Scorpions – Love At First Sting (1984)

MAINOS:Saksalaisen heavyn esi-isä Scorpions aloitti lähes 10 vuotta sitten loputtoman jäähyväiskiertueensa, joka jossain vaiheessa suunnitelmana haudattiin, sillä lopettamisen sijasta virtaa näytti tulevan vain lisää mm. rumpali Mikkey Deen saapumisen jälkeen.

55 vuotta tahkonnut yhtye on livenä yhä väkevässä kunnossa ja bändi kannattaa ehdottomasti katsastaa mikäli vain vielä kohdalle osuu. Studiossa aivan huippuvuosien tasolle ei ole ylletty vaikka viimeisten 20 vuoden aikana ilmestyneet ”Unbreakable”, ”Sting In The Tail” sekä “Rock Believer” ovat olleet onnistuneita bändin huikean mittava katalogi huomioiden.

Scorpionsin menestys kulminoitui kuitenkin aikanaan levyyn, jonka julkaisusta on kulunut jo uskomattomat 40 vuotta. ”Love At First Sting” päätti bändin tuotteliaimman aikakauden. Toki vuoden 1988 ”Savage Amusement” ilmestyi vielä vanhan levy-yhtiön ja Dieter Dierksin tuotannon alla, mutta kyseisen albumin tekoprosessi oli tunnetusti vaikea. Lopputulos, vaikka on aliarvostettu, ei pärjännyt vuosien 1979–1984 kultaiselle suoralle.

“Bad Boys Running Wild” avaa ”Love At First Stingin” kitaristi Matthias Jabsin klassisella kitarajuoksulla. Loistava kappale ja edelleen livesetin vakiokalustoa. Hiteistä ”Rock You Like A Hurricane” sekä ”Big City Nights” on varmasti kaikki oleellinen vuosien varrella sanottu. Sen sijaan biisit kuten ”I’m Leaving You” ja ”Coming Home” ovat jääneet vähemmälle huomiolle suuren yleisön joukossa. Molemmat kuuluvat levyn ja bändin parhaimmistoon.

”Coming Homen” tarina kiertue-elämästä, herkkä akustinen aloitus sekä myöhemmin räjähtävä rock-meno vakuuttavat yhä ja ”I’m Leaving You” on yksinkertaisesti hieno sävellys, jonka arvoa ei vähennä siitä tehty Kummeli-henkinen video. Radiossa ahkerasti soineiden hittien ohella uuden fanin kannattaa ehdottomasti tarkistaa myös ”Crossfire” ja ”As Soon As The Good Times Roll,” jotka eivät tunnelmaltaan jää jälkeen albumin tunnetuimmista biiseistä.

Mikäli unohdetaan myöhemmin tullut vihellysveisu, Scorpionsin kiistatta tunnetuin balladi ”Still Loving You” päättää levyn. Kappaletta veivattiin aikanaan nuorisodiskoissa illan viimeisenä hitaana, ja todennäköisesti se kuullaan siellä yhä näinä päivinä. Herkästä alusta majesteettiseen päätökseen kasvavan kappaleen kruunaa Rudolf Schenkerin hieno soolo lopussa. Verrattain yksinkertaisista rakennuspalikoista on saatu muodostettua yksi hevimaailman ikimuistettavimmista raidoista. Ennen kaikkea yhdeksän kappaletta muodostavat kokonaisuuden ja tunnelman, johon vain harvat hard rock/heavy metal -albumit ovat vuosien varrella pystyneet.

Scorpions on ollut aina vahvempi jäsentensä kokonaisuuden muodostamalla summalla. Jabs ja Schenker eivät koskaan ole olleet virtuooseja, mutta yhteistyössä heidän soundinsa on yksi maailman parhaista. 75 vuoden rajapyykin saavuttaneen Klaus Meinen legendaarinen ääni on kotimaassamme tuttu jopa iskelmiä kesälavoilla kuunteleville jo kauan sitten keski-iän ohittaneille. Useat täysin hevistä muuten tietämättömät tunnistavat ja kehuvat Meinen kaunista laulua.

Rummuissa Herman “Ze German” Rarebell oli olennainen osa Scorpions-soundia ja tekee levyllä hienon suorituksen. Rarebell ja basisti Francis Buchholtz eivät osallistuneet alun perin Tukholmassa pidettyihin albumin harjoitussessioihin. Rainbowssa vaikuttaneet rumpali Bobby Rondinelli ja basisti Jimmy Bain tuurasivat tässä hommassa hetken aikaa. Tuottaja Dierks alkoi osoittaa studiossa diktaattorin elkeitä ja vaati vanhan rytmisektion erottamista. Bändi ei tähän suostunut ja pian palattiin tutulla kokoonpanolla tuttuihin kuvioihin Kölniin Dierksin omaan studioon.

Onnistunut ratkaisu, sillä soundit levyllä ovat ajankohtaan nähden loistavat ja 2000-luvun alussa pihalle laitettu remasteri ansaitsee paikkansa, alkuperäistä tuotantoa on kunnioitettu ja onnistuttu vielä parantamaan. Myös levynkansi on yksi hevihistorian komeimmista. Kaikkien mielestä nämä asiat eivät ole merkityksellisiä, mutta yhtä lailla ne ovat yksi perustekijä levyn saamassa suosiossa ja klassikon aseman synnyssä.

”Love At First Sting” päätti Scorpionsin klassisen studiokauden, ja bändin 1980-luvun menestys huipentui sitä seuranneelta kiertueelta julkaistuun mainioon ”World Wide Live” -tuplaan. Bändi teki myöhempinä vuosina toki hyviä levyjä, mutta samalla heidän soundinsa ja jokin olennainen tekijä musiikissa muuttuivat.

Scorpions kiertää vuonna 2024 maailmaa esittäen 40-vuotisjuhlaa viettävän levyn ensimmäistä kertaa kokonaisuudessaan. ”Love At First Sting” on yksi niistä albumeista, joka jokaiselta kasarikauden heavyfanilta tulee löytyä levyhyllystä. Se on myös yksi oman hevihistorian merkittävimpiä julkaisuja. Ajaton, loistava albumi, jonka pariin on aina hieno palata.

10/10

Ville Krannila

1.Bad Boys Running Wild
2.Rock You Like A Hurricane
3.I’m Leaving You
4.Coming Home
5.The Same Thrill
6.Big City Nights
7.As Soon As The Good Times Roll
8.Crossfire
9.Still Loving You

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.