Arch Enemy – Anthems Of Rebellion (2003)

MAINOS:




Arch Enemyn vahvuutena ovat aina olleet melodisen death metallin parhaimmistoon kuuluvat melodiat, ja kitaristien vahvasti perinteisestä heavy metallista kuvastonsa ammentavat riffit ja soolot. 1990-2000-luvun taitteessa tämä avasi bändille merkittävän markkinaraon.

Yhtyeen uusi laulaja Angela Gossow oli debytoinut vuonna 2001 ilmestyneellä ”Wages Of Sin” -levyllä ja pari vuotta myöhemmin ”Anthems Of Rebellion” todisti muilta osin 1990-luvun lopulta muuttumattomana pysyneen kokoonpanon hitsautuneen entistä tiiviimmin yhteen. Tie albumille ei ollut helppo erityisesti laulajalle, joka ongelman kurkun noduuleissa edeltäneellä kiertueelle lähes pistivät jäihin koko uran. Ääniterapian jälkeen kunto tokeni levytyssessioihin, ”Anthems Of Rebellionilla” huutaa ja ärjyy entistä vimmaisempi Gossow.

Heti kärkeen panokset nostetaan korkealle, ”Silent Wars” ja singlejulkaisut ”We Will Rise” sekä ”Dead Eyes See No Future” iskevät sanomansa pöytään tehokkaasti. Biisit ovat festarilavojen sekä klubien vakiotavaraa, joiden tahtiin kelpaa nostaa nyrkkinsä ilmaan yhä tänä päivänä yli 20 vuotta myöhemmin. Vaikka Arch Enemyn suosio tulisi vielä selvästi kasvamaan seuraavilla vuosikymmenillä, on helppo ymmärtää, miksi tämän kaltainen metalli iski oikeaan suoneen juuri tuossa ympäristössä ja aikakaudella.

Yhtyeen sanoituksissaan esille nostavat teemat resonoivat laajasti. Ote ei ollut ilmiselvän poliittinen, mutta yhteiskuntakriittisiä ja individualismiin viittaavia ajatusmaailmoja selvästi viljellään kappaleissa. Arch Enemyn materiaaliin on sen vuoksi aina ollut helppo samaistua, vaikka samalla osa kappaleista kulkee kliseiden ja nerokkuuden ohuella nuoralla.

”Anthems Of Rebellion” ei anna tilaa hengähtää musiikin vyöryessä eteenpäin vastustamattomasti. Kieltämättä 20 vuoden perspektiivi ja myöhemmin ilmestyneet levyt nostavat riman niin korkealle, ettei tässä puhuta aivan kovimmasta mahdollisesta kokonaisuudesta. Keskivaiheilta löytyy pari raitaa, joiden taso ei yllä parhaiden vetojen luokkaan.

Tästä huolimatta puhutaan pienistä yksityiskohdista. Kuten aina, Amott-veljekset Michael sekä Christopher osaavat luoda jokaiseen sovitukseen mielenkiintoisia kuvioita ja kitarasoundi on erinomainen. Lisävärinä Christopherin taustalaulua kuullaan kappaleissa ”End Of The Line” sekä “Dehumanization”.

Kaiken keskiössä on Gossowin tulkinta, joka hallitsee sovituksia. Eri nyanssit erottuvat vasta useammalla kuuntelukerralla, ja mukana on riittävästi tunnetta aggressiivisemman ulosannin vastapainoksi. Päätöskappale ”Saints And Sinners” nousee Angelan laulun ja tunnelmansa kautta lähes unohdetuksi klassikoksi, mutta muilta osin valttina on tasaisuus.

Kaiken kruunuksi tuotannosta ja miksauksesta vastasi Andy Sneap, jonka kädenjälki tunnetaan laajalti. Miehen tuotanto on ajoittain saanut kritiikkiä kylmästä, usein jopa steriilistä soundimaailmasta, mutta näissä 2000-luvun alun tuotoksissa tästä ongelmaa ei ole, vaan yleisilme on raskas sekä terävä. Kitaran kielien vinkaisut kuuluvat selvästi kotistereoista.

Julkaisun myötä levy nousi yhdeksi Century Median menestyneimmistä ja 2000-luvun alun CD-kauden huipussa myyntiluvut olivat korkealla. Arch Enemy jatkoi ”Anthems Of Rebellionin” jälkeen menestyksestä toiseen ja Gossowin 10 vuotta kestäneen studiokauden aikana levyt ovat kaikki menestyksiä. Viimeisin ”Khaos Legions” ilmestyi 2011 ja kolme vuotta tämän jälkeen Angela ilmoitti siirtyvänsä sivuun vokalistin paikalta. Hän on jatkanut yhtyeen managerina pääasiassa poissa parrasvaloista. Toisaalta tämä on sääli, sillä vokalistin ääntä olisi mielellään kuullut muissa yhteyksissä. Tämän vuoksi vierailut viime vuosina Annihilatorin ja Amaranthen singleillä on otettu ilolla vastaan.

50-vuotispäivän johdosta Angelalle suuret onnittelut! Ja ”Anthems Of Rebellionin” jatkoksi voi soittimeen helposti laittaa muut laulajan merkkiteokset yhtyeen uralta.

8+/10

Ville Krannila

1.Tear Down The Walls
2.Silent Wars
3.We Will Rise
4.Dead Eyes See No Future
5.Instinct
6.Leader Of The Rats
7.Exist To Exit
8.Marching On A Dead End Road
9.Despicable Heroes
10.End Of The Line
11.Dehumanization
12.Anthem
13.Saints And Sinners

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.