Europe – Prisoners In Paradise (1991)

MAINOS:

Joskus nostalgia on juuri se asia, jota syksyn keskelle tarvitaan. Pimenevien iltojen piristysruiskeeksi hyllyn pohjilta nostetaan pitkästä aikaa kuunteluun levy, joka tuo välittömästi muistoja nuoruudesta. Hämärästi muistikuvissa on video, jossa pitkätukkaiset ei-niin-vaarallisen näköiset soittajat rokkasivat hallissa valojen keskellä. Paremmin muistissa on auton vanha kasettisoitin, joka kerta toisensa jälkeen pyöritti Europen syksyllä 1991 julkaistua ”Prisoners In Paradise” -nauhaa.

Kaikille tätä ei kehdattu myöntää kun vieressä samaan aikaan luukutettiin Sepulturan ”Arise”-klassikkoa, joka edusti tuolloin sitä ”oikeaoppista” heavy metallia. Kaikki sitä kevyempi luokiteltiin esihistorialliseksi tavaraksi. Aikaa Europen massiivisista 1980-luvun hiteistä oli toki kulunut vain muutama vuosi, mutta tuolloin kello tuntui liikkuvan eri määreissä ja välissä oli ikuisuus.

Jäisikö kuuntelu nyt reilut 30 vuotta myöhemmin vain nostalgiaksi? Joskus paluu vanhaan suosikkiin ei ole ollut pelkästään positiivinen, vaan hienot muistot eivät ole riittäneet peittämään musiikin puutteita sekä rupista tuotantoa. Tällä kertaa Europe tuo rintalastaan tunteen vahvasta kotiinpaluusta. Bändi on hienossa vedossa tällä aikansa melodisen hard rockin Rick Rubinin eli Beau Hillin tuottamalla albumilla. Siitä huolimatta, että levyn ensimmäinen versio sai hylkytuomion ja yhtye joutui kirjoittamaan sen suurimmaksi osaksi uudestaan.

”Prisoners In Paradise” sisältää useita Europen uran parhaita kappaleita ja huonoja esityksiä siltä on vaikea löytää. Hitit kolisivat nuorena, mutta on mielenkiintoista huomata omiksi suosikeiksi vuosien varrella nousseen hienon melodian ja Joey Tempestin tulkinnan saattelema ”Talk To Me” sekä eeppisiä elementtejä sisältävä päätöskappale ”Girl From Lebanon,” jota edelleen kuullaan säännöllisesti bändin livesetissä.

”Bad Blood” ja ”Seventh Sign” ovat aiempaan tuotantoon verrattuna raskaampaa materiaalia, mutta yhtyeen pehmeämpään puoleen viehättyneitä ei unohdeta singlejulkaisuilla ”I’ll Cry For You” sekä ”Halfway To Heaven”, joiden kertosäkeet jumittavat otsalohkoon pitkään levyn kuuntelun jälkeen. Omassa luokassaan on nimikappale ”Prisoners In Paradise,” jossa on Bon Jovimaista (silloin kun Bon Jovi vielä kuulosti aidolta) työläisluokan henkeä. Kaikki on kruunattu mahtavalla melodialla. ”Sometimes what you want, ain’t what you need” laulaa Tempest ja onnistuu kliseellä vakuuttamaan kuulijan. Fanit liittävät näihin kappaleisiin omat tarinansa ja jo se, että niitä syntyy, erottaa loistavan musiikin siitä tavanomaisesta.

Kuva: Raisa Krogerus

Kitaristi Kee Marcello ja kosketinsoittaja Mic Michaeli tulivat tälle levylle vahvasti biisinkirjoitusprosessiin mukaan ja vaikka ulkopuoliset säveltäjät työnsivät näppinsä keittoon pienessä määrin, kuulostaa Europe vain ja ainoastaan itseltään. Levy on hienosti soitettu ja tuotettu alusta loppuun. Se onko kyseessä bändin paras levy, voi tietysti herättää paljon erimielisyyksiä. Joka tapauksessa edellinen selvästi huonommin vanhentunut ”Out Of This World” kepitetään helposti.

Europelle ”Prisoners In Paradise” edusti yhden aikakauden päätöstä. Grunge ja muu synkempi metalli työnsivät hiuskiilteet sekä glam rockin vessanpöntöstä alas. Europe nähtiin menneisyyden muistomerkkinä, vaikka bändin jäsenet eivät tuolloin olleet ohittaneet edes 30 vuoden ikäpyykkiä. Yhtye ei koskaan virallisesti hajonnut, mutta seuraavaa studiolevyä saatiin odottaa 13 vuotta. ”Start From The Dark” (2004) ei jatkanut suoraan siitä mihin ”Prisoners In Paradise” jäi, sillä välissä vierineet vuodet kuuluivat musiikissa. Yhtyeestä on viimeisten 20 vuoden aikana kasvanut juurekkaan hard rockin mestari, joka vakuuttaa yhä; nyt vain erilaisilla aineksilla kuin suurmenestyksen päivinään.

Jos ”Prisoners In Paradise” on hyllyssäsi, on korkea aika putsata mahdolliset pölyt päältä ja antaa kiekolle uusi mahdollisuus. Harvoin on melodinen hard rock kuulostanut näin syntisen hyvältä, ja nyt tämän voi jo avoimesti myöntää kuuluvan levykokoelman eliittiin.

9/10

Ville Krannila

1.All Or Nothing
2.Halfway To Heaven
3.I’ll Cry For You
4.Little Bit Of Lovin’
5.Talk To Me
6.Seventh Sign
7.Prisoners In Paradise
8.Bad Blood
9.Homeland
10.Got Your Mind In The Gutter
11.’Til My Heart Beats Down Your Door
12.Girl From Lebanon

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.