MAINOS:Mänttä-Vilppula -akselilta tuleva punk rock -yhtye Crapula vastaili Metalliluolan kysymyspatteristoon. Tutustu yhtyeeseen alla.

Bändin nimi: Crapula
Yhtyeen genre: Vauhdikasta ja taiteellista punkrock mytkettä.
Ketä yhtyeeseen kuuluu: Toni Kakkuri – Laulu / Huuto
Miikka Kangasjärvi – Rummut
Riku Kaarela – Basso
Jukka Kälvi – Kitara
Mistä yhtyeenne on kotoisin: Mänttä-Vilppula
Yhtyeenne esikuvat: Bändeistä: Nirvana, Linkin Park, Diablo, In Flames, Foo Fighters.
Henkilöistä: Dave Grohl, Flea, David Silveria.
Kumpaakin listaa voisi jatkaa loputtomiin mutta nämä nyt ehkä ne suurimmat vaikuttajat. Tonilla erikoismainintana Kirka.
Kertokaa yhtyeenne taustatarina: Crapula on nelihenkinen punk rock-orkesteri Pirkanmaalta, Mänttä-Vilppulan perämetsästä. Inspiraatio ammennetaan ympäröivän maailman pahasta olosta ja siitä pienestä positiivisesta pilkahduksesta mikä saattaa joskus vastaan tulla. Bändi sai alkunsa vuonna 2011, kun Crapulan rumpalilta, Miikalta, tiedusteltiin löytyisikö punk rock-henkistä bändiä 50-vuotisjuhlille. Eihän sitä sillä hetkellä ollut, mutta onneksi edellisestä projektista löytyi Toni lauluun ja Riku bassoon. Jere saatiin houkuteltua kitaraan. Kaikkia ajoi sama asia. Rakkaus musiikin tekoon. Kiirettähän ei ollut, sillä juhliin oli jopa 1,5 kuukautta aikaa. Pikaisesti kasaan kolme omaa biisiä, Raataja, Psyko ja Tyhjä lompakko sekä kourallinen covereita ja bändi oli valmis ensi keikalleen. Vastaanotto oli erittäin positiivinen joten rakkaus musiikin tekoon senkun kasvoi. Biisejä alettiin rakentamaan lisää ja keikkoja tuli ja meni. Vuonna 2019 homma alkoi hiipumaan, eikä aikaa tahtonut riittää Crapula-hengen ylläpitämiseen, kunnes maaliskuussa vuonna 2020 kysyttiin halukkuutta Debyyttialbumin tekoon. Tästä innostuneena nokka kohti Helsinkiä, jossa Rummut, basso ja laulu äänitettiin tuottaja/miksaaja/masteroija Miikka Keskitalon toimesta. Projekti jäi tauolle, ja tässä välissä myös Jere siirtyi kitarasta taustalle ja tilalle saatiin Kolhon lahja rock-maailmalle, Juke. Tammikuussa vuonna 2024 jatkettiin debyytin tekoa ja saatiin kitara-äänitykset myös pakettiin.
Minkälaiset tavoitteet yhtyeellänne on: Jatkaa musiikin tekemistä jatkossakin ja tehdä keikkaa.
Minkälainen työnjako musiikin tekemisessä on: Suurin osa biiseistä on syntynyt reeniksellä. Yleensä joko bassolla tai kitaralla on jotain tiluteltu kotona ekaksi ja sit sen ympärille reeneissä alettu rakentamaan biisiä. Yleensä Toni kirjoittaa sanoitusta samaa tahtia kun biisiä saadaan vietyä eteenpäin. Toni prosessoi sitä mielenmaisemaa mikä biisistä mieleen tulee ja tuo sen sitten paperille.
Uusimman levynne nimi: Paha olo
Avatkaa uuden levynne/julkaisunne taustoja. Mikä on toiminut sen inspiraationa ja miten tuotos on syntynyt: Inspiraationa on toiminut ympäröivän maailman paha olo, sekä se pieni positiivisuuden pilkahdus mikä ajaa eteenpäin.Äänityksellisesti levy syntyi siten, että basso ja rummut vedettiin nauhalle ilman klikkiä ja live-asenteella moniraitana. Sitten ku ne oli purkissa niin alettiin hiomaan bassoraitaa uudestaan läjään. Laulut äänitettiin ilman kitaroita purkkiin ja se aluksi tuotti haastetta.

Käytännössä editointia tehtiin eniten rumpuihin eli tomiraidoista vuodot kuriin, triggeröintiä basariin, virveliin ja tomeihin. Itse “taimi” käsitykseen ei haluttu puuttua ollenkaan ja se onkin vaikeaa vaikka nykypäivänä onkin tempon haku tekoälyt, joita voi myös käyttää apuna jos ei oo klikkiin vedetty. Tämä kaikki teknillinen asia Miikka Keskitalon vastuulla mutta mielipiteitä mikseistä ja balanssi asioita pohdittiin yhdessä bändin kanssa.

Jos uudelta levyltä/vanhasta tuotannosta pitäisi suositella kahta biisiä, niin mitkä ne olisivat ja miksi: PPTK ja Elämä on lahja. Kaksi hyvinkin erilaista biisiä ja kaksi erilaista tarinaa. Biisit on rakennettu hyvin ja Tonin sanoitukset ovat kirsikkana kakun päällä.
Mikä musiikki kolahtaa yhtyeellenne juuri nyt: Vaikutteita on reilusti ja tarkkakorvaiset saattaa näitä Paha olo-levyltä löytää mm. Muse, Dream theater, Horsepower, Sydän sydän, Raaka-aine ja lista jatkuu. Inaspiraation lähteenä toimii rakkaus musiikkia ja sen luomista kohtaan. Sekä haasteet saada musiikista mahdollisimman oman näköistä.
Muita asioita, joita haluatte kertoa yhtyeestänne: Musiikin tekemisessä parasta on se että pääsee toteuttamaan itseään. Ja ehkä purkamaan sitä painetta mitä raskas arki tuo tullessaan. Jos joku muukin sattuu sitten tuotoksista tykkäämään niin sehän on oikein mahtava asia.
Minkälaiset terveiset haluatte lähettää lukijoille: Kuunnelkaa spotifystä/tai muualta meidän biisejä esim. Arkku, Ymmärrystä vailla ja Tyhjä Lompakko.Lisää luvassa kun “Paha olo”-debyyttialbumi näkee päivänvalon 19. heinäkuuta 2024 ja sisältää 10 kappaletta. Albumin kesto on hyvin punkkimaiseen-tyyliin 32 minuuttia. Albumin julkaisee Middlewave.
Linkit yhtyeen somekanaville: https://www.facebook.com/Crapulaband & www.instagram.com/crapula.band
Linkit yhtyeen Spotify, Bandcamp tms. kanavalle: https://open.spotify.com/artist/7vFWjUsTfbiKaskk5EcEEU?si=aTYyncDyQyqzzO9yffK9Ow

 

Artikkelikuva: Crapula