Manowar – Louder Than Hell (1996)

[three_fourth]

”From United States of America, All Hail Manowar”

Vuonna 1996 perinteinen heavy metal eli synkkää keskiaikaa. Tämä tosin ei millään tavalla liikuttanut bändejä kuten Manowar. Yhtyeen imagosta ja tempauksista voi olla monta mieltä, liikutaan absurdin, naurettavuuden ja nerokkuuden rajamailla, välillä ei ole selkeää onko raja ylitetty ja mihin suuntaan. Fakta on kuitenkin se, että lukuisia loistavia levyjä ja kappaleita bändi on saanut aikaiseksi 35 vuotta kestäneen uransa aikana. 20 vuotta sitten julkaistu ”Louder Than Hell” on tästä hyvä esimerkki.

Levyn kolme ensimmäistä kappaletta ovat edelleen uskomattoman kova suora ennen ensimmäistä hengähdystaukoa, jonka tarjoilee hieno balladi ”Courage.” Suoran ja levyn avaa osuvasti ”Return Of The Warlord.” Kappaleessa yhtye ylistää vaeltaja-elämää sekä moottoripyöriä. ”One more beer and heavy metal, I’m just fine” – vaikka huumoritasolla jossain määrin liikutaankin, tulkinta on sen verran vakuuttava, että läpi päästään ja lopussa kiitos seisoo. ”Livin’ hard and ridin’ fast.”

Jo 1980-luvulla ensimmäisen kerran demottu ja livenä kuultu ”Brothers Of Metal” on yksi kaikkien aikojen parhaista eeppisistä hevin ylistyslauluista ja näiden tulkinnan Manowar on aina osannut. Tempo pidetään aisoissa kuten pitääkin ja tämän kaltaisilla sovituksilla on aina saatu Manowarin parhaat suoritukset. Kertosäe on tarttuva ja biisi toimi loistavasti livenä.

Kolmantena kehiin isketään edellisen biisin teemaa jatkava ”The Gods Made Heavy Metal,” jonka sanat ovat edelleen selkärangassa. Kappale on tarttuvuudeltaan ja rytmiltään ensiluokkainen. Kitarariffi tukee hienosti sovitusta ja kun palaset ovat kohdallaan, musiikin tulee kuulostaa juuri tältä. Minuutin kestävä loppurymistely on levyllä liian pitkä, mutta konserttiympäristössä toimii jälleen kerran mainiosti.

Alun loistavien kappaleiden siivittämänä aivan kiitettävälle osastolle tällä levyllä ei kuitenkaan ylletä, ”Number 1” ja ”Outlaw” ovat turhan perusvarmoja hevipaloja ja tämä vielä korostuu biisien tullessa levyllä peräjälkeen. Myöskin toisiaan seuraavat kaksi instrumentaalia ovat hiukan outo kokonaisuus, vaikka tunnelma on paikoitellen niissä hieno. Toisaalta aiemmin mainittu melodinen ”Courage” on aina kuulunut Manowar-balladien suosikkeihin ja päätöskappale, nopea ja uljas ”The Power” muistuttaa 1980-luvun Manowar-klassikkoja. Kyseessä on hyvä päätös levylle. Manowarin toiminta-alueella ”Louder Than Hell” on monipuolinen teos; nopeiden, keskitempoisten ja hitaiden kappaleiden variaatio.

Eric Adams on edelleen yksi hevin kovimmista laulajista, ja tällä levyllä hän tekee erinomaisen suorituksen. Voimaa ja herkkyyttä löytyy, ja esimerkiksi ”The Powerissa” mennään melkoisissa korkeuksissa. Jokunen vuosi sitten edesmennyt rumpali Scott Columbus palasi aikanaan ruotuun ”Louder Than Hellillä,” ja hänen tyylinsä sopi mielestäni Manowariin aina täydellisesti. Rumpusoundi on voimakas ja hyvin balanssissa muiden instrumenttien kanssa. Kitaristi Karl Logan teki albumilla debyyttinsä ja onnistuu hyvin seuraamaan edeltäjiensä jalanjälkiä. Ross The Bossin maanläheisen soiton tunnelmiin ei aivan ylletä, mutta Manowar ei toisaalta ole koskaan ollut mikään kitarasankareiden bändi. Lopuksi johtohahmo ja pääsävellysvastuun tälläkin albumilla kantanut Joey DeMayo bassoineen on vahvasti musiikin etulinjassa kuten pitääkin.

”Louder Than Hell” on vahva nostalgiamatka 20 vuoden taakse aikaan, joka tämän bändin kohdalla tuntuu pysyvästi pysähtyneen. Manowar valmistautuu parhaillaan uransa paketoivaan ”The Final Battle”-kiertueeseen ja bändiä täytyy kunnioittaa ainakin sen pohjalta, ettei se ole tehnyt kompromisseja oman soundinsa ja musiikillisen suuntansa suhteen. Tämäkin levy oli joistain heikkouksistaan huolimatta voitokas kunnianosoitus perinteikkäälle sankariheville ja taistelu on taas kerran voitettu liehuvin lipuin.

8+/10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

manowar

1.Return Of The Warlord
2.Brothers Of Metal
3.The Gods Made Heavy Metal
4.Courage
5.Number 1
6.Outlaw
7.King
8.Today Is A Good Day To Die
9.My Spirit Lives On
10.The Power[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.