Cobra 1981 on julkaissut oikeasti kauan odotetun debyyttialbuminsa – tarkalleen ottaen yli 40 vuotta odotetun

Valokuvaaja: Juha Aho-Pynttäri (kuva vuodelta 1981)
MAINOS:Tiedote 22.3.2024

Cobra1981 on julkaissut tänään 22.3. debyyttialbuminsa “VOL. 1”! Samana päivänä albumin julkaisee pelkästään Suomessa useampi kymmenen muutakin artistia ja yhtyettä, joten mikä tekee tästä bändistä erityisen. Ainakin se, että jäsenet ovat odottaneet tapahtumaa vuodesta 1981, eli yli neljäkymmentä vuotta.

Yhtye on perustettu soittajien ollessa nuoria miehiä kahdeksankymmentä-luvun sarastaessa. Maailma oli silloin hyvin erilainen, mutta heavyrock oli saanut jo vankan sijan nuorten kasettisoittimissa ja levyhyllyissä. Sävellykset ja tarinat, joita pojat silloin kirjoittivat brittiläisiä esikuviaan seuraten ovat sen verran iättömiä, että ne toimivat yhä vuonna 2024 raavaiden miesten esittäminä. Musiikkityyli edustaa paikoin puhtaasti NWOBHM-tyylisuuntaa tuplakitaroineen, nopeine tempoineen ja tarinallisine lyriikoineen, jotka tietenkin lauletaan voimakkaasti laulajan äänialan koko leveydeltä. Levyllä on kuitenkin myös balladeita ja raskaampaa riffittelyä maustamassa vuosikymmeniä hautunutta keitosta.

Cobra 1981 (vuosimallia 2023) – Valokuva: Roosa Sippola

Soittajilla on takanaan pitkät työurat ja osa on perhestatukseltaan jo isoisä-luokassa. Kaikki ovat vähintään viiskymppisensä juhlineet. Töiden ohella soittaminen on tapa rentoutua ja irtautua arjesta. Se on myös tapa pitää yllä ystävyyssuhteita ja kartuttaa sosiaalista pääomaa. Yhdessä soittaminen ja esiintymiset paikallisilla kesäjuhlilla riittivät syyksi pitää bändi hengissä, mutta sisäpiiriin ajautuneen musiikintuottajan kuultua kappaleiden ja niiden esitysten korkean tason, päätettiin kokeilla, josko nämä taipuisivat levyllekin.

Albumi tallennettiin studiolivenä entisessä navettarakennuksessa, joka muutettiin harjoitustilaksi ja äänitysstudioksi. Soitossa ja laulussa kuuluu kokemuksen ja varmuuden lisäksi yhä nuoruuden into – matka takaisin laulaja Askon kotitalossa sijainneeseen huoneeseen, jossa soitto aikoinaan alkoi. Sopivien yhteistyökumppaneiden löydyttyä kappaleita alettiin julkaista ja ne ovat löytäneet tiensä suoratoistopalveluiden soittolistoille. Kaikkien yllätykseksi radiosoittoa on saatu ympäri maapalloa. Vuonna 1981 kukaan yhtyeen jäsenistä olisi tuskin osannut aavistaa bändinsä viimeisimmän treenikämpällä hinkatun tekeleen päätyvän radioon Meksikossa tai Australiassa vuonna 2024.

 

Nyt aika on kypsä julkaista pitkäsoitto, joka kantaa juhlavasti nimeä “Vol.1”. Yhtyeellä on yhä täyttämättömiä tavoitteita ja koska singleistä saatu palaute on ollut innostunutta ja positiivista, on seuraavia askelia jo suunniteilla. Neljänkymmenen vuoden aikana biisejä on kertynyt pöytälaatikkoon enemmän kuin yhden albumillisen verran ja Cobra1981:n keikkakunto on vahvempi kuin koskaan!

 

Haaveilu, unelmien toteuttaminen ja rokkaaminen – raskaskaan – ei katso ikää, aikaa tai paikkaa. Kun paloa löytyy, asioita kannattaa tehdä. Vol.1-albumi ja tämä viisikko on rautainen esimerkki tästä.

 

Cobra 1981:
Asko Ylinen – Laulu
Juha Sippola – Kitara ja taustalaulu
Jukka Laitila – Kitara
Reijo Hakola – Basso ja taustalaulu
Seppo Patteri – Rummut

Linkit:

https://www.instagram.com/cobra_1981

https://cobrayhtye.wixsite.com/cobrakuortane

Cobra 1981 @ Facebook

 


Lähde: Inverse