Bolt Thrower – Mercenary (1998)

Brittiläisen kuolometallin kuninkaana Bolt Throwerin asema on vankkumaton. Bändi on itselleni henkilökohtaisesti tärkeä, sillä sen kautta death metallin portit aikanaan aukesivat ja arvostus alkoi todenteolla kasvaa tätä raskaan musiikin tyylilajia kohtaan. Bolt Thrower oli myös yksi laadukkaimmista genren yhtyeistä, sillä heikkoa julkaisua heiltä ei koskaan ilmestynyt tason pysyessä hämmästyttävän korkealla.

20 vuotta sitten julkaistu ”Mercenary” oli yhtyeen kuudes levy ja se ilmestyi neljä vuotta edeltäjänsä, ”..For Victory” mestariteoksen jälkeen. Bändin ensimmäiset kaksi albumia olivat vielä raakoja ja vaikka sisälsivät loistavia kappaleita intensiteetin ollessa huikea, antoivat ne  enemmän suuntaa tulevalle. Kolmannella pitkäsoitolla ”War Master” astuttiin merkittävä askel eteenpäin ja ”The IVth Crusade” sekä ”…For Victory” naulasivat täysosumat seinälle. Oliko mahdollista odottaa bändin vielä tällä kuudennella kiekollaan vastaavan edellisten tuotosten loistavuuteen? Erot ovat hiuksenhienoja, ja fanit arvostavat näitä levyjä eri tavoin. Varmuudella voi sanoa, ettei ainakaan taso ”Mercenarylla” lainkaan laskenut. Bändin yhteispeli ja kappaleet olivat hienosti hitsautuneet teräksen kovaksi valliksi, joka kaataa muut alleen.

Karl Willetsin örinä on genren parasta kuultavaa ja myös Gavin Ward on edelleen sen kovin rytmikitaristi. Hänen komppauksensa oli monella tapaa Bolt Throwerin sielu. Koko kokoonpano tosin soittaa niin saumattomasti yhteen, ettei kenenkään suoritus ole varjossa. Bolt Thrower on ”Mercenarylla” nimenomaan viiden soittajan muodostama sotakone.

Kappaleet ovat todella korkean luokan suorittamista, eikä heikkoja esityksiä löydy joukosta yhtään. Jo tämä nostaa yhtyeen omaan luokkaansa. Toki albumilta voisi mainita livesetin vakiomateriaaliin kuuluneet ”No Guts, No Glory”, ”Powder Burns” hienoine riffeineen sekä eeppisessä rujoudessaan mahtava päätösbiisi ”Sixth Chapter.” Samantien voisi listata jokaisen kappaleen omana kohokohtana. Levy toimii kompaktina kokonaisuutena alusta loppuun.

Soundi on erinomainen ja riisuttu kaikesta turhasta täytteestä. Jäljelle jää vain Bolt Thrower, joka tappaa kaikki tieltään. ”Mercenaryn” viimeisten säikeiden vaiettua kuuntelija ei voi muuta kuin hengähtää ja laittaa levyn uudestaan soittimeen. Yhtyeen diskografiassa kyseessä on turhan vähälle huomiolle jäänyt julkaisu ja (kuten lähes kaikki Bolt Thrower -albumit) yksi ehdottomista death metallin kulmakivistä.

9-/10

Ville Krannila

1.Zeroed
2.Laid To Waste
3.Return From Chaos
4.Mercenary
5.To The Last…
6.Powder Burns
7.Behind Enemy Lines
8.No Guts, No Glory
9.Sixth Chapter

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän