Wikipediasta lyriikkansa ammentava WikiRock on Rooman palon lähteillä

Kuva: Lauri Viljavuori
MAINOS:

Tiedote 17.11.2023

Vuonna 2011 perustettu, yksi maamme ehkä eriskummallisimmista yhtyeistä omalla sarallaan, WikiRock julkaisee tänään uuden Rooman palo -singlensä. Luvassa ei ole ihmissuhdedraamaa tai filosofisia pohdintoja elämästä vaan todella tanakkaa faktaa – ammentaahan WikiRock sanoituksensa suoraan Wikipedian artikkeleista, josta myös nyt saadaan rautaisannos historian puhdasta dataa.

Alun perin Mika Kuokkasen ja Marko Rintamäen hupiprojektina sekä opiskelijamusikaaliyhteisön sisäpiirivitsinä alkanut WikiRock sai niin innostuneen vastaanoton, että kuin vahingossa WikiRockista syntyi oikea bändi, joka on keikkunut Spotifyn listoilla ahkerasti.

Nyt julkaistu Rooman palo on selkeästi aggressiivisin WikiRockin kappale koskaan.

“Mika oli viime tammikuussa Helsingin yliopiston Kaisa-kirjastolla kirjoittamassa opinnäytetyötä, kun Markolta kilahti ääniviesti, jossa oli ehdotus uuden biisin kertosäkeeksi. Hetki palloteltiin viesteillä, mitä tunnelmia aihiosta nousee ja mistä kappale voisi kertoa. Varttia myöhemmin Mika äänitti kirjastossa kuiskaten kertosäkeeseen sanat. Silloin oli selvää, että tästä tulee biisi ja tulee muuten hyvä! Se onkin osio biisiä, joka on säilynyt käytännössä muuttumattomana koko biisintuotantoprosessin ajan”, yhtye kertoo.

”Progressiivinen musiikki on kivaa, mutta liian vaikeaa kuunnella. Popmusiikki on liian turvallista ja tylsää. Rooman palo on suunniteltu lääkkeeksi näihin haavoihin. Melodiat tuo mielekkyyttä musiikkiin, joten riffiin valikoitui Soilworkia mukaileva iso melodia John Williamsin itseluottamuksella. Kertsissä saa laulaa rytmikkään taustalaulun mukana, vaikka ei jaksaisikaan opetella kovin montaa sanaa. Kappaleella on pakottava tarve pitää kaasua pohjassa. Koeta pitää kiinni, ettei syksypipo lennähdä päästä”, Marko Rintamäki jatkaa.

WikiRockin sanoitusten opettavainen twisti on erityisen lähellä keväällä valmistuvan luokanopettajan, Mikan, sydäntä. WikiRockin musiikkia onkin soitettu monissa kouluissa niin fysiikan, historian kuin biologian oppitunneilla. Wikipedian artikkelien tekstien tuomat haasteet eivät ole kuitenkaan haitanneeet biisien toimivuutta, vaan sanoituksellisesti kiinnostavien juttujen rakentaminen sisään biisiin kuuluu myös kiinnostavina musiikillisina ratkaisuina.

Rooman palon kanssa yhtye on taas ottanut askeleita kohti entistä ammattimaisempaa tekemistä ottamalla todellisen mestarin mukaan kappaleen jälkituotantoon. Biisin on masteroinut muun muassa Apulannan viimeisimmän levyn soundimaailman viimeistellyt Jasse “Jazmanaut” Kesti. Vaikka WikiRockin musiikin tuotanto on kasvanut jatkuvasti kunnianhimoisempaan ja ammattimaisempaan suuntaan, ei pipo liikaa kiristä päässä.

“Viimeisessä sessiossa, ennen biisin siirtymistä miksaukseen tuli Latelta (kitaristi) ehdotus heittää loppuun vielä eeppinen rumpufilli. Marko ensin ajatteli, että tässä vaiheessa niin isot muutokset ei kannata ja että fillistä tulisi jotenkin nolo. Late sai kuitenkin Markon ylipuhuttua ja lopun ylitörkeä rumpufilli tuli mukaan. Nyt tuntuu jo, että sehän on ihan osa biisin sielua ja kappaleelle täydellinen finaali”, orkesteri tuumii tyytyväisenä.

WikiRock aloitti keikkailun jälleen viime viikolla Tampereelta. Tulevat keikkapäivät päivittyvät yhtyeen somekanaviin.

WikiRock on:
Lead-laulu: Mika Kuokkanen
Rummut: Marko Rintamäki
Kitara: Joel Pirttimaa
Kitara: Lauri Viljavuori
Basso: Olli Hasu

INSTAGRAM | FACEBOOK | SPOTIFY


Lähde: Ginger Vine Management & PR
Kuva: Lauri Viljavuori