Twisted Sister – We Are Twisted F**king Sister DVD (2016)

We-Are-Twisted-Fucking-Sister

Yksi heavy metallin legendaarisimmista yhtyeistä Twisted Sister on päättämässä uraansa tänä vuonna ja esiintyi viimeistä kertaa Suomessa Porispere-festivaaleilla elokuun alkupuolella. Jo ennen jäähyväiskiertuetta oli teatterilevitykseen saatu pitkään valmistelussa ollut sekä selkeästi ajalla ja vaivalla rakennettu elokuva bändin myyttisiä mittasuhteita saaneista klubivuosista. ”We Are Twisted F**king Sister” on nähty myöhemmin myös Netflixissä ja on nyt löytänyt tiensä myös DVD-julkaisuna toimituksen hyllyyn.

Reilut kaksi tuntia kestävä Andrew Hornin taidolla ohjaama dokumentti luotaa Twisted Sisterin uraa aina yhtyeen perustamishetkistä 1970-luvun alkupuolelta lopulliseen läpimurtoon ja maailmanlaajuiseen levytysdiiliin Atlantic Recordsin kanssa vuonna 1983. Bändidokumentteja melko paljon katsoneena, usein tarjolla on puuduttava maraton puhuvia päitä, joiden saattamana kuljetaan tuttuakin tutumpia latuja – aina soittajien lapsuudesta ja ensimmäisestä kitarasta siihen ensimmäiseen levyyn sekä seuranneeseen supertähteyteen, vajoamiseen uudestaan pohjalle ja sieltä lopulta takaisin nousemiseen. Aikanaan suuren suosion saanutta ”The Story Of Anvilia” lukuun ottamatta, nämä saattavat antaa paljon yhtyeen läheltä kokeneille, mutta jäävät väistämättä etäiseksi ja jopa puuduttavaksi kokemukseksi, ellet itse ole ollut paikalla todistamassa tapahtumia.

Olikin ilo huomata kaksituntisen Twistareiden kanssa kulkevan kuin siivillä ja Horn onnistuu tuomaan 40 vuoden takaiset tapahtumat lähelle kotisohvaa. Mielenkiintoisien tarinoiden välissä nähdään runsaasti video- ja kuvamateriaalia bändin klubivuosilta, ja täysin uutta tietoa bändin vaiheet suhteellisen hyvin tuntevallekin katsojalle tulee monessa kohtaan. Dee Snider ja Jay Jay French ovat bändistä eniten äänessä ja todella saavat 1970-luvun lopun ja seuraavan vuosikymmenen alun taipaleen loputtomassa klubiesiintymisten kierteessä heräämään eloon. Viime vuonna kuollutta A.J. Peroa kuullaan vain parin kommentin verran, eikä yhtyeen klassisen kokoonpanon ulkopuolelta ole syystä tai toisesta mukana yhtä poikkeusta lukuunottamatta ketään.

Mark ”The Animal” Mendozaa edeltänyt basisti Kenny Neill on ainoana ex-jäsenistöstä esillä ja tuo ehdottomasti arvokkaan panoksen käsikirjoitukseen. Miehen poistuminen yhtyeestä vuonna 1978 onkin melkoisen käsittämätön tarina itsessään. Yhtyeen lisäksi kommentteja kertovat managerit, klubien omistajat, levy-yhtiöiden edustajat sekä fanit, jotka myös tuovat oman hienon lisänsä tarinaan. Sniderin vaimo Suzette kuvaa yhtyeen pukeutumisen ja meikkien taustoja, ja jos Deen 1980-luvun pukeutuminen vaikutti hurjalta, eräät 1970-luvun asusteet ovat groteskissa karmeudessaan ylipääsemättömiä.

Toisella levyllä on vielä parin tunnin verran bonushaastatteluja, jotka osaltaan avaavat lisää yksityiskohtia bändin varhaisvuosien tarinaan. Suomi-yhteyskin saadaan lyhyessä kertomuksessa Hanoi Rocksin ja Twistareiden Sounds-lehden välityksellä tapahtuneesta välienselvittelystä. Twisted Sisterin johtohahmojen Frenchin ja Sniderin persooniin sekä keskinäiseen jopa avoimen valtataistelun piirteitä saaneeseen suhteeseen viitataan useassa kohdassa. Samalla katsojalle selviää, että Twisted Sisterin taistellessa tulevaisuudestaan tämä ristiriita vielä toimi yhtyeen eduksi kääntyen tuhoavaksi voimaksi vasta myöhemmin menestyksen tultua.

Ainoa pieni kritiikin aihe tästä suunnasta tulee yhtyeen musiikin jättämisestä lievästi taustarooliin. Dee kertoo kouriintuntuvasti oman sävellystyönsä ensimmäisistä vaikeista askeleista bändissä, mutta aiheeseen ei sen jälkeen palata. Olisi ollut mielenkiintoista kuulla enemmän esimerkiksi ”Under The Bladen” biisien taustoista, mutta Horn lähestyy Twisted Sisteriä enemmän ilmiönä sekä vastustuksen alleen murskaavana metallikoneena kuin musiikin tekijöinä.

Varsinaisessa dokumentissa on tekstitys suomeksi, sen sijaan extroissa näitä ei ole. Monet ovat toivoneet tälle julkaisulle kronologista jatkoa, ja levyn lopputekstit antavat viitteitä tulevasta toisesta osasta. Yhtye on kuitenkin kaatanut kylmää vettä toivojien niskaan viimeksi äskettäisessä elokuvan teatteriesityksessä Lontoossa. Dee Snider totesi paikan päällä asiaa kysyttäessä:

Doing a part two seems a little obvious. The joy of our movie is that it’s unexpected. To tell those next set of tales – the band rose to success, then they fought and broke up, then they reunited – would be a bit like an MTV “Behind The Music.” If someone approaches us in the future then maybe, but this, this… nobody’s got a story like this.

Itse olen vahvasti eri mieltä. Jos yhtyeen 1980-luvun menestysvuosista tehtäisiin läpileikkaus samanlaisella lähestymistavalla, kyseessä olisi varmasti yksi kaikkien aikojen parhaista metalliyhtyeiden dokumenteista. Kuten tämäkin on. Samoin kuin Dee ja Jay Jay French toteavat yllä ja DVD:n extroissa, yhdenkään toisen metalliyhtyeen tarina ei yllä lähellekään Twisted Sisterin klubivuosia. Mikäli pelottavan näköiset miehet naisten vaatteissa ja glam heavy eivät Sinua säikytä, astu sisälle Twisted Sisterin varhaisvuosien maailmaan. Kokemus on unohtumaton.

”Dress like women, talk like men, play like Muther Fuckers!”

Ville Krannila

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän