Opiskelijoiden mielenterveysviikon kampanjassa käsitellään taiteen ja mielenterveyden symbioosia

Mielenterveyden keskusliiton kampanjassa mukana Luna Killsin Lotta Ruutiainen, VIMMAn Eeva Rajakangas ja Pessi Jouste sekä DIRTin Aleksi Tiainen

MAINOS:Tiedote 8.4.2024

Mielenterveyden keskusliitto toteuttaa taiteen ja mielenterveyden välistä symbioosia käsittelevän kampanjan opiskelijoiden mielenterveysviikolla, jota vietetään 8.–14.4. Luvassa on kolme Instagram-livelähetystä, joita hostaavat suomalaiset artistit. Livelähetykset nähdään Mielenterveyden keskusliiton Instagram-tilillä (@mielenterveydenkl) tiistaina 9.4., keskiviikkona 10.4. sekä torstaina 11.4. klo 19:00.

”Taiteen ja mielenterveyden symbioosissa molemmat voivat hyötyä toisistaan. Taiteen ja ilmaisun kautta voi rakentaa yhteyttä itseen ja toisiin – syventää elämän merkityksellisyyttä. Mutta yhtä lailla ilmaisun kautta voi päästä tutkiskelemaan vaikkapa ympäristöön liittyviä huolenaiheita. Aktiivinen luova toimijuus herättelee nuoria: mistä toivo nousee ja mitä voidaan tehdä? Nämä ovat isoja asioita kysyä”, Mielenterveyden keskusliiton kulttuurituottaja Nina Tuittu sanoo.

Lähetyksissä käsitellään nuoria koskettavia mielenterveysaiheita kuten ADHD:ta ja ilmastoahdistusta. Katsojat voivat livelähetyksen aikana esittää artisteille kysymyksiä, tai lähettää niitä heille ennakkoon yksityisviestillä Instagramissa. Yksityisviesteillä lähetetyt kysymykset käsitellään anonyymisti.

Tiistaina 9.4. liveä hostaa Luna Kills -yhtyeen laulaja Lotta Ruutiainen, joka nostaa aiheekseen masennuksen – kuinka se näkyy artistiudessa ja taiteen tekemisessä, mutta myös miten taide on auttanut mielenterveyteen liittyvissä ongelmissa.

“Musiikin kirjoittaminen, sanoittaminen sekä esittäminen on ollut nuoruudesta lähtien väylä käsitellä masennusta ja elämässä tapahtuvia ahdistavia asioita, joita en ole pystynyt muulla tavalla tarkastelemaan”, Ruutiainen kertoo.

Keskiviikkona 10.4. luontoaktivisteinakin kunnostautuneet VIMMA-yhtyeen Eeva Rajakangas ja Pessi Jouste käsittelevät livessä taiteen, mielenterveyden sekä ilmastokriisin välisiä suhteita. Miten ilmastoahdistus voikaan vaikuttaa mielenterveyteen, ja miten ahdistusta voi purkaa ja käsitellä taiteen sekä aktivismin kautta? Yhtye on käsitellyt samoja aiheita muun muassa viime vuonna julkaistulla Tornadon Silmässä -albumilla, jolla VIMMA pokkasi itselleen myös Emma-ehdokkuuden.

”Jos aiemmin elin ilmastokriisin kanssa sokkivaiheessa, niin taide on antanut minulle lempeän laskeutumisen reaktiovaiheeseen. Taide ei ole leimannut tunteitani vääriksi tai suoriutumistani haittaaviksi, vaan pikemminkin virittänyt minut kokemaan niitä”, Rajakangas ja Jouste kertovat

Torstaina 11.4. DIRT-yhtyeen laulaja Aleksi Tiainen puhuu ADHD:staan, sen vaikutuksesta taiteen tekemiseen sekä helpotuksesta, jota diagnoosin saaminen toi omaan elämään.

“ADHD on valtava voimavara, jota ilman en olisi muusikko. Diagnoosi on parasta, mitä minulle on koskaan tapahtunut”, Tiainen kommentoi.

MIELENTERVEYDEN KESKUSLIITTO | INSTAGRAM | FACEBOOK

 

Lähde: Ginger Vine Management & PR