MAINOS:Savosta maailmanmaineeseen ponnahtanut muusikko Marko Hietala on tuttu mies jokaiselle itseään hiemankin hevariksi väittävälle. Kultakurkkuinen vokalisti on vaikuttanut muun muassa Tarotissa, Nightwishissä ja Northern Kings -kokoonpanossa. Eikä sovi unohtaa miehen merkittävää osuutta menestyksekkäässä Raskasta Joulua -projektissa ja miksei Masked Singer -sarjan voittoa 2020. Meriittejä löytyy toki lisää Hietalan CV:ssä.

Marko ehti jo taannoin ilmoittaa jättäytyvänsä julkisuudesta toistaiseksi, mutta onneksi miestä on kuitenkin päässyt näkemään lavalla. Tänä keväänä käynnistynyt Mustan Sydämen Kevätkiertue starttasi Hyvinkäältä päättyen 29.4. Nivalaan.

Marko julkaisi 2019 ensimmäisen sooloalbuminsa “Mustan Sydämen Rovio” myös englanniksi nimellä “Pyre of the Black Heart” ja Hyvinkään illan setissä kuultiinkin pääsääntöisesti kyseisten levyjen kappaleita muutamalla coverilla höystettynä. Häpeäkseni on myönnettävä, että kyseiset levyt ovat jääneet vähemmälle kuuntelulle, etenkin Lontoon murteella soitettu, mutta toki “Isäni ääni” ja “Kiviä” ovat tulleet tutuksi. Keikalla jälkimmäinen vedettiin englanninkielisenä versiona “Stones”, joka sai myös yleisön mukaan huutojuhlaan. Vaikka keikan jokainen biisi ei oliskaan tuttu, on Hietalan tulkitsemana biisi kuin biisi nautinnollista kuunnella.

Kevään merkiksi laskettaneen myös sellainen sivuseikka, että herra Hietala esiintyi koko keikan ajan paljain varpain.

Kevätkiertueelleen Hietala on saanut mukaan kovia muusikoita ja porukan me-henki näyttäytyi illan setissä hyväntuulisena fiilistelynä. Kiertueen ensi keikalle pieniä källejä toki mahtui, mutta ei mitään niin vakavaa mistä tällainen rytmiryhmä ei selviytyisi. Rumpali Anssi Nykänen on yksi Suomen käytetyimmistä sessiorumpaleista ja kaveri soittaakin 5000 äänitetyssä kappaleessa. Tällaisen ällistyttävän knoppitiedon toimittaja bongasi Wikipediasta. Kitaristi Tuomas Wäinölän otteita on tullut seurattua useaan otteeseen Raskasta Joulua -keikoilla kuten myös erittäin lahjakkaan kosketinsoittaja Vili Ollilan.

Vaikka Hyvinkääsali ei aivan ääriään myöden ollutkaan täynnä, nousi riemu hetki hetkeltä korkeammaksi sekä bändin että yleisön osalta. Onnistuneesti valitut coverit (Hectorin “Olet lehdetön puu” ja David Bowien “Starman”) täydensivät Hietalan soolomateriaalia sopivassa suhteessa. Tarotia saatika Nightwishiä ei illan aikana kuultu, eikä niille olisi ollut paikkaakaan.

Marko Hietala oli mukana myös suomenkielisessä Black Sabbath -tribuuttiprojektissa Sapattivuosi ja keikan encorena kuultiinkin legendaarinen “War Pigs”, joka oli vimmainen osoitus bändin kyvystä soittaa myös ikivihreitä heviklassikoita. Illan lopetti kaunis “Truth Shall Set You Free”, joka on myös “Pyre of the Black Heart” -albumin päätösbiisi.

Ilta oli onnistunut eri genrejen ja tunteiden ilotulitus eikä tällaiselta kokoonpanolta yhtään vähempää voisi vaatiakaan.

Kuvat: 

 

 

 

 | Profiili

Heavyn moniottelija, vapaa-ajattelija, satanistisuvakki ja humanisti. Metallin maku suussa on vahvasti black-painotteinen, vaikka Judas Priest on se suurin rakkaus. Suunnittelen ja ylläpidän Luolan nettisivua ja brändi-ilmettä. Kirjoitan artikkeleita, arvioita, uutisia ja haastatteluja sekä kuvaan keikat ja festarit. Odotan, että Martti Servo tekisi joskus metallialbumin.