Thunderstone – The Burning (2004)

MAINOS:Kotimaisen metallitaivaan tähtinimeksi vuoden 2002 debyytillään nopeasti noussut Thunderstone vastasi omaan haasteeseensa kaksi vuotta myöhemmin ilmestyneellä ”The Burning” -albumilla. Levyn julkaisusta tulee nyt kuluneeksi 20 vuotta.

2000-luvun alkupuoli oli vielä uuteen voimaan edellisellä vuosikymmenellä nouseen voimametallin kulta-aikaa. Markkinoiden saturaatio alkoi tässä vaiheessa olla pahimmillaan ja uusia geneerisiä yrittäjiä nousi ympäri Eurooppaa kuin sieniä sateella. Thunderstone erottui joukosta osittain vahvan materiaalin, power metal -kliseiden kiertämisen sekä laulaja Pasi Rantasen vakuuttavan vokaalisuorituksen ansiosta. Myös soittajat olivat tekijämiehiä, ja kun listaan lisätään suuren Nuclear Blast -levymerkin tuki sekä Sonic Pump- ja Finnvox -studioiden takuuvarma tuotanto, oli voittava paketti valmis.

Seuraavien vuosien aikana koko genrestä meni maku sellaisella tehokkuudella, että ”The Burning” kuulostaa vuonna 2024 jopa mestariteokselta. Varsinaisesti mitään maailmoja mullistavaa ei esitetä, mutta sanoma toimitetaan perille vakaalla ammattitaidolla ja kokonaisuus vie mukanaan väkisin.

Biiseissä on pieniä koukkuja ja nyansseja, jotka ohjaavat ajatuksia välilä perinteisemmän metallin ja ajoittain progressivisemman sekä raskaamman juonikuvion pariin. Balladi ”Sea Of Sorrow” tikkaa kaikki oikeat boksit hitaammalla osastolla ja ”Sail On..” -kertosäettä huomaa toistelevansa pitkään kuuntelusession jälkeen. Tämä yleensä kertoo lopputuloksen onnistumisesta.

Rantanen välttää pahimmat kliseekarikot, mutta korkealta ja kovaa vedetään, kun sitä tarvitaan. Hyvänä esimerkkinä käy vokalistin ”tin star man!” huuto saman nimisen kappaleen lopussa. Samoin yhtyeen riveistä jo poistuneiden Kari Tornackin ja Mirka ”Leka” Rantasen kuvioita on hieno kuulla. Suurimman osan musiikista kirjoittaneet Nino Laurenne sekä Titus Hjelm hoitavat niin ikään tonttinsa erinomaisesti. Muutamia vierailijoita kuullaan, mutta yhtye pitää itsensä hyvin onnistuen keskiössä.

Albumi ylsi Suomen Virallisella Listalla lähelle top-10:tä. Vielä tätä seuranneella ”Tools Of Destructionilla” virtapiikki kantoi mukavasti, mutta sen jälkeen yhtyeen ote alkoi väistämättä lipsua Rantasen poistuttua kuvioista ja taukojen levyjen välillä venähdettyä vuosiksi.

Tuo tulevaisuus Thunderstonen osalta mitä hyvänsä, ”The Burning” on kahden vuosikymmenen aikana säilyttänyt asemansa yhtenä vuosituhannen vahvimmista power metal -levyistä.

9/10

Ville Krannila

1.Until We Touch The Burning Sun
2.Break The Emotion
3.Mirror Never Lies
4.Tin Star Man
5.Spire
6.Sea Of Sorrow
7.Side By Side
8.Drawn To The Flame
9.Forth Into The Black
10.Evil Within

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.