Megadeth – Youthanasia (1994)

[three_fourth]Megadethin merkityksestä metallin historiankirjoissa ei tarvinne peistä vääntää. Yhtyeen diskografiasta löytyvät thrash metallin kulmakivet ”Peace Sells” ja Luolassakin arvioitu ”Rust In Peace.” Vuonna 1992 julkaistiin vielä bändin kolmas mestariteos “Countdown To Exctinction,” joka on ehkä se oma suosikkini yhtyeen koko tuotannosta.

Seuraavaksi ulos laitettu ”Youthanasia” tuli aikanaan hankittua tuoreeltaan heti sen ilmestyttyä ja odotukset olivat kovat loistavan ”Countdown To Extinctionin” jälkeen. Levyä kuunneltiin ahkerasti kasetilta ja vaikka hyviä hetkiä löytyi, se jäi aikanaan lieväksi ohilaukaukseksi eikä koskaan kunnolla auennut. Nuorempana vanhoja suosikkeja kohtaan oltiin ehkä ehdottomampia ja minkäänlaisia suunnan muutoksia oli fanina vaikea hyväksyä. Jos poikettiin ”Holy Wars” –tyylisestä kuningasriffittelystä hiukankin kevyempään suuntaan oltiin heti jakamassa tuomiota sielun myymisestä. No, tästä tuskin oli kysymys, jos nyt promokuvissa flanellipaidat olivat Dave Mustainella ja kumppaneilla päällä. Vaikka mihinkään grungeen ei tällä levyllä lähdetty, soundia oli ruuvattu kieltämättä astetta kaupallisempaan suuntaan ja jotain kokeilun otteita on kuultavissa sieltä täältä. Ei tällä levyllä thrashin kanssa enää juuri mitään tekemistä ole, eikä sinänsä tarvitsekaan olla vaan levy seisoo tai kaatuu omien ansioidensa mukaan. Aikaa edellisestä kuuntelusta on reippaasti, joten katsotaan mitä levy tänä päivänä kuuntelijalle antaa.

Avausraita ”Reckoning Day” on levyn parasta antia, sisältäen vielä pari erittäin hyvää sovituksellista ratkaisua ja melodiakulkuja osittain vanhaan viittaavaan tyyliin. Kitarassa Mustaine ja Friedman tekevät hienoa jälkeä. Seuraavaksi kuultava single ”Train Of Consequences” soi aikanaan ahkerasti eri medioissa, mutta ei koskaan kolahtanut itselleni samalla tavalla kuin esimerkiksi edellisen levyn mainio ”Symphony Of Destruction.” Biisin sahausriffi ei nyt oikein sytytä.

Neljäntenä kappaleena ohjelmassa oleva ”A Tout Le Monde” on se toinen ”Youthanasian” hitti ja Mustainelle hyvin läheinen biisi, jonka herra on sittemmin levyttänyt uusiksikin. Hyvä hituri se kiistatta on ja kappaleen sanoma on tunnelmallinen. Kitarasoolo on myös yksi bändin komeimmista. Mustaine tulkitsee sanoitukset ranskankielisiä osuuksia myöten tunteella.

Valitettavasti tämän jälkeen levystä loppuu virta, ja päätösraitaan saakka edetään varsin keskinkertaisesta kappaleesta toiseen. Hyviä hetkiä on siellä täällä, mutta sävellykset eivät kanna loppuun saakka. Mustaine valittelee levyn kansivihossa, että muun yhtyeen vaatimus sävellysvastuun jakamisesta kaikkien kesken johti kompromisseihin ja lopulta kokoonpanon hajoamiseen. Mies ei välttämättä ole väärässä. Osa säkeistöistä ja sovituksista ei ikään kuin istu saman kappaleen melodisiin kertosäkeistöihin ja kokonaisuus jää hajanaiseksi. Lopussa Megadethin eri biisin nimiä yhteen kasaava ”Victory” on kuitenkin jälleen kelpo biisi palauttaen hieman kadonnutta uskoa bändiin.

Remasterilta löytyy muutama bonusveto, jotka eivät olennaisesti heilauta levyn arvosanaa mihinkään suuntaan. Olen aina pitänyt ”New World Order”- biisistä, mutta tässä kuultava versio on demo eikä sitä myöten kestä vertailua muun levyn äänenlaadun kanssa. Muuten soundeihin voi olla tyytyväinen. Tämä levy jakaa selkeästi mielipiteitä, ja monet näkevät sen luonnollisena jatkumona vanhojen thrash-levyjen ja melodisen myöhemmän Megadethin välillä. ”Youthanasia” pesee kyllä suuren osan bändin viimeisimmän vuosikymmenen vaisusta materiaalista, mutta klassikkokauden sarjassa jäädään väjäämättä häntäpäähän. Pari loistobiisiä ei levyä pelasta, vaan se häviää mielestäni selkeästi edeltäjälleen ja myös sen jälkeen tulleelle vuoden 1997 ”Cryptic Writingsille.”

7/10

Ville Krannila[/three_fourth] [one_fourth_last]

10511233_587517814702255_64679946362620822_n

1.Reckoning Day
2.Train Of Consequences
3.Addicted To Chaos
4.A Tout Le Monde
5.Elysian Fields
6.The Killing Road
7.Blood Of Heroes
8.Family Tree
9.Youthanasia
10.I Thought I Knew It All
11.Black Curtains
12.Victory[/one_fourth_last]

1 KOMMENTTI

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here