Scorpions – Love At First Sting (1984)

Saksalaisen heavyn esi-isä Scorpions kiertää edelleen nähtävästi loputonta jäähyväiskiertuettaan. Jo 45 vuotta tahkonnut yhtye on livenä yhä väkevässä kunnossa ja bändi kannattaa ehdottomasti katsastaa mikäli vain kohdalle osuu. Studiossa aivan huippuvuosien tasolle ei ole ylletty vaikka viime vuosikymmenen ”Unbreakable” ja ”Sting In The Tail” levyt ovat olleet kohtalaisen onnistuneita bändin huikean mittava katalogi huomioiden.

Scorpionsin menestys kulminoitui kuitenkin aikanaan levyyn, jonka julkaisusta on kulunut jo uskomattomat 35 vuotta. ”Love At First Sting” päätti bändin tuotteliaimman aikakauden. Toki vuoden 1988 ”Savage Amusement” ilmestyi vielä vanhan levy-yhtiön ja Dieter Dierksin tuotannon alla, mutta kyseisen levyn tekoprosessi oli tunnetusti vaikea. Lopputulos, vaikka aliarvostettu onkin, ei pärjännyt vuosien 1979–1984 kultaiselle suoralle.

“Bad Boys Running Wild” avaa ”Love At First Stingin” kitaristi Matthias Jabsin klassisella kitarajuoksulla. Loistava kappale ja livesetin vakiokalustoa nykyäänkin. Hiteistä ”Rock You Like A Hurricane” sekä ”Big City Nights” on varmasti kaikki oleellinen vuosien varrella sanottu. Sen sijaan biisit kuten ”I’m Leaving You” ja ”Coming Home” ovat jääneet ehkä vähemmälle huomiolle suuren yleisön joukossa. Molemmat kuuluvat kuitenkin levyn ja bändin parhaimmistoon. ”Coming Homen” tarina kiertue-elämästä, herkkä akustinen aloitus ja myöhemmin räjähtävä rock-meno vakuuttavat edelleen ja ”I’m Leaving You” on yksinkertaisesti hieno sävellys, jonka arvoa ei vähennä lainkaan siitä tehty Kummeli-henkinen video. Radiossa ahkerasti soineiden hittien ohella uuden fanin kannattaa ehdottomasti tarkistaa myös ”Crossfire” ja ”As Soon As The Good Times Roll,” jotka eivät tunnelmaltaan jää yhtään jälkeen albumin tunnetuimmista biiseistä.

Jos unohdetaan eräs myöhemmin tullut vihellysveisu, Scorpionsin kiistatta tunnetuin balladi ”Still Loving You” päättää levyn. Kappaletta veivattiin aikanaan nuorisodiskoissa illan viimeisenä hitaana, ja todennäköisesti se kuullaan siellä vieläkin. Herkästä alusta majesteettiseen päätökseen kasvavan kappaleen kruunaa Rudolf Schenkerin hieno soolo lopussa. Verrattain yksinkertaisista rakennuspalikoista on saatu muodostettua yksi hevimaailman ikimuistettavimmista raidoista. Ennen kaikkea yhdeksän kappaletta muodostavat kokonaisuuden ja tunnelman, johon vain harvat hard rock/heavy metal -albumit ovat vuosien varrella pystyneet.

Scorpions on ollut aina vahvempi jäsentensä kokonaisuuden muodostamalla summalla. Jabs ja Schenker eivät koskaan ole olleet mitään virtuooseja, mutta yhteistyössä heidän soundinsa on yksi maailman parhaista. 70 vuoden rajapyykin saavuttaneen Klaus Meinen legendaarinen ääni on kotimaassamme tuttu jopa iskelmiä kesälavoilla kuunteleville jo kauan sitten keski-iän ohittaneille. Useat täysin hevistä muuten tietämättömät tunnistavat ja kehuvat Meinen kaunista laulua.

Rummuissa Herman ”Ze German” Rarebell oli olennainen osa Scorpions-soundia ja tekee levyllä varman suorituksen. Rarebell ja basisti Francis Buchholtz eivät osallistuneet alun perin Tukholmassa pidettyihin albumin harjoitussessioihin. Rainbowssa vaikuttaneet rumpali Bobby Rondinelli ja basisti Jimmy Bain tuurasivat hetken aikaa. Tuottaja Dierks alkoi osoittaa studiossa diktaattorin elkeitä ja vaati vanhan rytmisektion erottamista. Bändi ei tähän suostunut ja pian palattiin tutulla kokoonpanolla tuttuihin kuvioihin Kölniin Dierksin omaan studioon.

Onnistunut ratkaisu, sillä soundit levyllä ovat ajankohtaan nähden loistavat ja 2000-luvun alussa pihalle laitettu remasteri ansaitsee paikkansa, alkuperäistä tuotantoa on kunnioitettu ja onnistuttu vielä vahvistamaan. Myös levynkansi on yksi hevihistorian komeimmista. Joidenkin mielestä nämä asiat eivät ole merkityksellisiä, mutta yhtä lailla ne ovat yksi perustekijä levyn saamaassa suosiossa ja klassikon aseman synnyssä.

”Love At First Sting” päätti Scorpionsin klassisen studiokauden, ja bändin 1980-luvun menestys huipentui sitä seuranneelta kiertueelta julkaistuun mainioon ”World Wide Live” -tuplaan. Bändi teki myöhempinä vuosina toki hyviä levyjä, mutta samalla heidän soundinsa ja jokin olennainen tekijä musiikissa muuttuivat. ”Love At First Sting” on yksi niistä albumeista, joka jokaiselta kasarikauden heavyfanilta tulee löytyä levyhyllystä. Se on yksi oman hevihistorian merkittävimpiä julkaisuja. Ajaton, loistava levy jonka pariin on aina hieno palata.

10-/10

Ville Krannila

1.Bad Boys Running Wild
2.Rock You Like A Hurricane
3.I’m Leaving You
4.Coming Home
5.The Same Thrill
6.Big City Nights
7.As Soon As The Good Times Roll
8.Crossfire
9.Still Loving You

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here