Running Wild – The Rivalry (1998)

Viime vuosina Running Wildin lippu ei ole salossa korkealla liehunut. Perinteisen heavyn pioneeribändi ehti jo kerran lopettaa uransa, mutta on tällä vuosikymmenellä palannut jo kolmen uuden albumin turvin. Taso on ollut vaihteleva, ja edellistä todella loistavaa Running Wild -levyä varten on palattava yli 20 vuoden taakse. Tuolloin tosin yhtye iski tiskiin uransa todennäköisesti kovimman tuotoksen.

”The Rivalrylta” kuultiin aikanaan näyte Metalliliitossa ja siltä pohjalta levy lähti saman tien ostoon, kun tie vei seuraavan kerran levykauppaan. ”The Rivalry” muodosti toisen osan Running Wildin trilogiasta, jossa käsiteltiin hyvän ja pahan välistä taistelua. Ensimmäinen ”Masquerade” oli ilmestynyt vuonna 1995 ja päätösteos ”Victory” saapui 2000. ”Victory” muutamasta hienosta kappaleesta huolimatta ei enää iskenyt samalla tavalla ja tästä eteenpäin suunta oli väistämättä alaspäin.

”The Rivalry” avataan introlla ”March Of The Final Battle,” joka erinomaisella melodiallaan saattelee taistelun käyntiin. Intro katkeaa kuin veitsellä leikaten nimikappaleen ”The Rivalry” ottaessa ohjat ja armoa ei anneta. Biisi on klassista heavy metallia parhaimmillaan. Jossain määrin kieli poskessa soitettu ”Kiss Of Death” on omistettu alkuperäiselle Kiss-kokoonpanolle, joka tämän levyn julkaisun aikoihin nautti valtavasta reunion-suosiosta.

Running Wild on aina onnistunut eeppisten tarinoiden kertojana. ”The Ballad Of William Kidd” kertoo maineikkaan merirosvojen metsästäjän historiikin ja musiikki vie mukanaan 1600-luvun merille. Kiddiin palataan vielä myöhemmin biisissä ”Adventure Galley,” joka on nimetty piraatin legendaarisen aluksen mukaan. Molemmat biisit onnistuvat loistavasti, ensin mainittu eeppisempänä merirosvotarinana ja viimeksi mainittu nopeampana perinteisenä Running Wild -kappaleena.

Levyn jälkipuoliskolta löytyy vielä toinen pidempi esitys ”Fire And Thunder,” jossa kaksi kitaraa veivaa erilaista riffiä hienolla ja säväyttävällä tavalla. Biisi on yksi suosikeista. ”Man On The Moonin” kitarariffi muistuttaa puolestaan etäisesti Twisted Sisteria, mutta tässä on se jokin tarttuvuuden taika, jossa vain harvat bändit ovat onnistuneet.

Kuva: Thorsten Herbig

Running Wild yhteen soittavana kokonaisuutena ja erityisesti Rock’n’ Rolf Kasparek sävellystyöstä vastaavana oli tällä albumilla selvästi hioutunut huippuunsa. Äänimaailma on jykevä ja välittömästi tunnistettava. Jörg Michael tekee hienon suorituksen rummuissa ja miehen soundi tällä miehen viimeiseksi jääneellä Running Wild -albumilla on erinomainen. Tämän levyn jälkeen Rolf ilmeisesti koki lakipisteen saavutetuksi ja levyjen rumpuosuudet on hoidettu muin kuin ihmisvoimin. Pitkän linjan basisti Thomas ”Bodo” Smuszynski ja kitaristi Thilo Hermann täydensivät ”The Rivalryn” kokoonpanon, joka on edelleen yhtyeen kaikkien aikojen kovatasoisin. Sisävihosta löytyy kuvia, joissa Rolf soittokavereineen on sonnustautunut menneiden vuosisatojen sotisopiin ja päähineisiin. Ilman olisi pärjätty, mutta onneksi imagolla ei ole vaikutusta levyn musiikilliseen antiin.

Viimeiset ylistyssanat jätetään viimeiseen kahdeksaan minuuttiin ”The Rivalryn” kestosta. Levyn päättää ”War And Peace.” Leo Tolstoin tunnettuun kirjaan perustuva kappale on heavy metallin mestariteos, täysin samalla viivalla sellaisten genren kivijalkakappaleiden kuten Judas Priestin “The Sentinelin” tai Iron Maidenin ”Hallowed Be Thy Namen” kanssa. Yksinkertaista, mutta jollain sanoin kuvaamattomalla tavalla sielua koskettavaa kuten paras metalli loppujen lopuksi aina on. Valitettavasti ”War And Peace” ilmestyi vuonna 1998, jolloin tämän kaltainen laatumusiikki ei ollut suuressa suosiossa. Biisi päättää levyn ainoalla oikealla tavalla, slaavilaisen melodian toistuessa sekä lopulta hiljetessä päättyy yksi 1990-luvun aliarvostetuimmista ja parhaista perinteisen heavy metallin levykokonaisuuksista.

9+/10

Ville Krannila

1. March Of The Final Battle (The End Of All Evil)
2. The Rivalry
3. Kiss Of Death
4. Firebreather
5. Return Of The Dragon
6. Resurrection
7. Ballad Of William Kidd
8. Agents Of Black
9. Fire And Thunder
10. The Poison
11. Adventure Galley
12. Man On The Moon
13. War And Peace

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here