Entombed A.D. – Bowels Of Earth (2019)

Kolmas kerta toden sanoo. Joskus kuultu kulunut lause pitää paikkansa edelleen. Yhtyeen kahden ensimmäisen levyn tympeän keskinkertainen kuolometalli LG Petrovin vielä tylsemmäksi kuluneella korahtelulla sai allekirjoittaneen luopumaan toivosta Entombed A.D.:n suhteen.

Ja kun kaiken jatkoksi se toinen Entombed ilman lisäkirjaimia aktivoitui klassikkolevyn ”Clandestine” merkeissä sekä tulevaa uutta materiaalia varten, alkoi koko Petrovin kokoonpano tuntua ajanhaaskaukselta. Siksi on erityisen mukava todeta lopullisen tuomion tulleen jaetuksi liian aikaisin. Edellisen suoraan sanottua surkean ”Dead Dawnin” jälkeen LG on tehnyt pari albumia aavistuksen virkeämmän kuolometallimiehistö Firespawnin kanssa ja näiden myötä saanut tekemiseensä eri tavalla tunnetta sekä paloa.

”Bowels Of Earth” kantaa pitkälle singlevalintojen ”Torment Remains”, ”Fit For A King” sekä ”Elimination” myötätuulessa. Kappaleet ovat onnistuneita katsauksia perinteiseen 1990-luvun alun kuoloon ja samalla tympeästä death ’n’ rollista miellyttävästi poikkeavia vetoja. Nimikappale ”Bowels Of Earth” on jo erittäin hyvä esitys ja nousee sävellyksenä  kohokohdaksi moni-ilmeisellä sovituksellaan.

Näiden onnistumisten myötä virta yhtyeellä on väistämättä käytetty ja albumin loppupuoliskolla on kasa selvästi keskinkertaisempaa materiaalia. Tästä huolimatta voitto kahteen aiempaan levyyn on jo saalistettu selvällä maalierolla. Tuotanto on riittävän kirkas ja LG:n laulu selvästi monipuolisempaa kuin viimeisen viiden vuoden aikana on totuttu kuulemaan.

Albumin taittuessa loppuunsa yhtye tarttuu mielenkiintoisena kuriositeettina Hank Williamsin ”I’ll Never Get Out Of This World Alive” –sävellykseen, joka oli kantrilegendan viimeinen singlejulkaisu ennen tämän kuolemaa vuonna 1952. Aikanaan kantrilistojen ykköseksi noussut biisi on levytetty nopeatahtisena sovituksena ja saatu saumattomasti istutettua niin teemaltaan kuin musiikillisesti Entombed A.D.-soundiin.

Bonuskappaleena päätöksenä löytyy vielä Motörheadin vuoden 1983 “Another Perfect Day” –albumilta poimittu “Back At The Funny Farm”. Biisi ei ole Moottoripäiden tuotannon kärkeä, mutta aplodit on annettava kekseliäästä valinnasta. Sovitus ei ole yhtä onnistunut kuin Hank Williams –vedossa, vaan kuljetaan hyvin samaa latua kuin alkuperäinen ja lisäksi Petrov yrittää parhaansa mukaan apinoida Lemmyn vokaalisuoritusta. Turpiinhan siinä vain tulee.

Kaikista puutteistaan huolimatta, ”Bowels Of Earth” on kohtalaisen onnistunut death metal –levy. Ei sen enempää eikä vähempää. Vuonna 2019 kyseessä on vähintään hyväksyttävä saavutus.

7+/10

Ville Krannila

1. Torment Remains
2. Elimination
3. Hell Is My Home
4. Bowels Of Earth
5. Bourbon Nightmare
6. Fit For A King
7. Worlds Apart
8. Through The Eyes Of The Gods
9. I’ll Never Get Out Of This World Alive
10.To Eternal Night
11.Back At The Funny Farm (bonus track)

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän