Pantera – Far Beyond Driven (1994)

MAINOS:Harva metalliyhtye on pystynyt saavutukseen, johon Pantera ylsi 30 vuotta sitten. Billboardin listan kärkipaikkaa voi “Far Beyond Drivenin” julkaisuajankohta huomioiden pitää merkittävänä, vaikka yhtye oli myös tuolloin yksi raskaan musiikin harvoista kestotähdistä. Edellinen albumi “Vulgar Display Of Power” oli hiteillään avannut tien auki, ja “Far Beyond Driven” korjasi palkinnon pari vuotta myöhemmin suhteellisen helposti.

Pantera teki tämän erilaisella taktiikalla, melodian sijasta ruuvia käännettiin vielä raskaampaan ja brutaalimpaan suuntaan. “Strenght Beyond Strenght” taiteilee bändin luoman groove metal -genren sekä aggressiivisen 1990-luvun thrashin välillä. Kuten aina Panteran ollessa kyseessä, musiikkia on hankala lokeroida, mutta uudistuminen käy tästä huolimatta selväksi.

Avauskappaleessa on useita suunnanmuutoksia progressiivisien elementtien toimiessa mausteena. Tällä levyllä ensimmäistä kertaa tutun nimensä Dimebag saanut “Diamond” Darrell kurittaa kitaraansa selvästi värikkäämmin. “Becoming“-singlellä Vinnie Paulin tuplabassarien tukemassa riffittelyssä on kuultavissa Rage Against The Machinen ja Biohazardin vaikutteita.

Kitaristi halusi tietoisesti kokeilla aiempaan verrattuna erilaisia tekniikoita ja virityksiä pudotettiin pari pykälää aiemmasta. Lisäksi Dimebag hyödynsi whammy baria ja pedaaleja luoden mielenkiintoista kontrastia sovituksiin. Biisit kuulostavat nimenomaan kitaran osalta erittäin monipuolisilta ja Darrellin soitto on albumin ehdottomasti parasta antia. Riffit sekä soolot tuovat vallankumouksellisella otteellaan mieleen Tony Iommin työskentelyn 25 vuotta aiemmin.

Phil Anselmon vokaalit toimittavat kappaleiden synkeän ja tylyn sanoman perille vakuuttavasti, mutta laulaja tuntuu välillä poikkeuksellisesti jäävän statistiksi kitaran ja musiikin äänivallin murskatessa kaiken alleen. Hengähdystauko saadaan vasta aivan lopussa kun ilmoille kajahtaa version Black Sabbathin vuoden 1970-luvun huuruisesta “Planet Caravanista“. Biisi oli nauhoitettu Sabbath-tribuuttilevylle ja hyllytetty.

Myöhemmin on käynyt selväksi, että soittajien musiikillisessa perinnössä tämänkaltainen tunnelmointi on elänyt yhtä vahvana kuin brutaalimpi ulosanti. Aikanaan keväällä 1994 “Planet Caravan” ei herättänyt suuria tunteita, mutta 30 vuotta myöhemmin se saa heräämään sekä arvostamaan Panteran lahjakkuutta. Myös tässä sovituksessa Dimebag hallitsee tilannetta, soolojen kunnioittaessa Sabbathin klassisia elementtejä ja samalla viedessä sovituksen uudelle matkalle.

Kaikki levyllä ei ollut kultaa. Sekava jamittelu “Good Friends And A Bottle Of Pills” rasittaa ja loppuun sijoitetut “Use My Third Arm” sekä “Throes Of Rejection” ovat keskinkertaista materiaalia. Lähes 60 minuuttia on kerralla nautittuna haastava koettelemus, mutta jälleen kerran vuosikymmenet ovat antaneet albumille mahdollisuuden hengittää ja kasvaa.

Luottotuottaja Terry Date varmisti äänimaailman suoran linjan aiempiin menestyslevyihin, huolimatta tutun Teksasin studioympäristön vaihtumisesta Nashvilleen. “Far Beyond Driven” kuulostaa yhä voimakkaalta, tasapainoiselta ja jollain kierolla tavalla häiritsevältä.

Listakärkeen tuskin oli aiemmin yltänyt yksikään näin armoton julkaisu säestettynä niin vähäisellä radiosoitolla. Tässä on ollut ihmettelemistä Ace Of Basen ja vastaavien pop/discoryhmien listakakkoseksi syrjäyttämistä pohtineille. Kannen otsaan porautuva terä vielä lisäsi kontrastia. Alkuperäinen kansitaide ohjasi poran toiselle alueelle, mutta tämä ei sentään mennyt läpi sensuurista. Kyseisen version voi tarkistaa mm. 20-vuotisjuhlajulkaisulta.

“Far Beyond Driven” ei ansaitse paikkaansa historiassa kannellaan tai listameriiteillä ja puhtaasti sävellysten osalta Pantera on muualla yltänyt parempaan saavutukseen. Levy on silti liian aikaisin metallimusiikin etulinjasta ryöstetyn Dimebag Darrellin komein muistomerkki. Hänen soittonsa liekki palaa kirkkaana.

8+/10

Ville Krannila

1.Strenght Beyond Strenght
2.Becoming
3.5 Minutes Alone
4.I’m Broken
5.Good Friends And A Bottle Of Pills
6.Hard Lines, Sunken Cheeks
7.Slaughtered
8.25 Years
9.Shedding Skin
10.Use My Third Arm
11.Throes Of Rejection
12.Planet Caravan

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.