Unleashed – Dawn Of The Nine (2015)

MAINOS:[three_fourth]Viikinkimetallin pioneerien Unleashedin taru alkoi Tukholmasta vuonna 1989. Bändi kuuluu siihen ruotsalaisen death metallin ensimmäiseen aaltoon, joka iski Entombedin, Graven ja Dismemberin myötä kivikkoiseen metallimusiikin rantaan 1980-luvun lopussa. Aallot nousivat korkealle ja tuota aikaa muistellaan nykyään melkoisen nostalgisissa tunnelmissa.

Unleashedin tapauksessa ehkä debyyttilevyä ”Where No Life Dwells” lukuun ottamatta se täydellinen timantti on yhtyeeltä edelleen julkaisematta, vaikka loistavia kappaleita on lähes jokaiselle albumille saatu. Tasaisuus on ollut sekä siunaus, että kirous. Vaikka yhtyeen death metal onkin parasta a-luokkaa perusteiltaan, se viimeinen silaus todellisen mestariteoksen myötä on jäänyt puuttumaan. Bändin paras levy onkin edelleen vuonna 2008 julkaistu kokoelma ”Viking Raids.”

”Dawn Of The Nine” ei tuo muutosta yhtyeen peruskaavaan vaan Unleashed jatkaa vankkumattomalla ja ominaissoundilleen uskollisella tiellä. Johnny Hedlundin karjaisut ammentavat voimanlähteensä jostain muinaisesta Lemmyn ja Cronosin yhdistelmästä ja jaksavat aina säväyttää, vaikka sävellykset eivät aivan huipputasolle yltäisikään. Kitarat rouhivat jonkin asteisessa alavireydessä ja riffit ovat toimivia, vaikka toki ne on aiemmin kuultu useaan kertaan eri variaatioissa. Levy on taltioitu kitaristi Fredrik Folkaren valvovan silmän alla tutuilla Chrome-studioilla. Sitä myötä tuotantokaan ei tuo yllätyksiä vaan rakentuu tutuista Unleashedin tyylille erittäin hyvin sopivista palikoista.

Kappalemateriaalista jo etukäteen kuullut näytteet ”Where Is Your God Now” sekä ”Defenders Of Midgard” iskevät tänne suuntaan parhaiten. Hidas nimibiisi toimii sekin jonkinlaisena hyvällä tavalla säväyttävänä sivuaskeleena tasaiseen kokonaisuuteen muistuttaen toimivasti death metallin syntyvuosia. Vastaavasti kun bändi siirtyy kertomaan tarinoita kirkkojen poltosta ja tuhansien järvien maassa leireilystä, mielenkiinto ei aivan korkeimmalla tasolla enää pysy.

Unleashed pysyy tiukasti omalla tiellään ja jos yhtyettä jostain voi syyttää, on se lievä yllätyksettömyys. Ammattitaito nelikolla on sen verran rautaisella tasolla, että näidenkin biisien tahdissa niskajänteet ovat koetuksella. Bändi tullaan näkemään livenä Hyvinkään Steelfestissä toukokuussa ja ”Dawn Of The Ninen” kappaleet tulevat varmasti toimimaan livesetissä vanhojen klassikoiden rinnalla. Se odotettu mestariteos ei tämä levy ole, mutta löytyypä siltä jälleen pari uutta kappaletta tulevalle ”Viking Raids”- kakkososalle ja edellisestä levystä “Odalheim” parannetaan hiuksenhienosti. Tästä voimme varmasti olla kiitollisia.

8 / 10

Ville Krannila

Unleashed-band-2015

[/three_fourth] [one_fourth_last]

unleashed-dawnofthenine

1.A New Day Will Rise
2.They Came To Die
3.Defenders Of Midgard
4.Where Is Your God Now
5.The Bolt Thrower
6.Let The Hammer Fly
7.Where Churches Once Burned
8.Land Of The Thousand Lakes
9.Dawn Of The Nine
10.Welcome The Son Of Thor[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.