomari NurmioIsmo Alanko) sekä Uniklubi– ja Pekko Käppi K:H:H:L -yhtyeiden rumpalinakin tunnettu Jani Auvinen.

Yhtyeen jäsenten yhteinen rakkaus erityisesti 70-luvun suuriin progebändeihin (Pink Floyd, WigwamYes) on johdatellut kokoonpanon omaa musiikkia rohkeasti näiden suurten rock-toteemien viitoittamalle tielle. Pian ilmestyvällä nimikkoalbumilla kuullaan myös tähtivieraina Pink Floyd -yhtyeen vokalistina parhaiten tunnettu Durga McBroom ja Wigwamista tuttu Jukka Gustavson. Albumi sisältää klassiseen proge-tyyliin tehtyjä eeppisiä teoksia unohtamatta myöskään improvisoitua jammailua.

Kappaleet ovat syntyneet Ylisen ja Löyttyn kynästä. “Ajatuksena oli lähteä rohkeasti tekemään musiikkia suurien esikuviemme hengessä. Ei tietenkään imitoiden, mutta samankaltaisia reittejä pitkin. Yhdistelemme vanhaa ja uutta teknologiaa. Analoginen, aito minimoog vuodelta -73 ja uusin digitaalinen äänitystekniikka lyövät kättä, ja lopputulos on hieno yhdistelmä vanhempaa soundia ja modernia tuotantoa”, Tapio Ylinen kertoo. “Veimme myös tietoisesti levyn materiaalia klassisten progejättiläisten suuntaan – valikoiden materiaalia, joka sopisi tähän konseptiin. Ja jos sävelkynästä alkoi tulla jotain, joka muistutti vaikkapa Procol Harumia niin annoin sen vapaasti tulla ulos pelkäämättä sitä, että joku sanoo, että ‘tuo kuulostaa ihan Procol Harumilta’. Niin kuulostaakin ja hyvä niin”, Ylinen jatkaa.

Albumin avaus- ja päätöskappaleet (In Memoriam… ja Desperate Measures) liittyvät läheisesti Ylisen kohtaamaan henkilökohtaiseen tragediaan. “In Memoriam -kappale käsittelee ensimmäisen vaimoni kuolemaa puhtaasti musiikin keinoin, koska en sitä säveltäessäni kyennyt sanallistamaan surun aiheuttamia tuntemuksia. Jos olisin pystynyt, en tarvitsisi musiikkia keinoksi näitä asioita välittämään. Desperate Measures puolestaan on ainoa onnistunut yritys saada Vuokon kuolemasta jotain järkevää sanottua lyyrisessä muodossa. Se, että Durga laulaa juuri tässä kappaleessa, on yhteisten kokemustemme vuoksi erityisen hieno asia“, Ylinen kertoo.

Toisaalta albumilla on myös toiveikkaampi, valoisampi puolensakin. Kappaleet Daylight’s End ja I Am The Waves ovat puolestaan pohdintoja siitä, miten päivänvalo lopulta palaa elämään synkkien vaiheiden jälkeen – kyseiset kappaleet onkin omistettu Ylisen nykyiselle vaimolle. Löyttyn kappaleet täydentävät albumin kokonaisuutta arkipäivän havaintojen kautta eksistenssiä pohtivina teoksina (On The Dark Side of the MoonLay Down ja Don’t Wanna Sing Your Blues).

Albumilta on julkaistu aiemmin singlenä Desperate MeasuresDaylight´s End sekä viimeisimpänä Don’t Wanna Sing Your Blues, joka ilmestyi 21. huhtikuuta. Kappaleella on mukana Wigwamin perustajajäsen, urkuri Jukka Gustavson. “Kuten Wigwamin aikoinaan, myös meidän bändimme repertoaariin on tullut isojen progeteosten lisäksi myös pari juurevampaa americana-tyylistä kappaletta The Bandin ja Little Featin hengessä. Tämä on yksi niistä, joten oli luontevaa, että kun Jukka suostui tulemaan levylle mukaan, hän soittaisi juuri tässä biisissä. Jukan urkusoolo tuo toki sopivasti progea tähänkin biisiin”, Ylinen avaa.

5th Season -albumi on huomioitu jo kiitettävästi eri medioissa ja se on soinut ennakkoon muun muassa YLE Radio SuomenYLE Vegan, Radio HelsinginRadio 957:n ja Radio Soin taajuuksilla. Albumi julkaistaan digitaalisesti suoratoistopalveluissa sekä CD:nä ja tuplavinyylinä. Levyn julkaisijana toimii Eclipse Music.

Keikat
4.5. Telakka, Tampere
6.5. Kalliosali, Helsinki

Tallenna albumi ennakkoon täältä: https://orcd.co/5th-season

 

Seuraa yhtyettä


Lähde: RÖD
Kuva: Rami Marjamäki

Website | + artikkelit

Heavyn moniottelija, vapaa-ajattelija, satanistisuvakki ja humanisti. Metallin maku suussa on vahvasti black-painotteinen, vaikka Judas Priest on se suurin rakkaus. Suunnittelen ja ylläpidän Luolan nettisivua ja brändi-ilmettä. Kirjoitan artikkeleita, arvioita, uutisia ja haastatteluja sekä kuvaan keikat ja festarit. Odotan, että Martti Servo tekisi joskus metallialbumin.

+ artikkelit

Metalliluolan uutistoimitus. Tällä hetkellä uutisia ja tiedotteita julkaisevat Ville Krannila, Pete Alander, Mikko Huuhka ja Joni Renko.