Thin Lizzy – Jailbreak (1976)

Mainos
Saarihelvetti

Vuoden 1976 alussa Thin Lizzy oli kovan paikan edessä. Läpimurto hittilevyineen oli saatava kasaan tai muuten peli olisi yhtyeen osalta lopullisesti pelattu. Edellinen albumi ”Fighting” oli ollut musiikillisesti vahva taidonnäyte Phil Lynottin vetämältä nelikolta, mutta radiosoittoa keräävä single oli vielä jäänyt puuttumaan.

Seuraavalle levylle ”Jailbreak” palikat saatiin lopulta täysin kohdalleen, vaikka levytystahti tuolloin oli nykypäivän menoon verrattuna jotain täysin käsittämätöntä. Sävellystyössä Lynottin rinnalle nousivat tasavertaisesti ensimmäistä kertaa kitaristit Scott Gorham sekä Brian Robertson, joiden yhteissoitto sai niin ikään luomisprosessin myötä uutta virtaa ja vimmaa.

690thinlizzy1976

Tämän levyn keskiössä on ”The Boys Are Back In Town,” mikä on luonnollisesti se Thin Lizzyn kappale, jonka jokainen tunnistaa. Biisi nosti bändin kertaheitolla paikallisesta suosikista maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Radiosoitossa puhki kulunut se kieltämättä on, kuten kaikki maailman paranoidit ja smokeonthewaterit. Silti syynsä suosiolle löytyy biisin yksinkertaisesta tarttuvuudesta sekä Lynottin mestarillisesta tulkinnasta.

Nimibiisi on oikeutetusti sireeneineen jykevän rockin klassikko, ”Emerald” vakuuttaa edelleen kelttiläisellä otteella ja harvemmin kuultu ”Romeo And The Lonely Girl” on yksinkertaisesti loistava pop-kappale. Vastaavasti ”Running Back” ja toinen kevyempi biisi ”Fight Or Fall” eivät aivan osu maaliin, mutta Lynottin hieno tulkinta pelastaa paljon. Raskaampaa materiaalia on mukana, kuten ”Warriors” vakuuttavasti todistaa.

Tällä vuosikymmenellä julkaistu remasteri sisältää bonuslevyn, jolla kuullaan remiksauksia, radioversioita ja pari ennen julkaisematonta otosta sessioista. Mitään varsinaisesti mullistavaa nämä extrat eivät tarjoa, ellei sellaiseksi lasketa satunnaisia sanoituspuolen muutoksia ja korutonta hyllylle jäänyttä biisiä ”Blues Boy.” Def Leppardin keulamies Joe Elliott on vastannut uudelleen masteroinnista ja käy läpi urakkaa kattavasti levyvihossa. Soundit ovat kohdallaan kuten bändillä jo alkuperäistuotannossaan aina on ollut.

Onko ”Jailbreak” sitten se Thin Lizzyn paras levy? Itse en aivan näin väittäisi. Seuraavilla pitkäsoitoilla ”Johnny The Fox” ja ”Bad Reputation” bändi onnistui vielä hivuttamaan kokonaisuutta korkeampitasoiseen suuntaan. Ja lukuisat fanit sekä kriitikot pitävät edelleen yhtyeen kovimpana saavutuksena vuoden 1978 livejulkaisua ”Live And Dangerous,” jolla Thin Lizzyn livekunto siivitti kappaleet vielä korkeampaan lentoon. Joka tapauksessa erittäin laadukasta kuunneltavaa ”Jailbreak” yhä yli 40 vuotta julkaisunsa jälkeen on.

8+/10

Ville Krannila

1.Jailbreak
2.Angel From The Coast
3.Running Back
4.Romeo And The Lonely Girl
5.Warriors
6.The Boys Are Back In Town
7.Fight Or Fall
8.Cowboy Song
9.Emerald

Bonus tracks:
1.Jailbreak (remix)
2.The Boys Are Back In Town (remix)
3.Emerald (remix)
4.Jailbreak (BBC session)
5.Emerald (BBC session)
6.Cowboy Song (BBC session)
7.Warriors (BBC session)
8.Fight Or Fall (alt take)
9.Blues Boy
10.Derby Blues (live)

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän