Twisted Sister – You Can’t Stop Rock’n’Roll (1983)

Yli 40-vuotisen uransa tänä vuonna jäähyväiskiertueella paketoiva Twisted Sister saapuu Poriin ja Suomeen tänään viimeistä kertaa. Bändi on toistuvasti todennut, ettei heidän osaltaan paluuta tämän jälkeen enää ole vaan homma todella on tässä. Loputtomia comebackeja tehneiden Kissin ja Scorpionsin tielle ei siis lähdetä. Päätöstä on kunnioitettava, sillä live-esiintymisissä yhtyeen uudelleen aktivoitumisen jälkeen taso on säilynyt jatkuvasti korkeana. Studiossa on lähinnä tehty uudelleen nauhoituksia, yksittäisiä raitoja soundtrack-tarkoituksessa sekä yksi joululevy. Ehkä viisas ratkaisu on ollut jättää varsinaiset studiolevyt sinne kultaiselle 1980-luvulle, jolloin bändi julkaisi viiden vuoden aikana yhtä monta kiekkoa.

”You Can’t Stop Rock’n’Roll” oli aikanaan Twistareiden toinen studioalbumi ja edelsi bändin supertähteyteen nostanutta ”Stay Hungry” klassikkoa. Vuoden 1982 debyytti ”Under The Blade” oli vihainen ja raskas tuotos, jonka kappaleet nostettiin suurimmaksi osaksi jo yhtyeen edellisen vuosikymmenen klubivuosien tuotannosta. ”You Can’t Stop Rock’n’Roll” tehtiin pääasiassa uudesta materiaalista säilyttäen vielä vihan ja kapinan tunteen, mutta sävellykset olivat kaupallisempia sekä hiotumpia. Dee Snider osasi mainiosti ja ajan hengen mukaisesti rakentaa varsin yksinkertaisista aineksista nerokkaan tarttuvan kokonaisuuden. Lisäksi yhtye hyödynsi täydellisesti uuden MTV-kanavan potentiaalin. LP:ltä lohkaistut kolme singleä ja videot valtasivat kanavat sekä radion ääniaallot, tuoden Twisted Sisterin nimen suuren yleisön tietoisuuteen ennenkuin seuraavalla kiekolla sitten lopullisesti räjähti.

Tällä levyllä kuullaan vielä vihaista ja tiukan metallista Twisted Sisteriä, mutta valitettavasti sen akilleen kantapää on edelleen ponneton ja suttuinen tuotanto, joka jopa vaihtelee laadultaan biisien välillä. Joitakin vuosia sitten julkaistulla remasterilla tätä ongelmaa on saatu korjattua jonkin verran, mutta levy häviää väistämättä sitä seuranneille kahdelle mestariteokselle. ”Under The Bladen” raakaan sovitusmaailmaan samanhenkinen tuotanto sopi, mutta tämän albumin kaupallisempaan ilmeeseen epätarkkuus, rumpujen särkyvät iskut ja kitarasoundin tuhruisuus iskee kuin hai vedessä vuotavaan uimariin. Tuloksena ei ole kovin kaunista jälkeä.

Kuten toisen nuoruuteni nostalgisen suosikkilevyn ”Love Is For Suckersin” kohdalla, aika ei kaikille ”You Can’t Stop Rock’n’Rollin” kappaleille ole myöskään ollut suosiollinen. Hampaat irvessä tämä on yksinkertaisesti pakko myöntää, eikä armoa tässä kohtaa voi antaa. ”I’ll Take You Alive” ja ”I’ve Had Enough” olivat biisejä, jotka teini-ikäisenä kolahtivat täysillä, mutta vanhempana ja kyynisten korvien läpi ne eivät täytä yhtyeen 1980-luvun huippustandardeja. Myös ”Like A Knife In The Back” vie yksinkertaisuudessaan ja jankkaamisessaan Sniderin sävellysformulan liian pitkälle.

Vastaavasti niitä timanttejakin levyltä löytyy yhä. ”The Kids Are Back” on loistava avaus marssirytmin saattelemana. Dee laulaa mahtavasti ja iskee kehiin vielä paremman suorituksen ”Ride To Live, Live To Ride”– sävellyksessä, joka kuuluu yhtyeen aliarvostetuimpiin. Hittiainesta omaava ”I Am (I’m Me)” koskettaa vapaudenhuutona yhä henkilökohtaisesti kovemmin kuin tunnetummat ”Stay Hungryn” anthemit. Sniderin vaimolleen Suzetelle jo pari vuotta aiemmin tehnyt balladi ”You’re Not Alone” oli ensimmäinen suuri Twisted Sister-tunnelmapala. Myöhemmin ilmestyneen ja tänäänkin keikalla todennäköisesti kuultavan ”The Pricen” tasolle se ei yllä, mutta aivan kelvollinen hituri on kuitenkin kyseessä. ”We’re Gonna Make It” ja levyn päättävä partaveitsenterävä nimibiisi ovat edelleen loistavia heavy metal kappaleita. Viimeksi mainitun kappaleen videon kohdalla tosin loistavuudesta ei voida puhua.

Remasteroidulla versiolla on mukana muutama bonusveto, jotka ovat hyvästä syystä jääneet hyllyyn pölyttymään, eivätkä mitään oleellista lisäarvoa levylle tuo. ”You Can’t Stop Rock’n’Roll” on puutteistaan huolimatta edelleen vahvan nostalginen paluu aikaan, jolloin asiat olivat ehkä mustavalkoisempia, mutta tunne niiden takana oli aito ja koskettava. Twisted Sisterin biisit olivat näennäisesti yksinkertaisia, mutta iskivät lujaa aikakauden nuorison hermoon. Dee Snider lauloi yksilön vapaudesta, mutta videoiden ja sanoitusten välittämä sanoma oli selvä: vanhempi sukupolvi vastaan nuoret.

Twisted Sister ei ollut vuonna 1983 eikä ole edelleenkään yksilöinä merkittävällä musiikillisella tasolla teknisesti, mutta yhdessä ja Deen vakuuttavien sävellysten tukemana bändi sai aikaan taikaa studiossa. Yhtyeen parhaan studioalbumin titteli voidaan täältä suunnalta luovuttaa vuoden 1985 ”Come Out And Playlle”, eikä tämä levy 33 julkaisunsa jälkeen yllä samaan mestariluokkaan. Vaikka ”You Can’t Stop Rock’n’Roll” ei olekaan aikaa kestänyt kaikilta osiltaan tehokkaasti, sen tahtiin voi edelleen hyvin virittäytyä legendan viimeistä Suomen keikkaa varten ja levyn nimen sanoma on säilynyt vahvana.

”While others cower, rock ain’t gonna die”

8/10

Ville Krannila

1.The Kids Are Back
2.Like A Knife In The Back
3.Ride To Live, Live To Ride
4.I Am (I’m Me)
5.The Power And The Glory
6.We’re Gonna Make It
7.I’ve Had Enough
8.I’ll Take You Alive
9.You’re Not Alone
10.You Can’t Stop Rock’n’Roll

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here