Kreator – Phantom Antichrist (2012)

MAINOS:1990-luvun harhailun jälkeen Kreatorin tämän vuosituhannen harvakseltaan kauppoihin ilmestynyt tuotanto on ollut raudanvarmaa laatua. Kymmenen vuotta sitten julkaistu ”Phantom Antichrist” kuuluu tämän ajanjakson vahvimpiin teoksiin.

“Phantom Antichrist” on selvästi melodisempi kuin tätä edeltänyt “Hordes Of Chaos”, mutta väkivaltaisuudesta ei ole tingitty. Keulamies Mille Petrozza heiluttaa vihan lippuaan vimmalla ja ensimmäiset neljä biisiä kirivät kaikki yhtyeen katalogin parhaimmistoon. Nimikappale on yhä liveshown vakiokalustoa ja avauksen viimeistelee yksi omista kaikkien aikojen suosikeistani, Kreikan talouden romahduksesta kertova ”Civilization Collapse”. ”There will be darkness, there will be blood tonight, so let the riots begin” on Kreatorin viestin ydin, johon koko julkaisu tuntuu kulminoituvan.

Jo tavaramerkiksi muodostunut Jens Bogrenin Fascination -studiosoundi alleviivaa kolkkoa tunnelmaa ja tämän täydentää Wes Benscotterin yhtä kylmäävä kansitaide. Albumilla esiintyvä nelikko oli lähes 15 vuoden yhdessä soiton jälkeen hioutunut tiiviiksi ja musiikin maaliinsa rusentavaksi voimaksi. Bändin kokoonpanoon tuli särö vasta seitsemän vuotta myöhemmin basisti Christian “Speesy” Gieslerin poistuttua vähemmän mukavissa tunnelmissa kehistä.

Pitkäsoitolla ei ole yhtään heikkoa esitystä, ja jopa harvemmin esille nousevat loppupuoliskon esitykset ovat vuosikymmenen aikana keränneet entistä enemmän myrskytuulta taakseen. Ajoittain mielipiteitä jakanut ”Endorama” kaivetaan esiin, mutta siinä missä gootti-Kreator upposi pimeyteen, ”Phantom Antichrist” käyttää tätä ainoastaan tehokeinona varsinaisen punaisen langan pysyessä tiukasti fokuksessa.

Sovitukset eivät ole pelkkää silmitöntä kuritusta, vaan kappaleiden sisältä on usean kuuntelukerran jälkeen löydettävissä pieniä musiikillisia elementtejä, polveilevia sointukulkuja, fillejä sekä rauhallista tunnelmointia, joka kannattelee kokonaisuutta erinomaisesti. Hetkittäin albumi liukuu perinteisen heavy metalin puolelle, ja jopa power metal -henkiseen melodiakulkuun, mutta sillä hetkellä, kun kuuntelija alkaa pohtia onko suunnan muutos tosiasia, kurssia korjataan alkukantaisen huudon ja riffimyrskyn voimin.

Päätösraitana yleensä kuullaan jotain eeppistä ja myös nyt ”Until Our Paths Cross Again” tuo jotain toivontapaista pimeyden keskelle. Mille kähisee ”only the soul remains” ja thrash metallin parhaisiin rumpumiehiin kuuluva Ventor lyö halolla kuulijaa silmien väliin. Kuten Kreatorin maaliin sanoma usein on, unelmat musertuvat yksi kerrallaan: ”forgotten will be our life’s gain”.

Levyn hankintaa suunnitteleville suositellaan erikoisversiota, jolta löytyy erinomainen ”Conquerors Of Ice” -dokumentti sessioista sekä livemateriaalia Wackenista vuosilta 2008 sekä 2011. Kreatorin vakuuttava ilmestymä lavalla konkretisoi osaltaan bändin merkityksen thrash metal -genren huipulla. ”Phantom Antichristin” soitua sydän ei ole toivoa täynnä, mutta levy antaa silti enemmän kuin ottaa.

9-/10

Ville Krannila

1.Mars Mantra
2.Phantom Antichrist
3.Death To The World
4.From Flood Into Fire
5.Civilization Collapse
6.United In Hate
7.The Few, The Proud, The Broken
8.Your Heaven My Hell
9.Victory Will Come
10.Until Our Paths Cross Again

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.