Hypocrisy – End Of Disclosure (2013)

Viimeisen vuosikymmenen aikana metallin ruotsalainen monitoimimies Peter Tätgtren on keskittynyt enemmän teollisuusmetallia veivaaviin Pain– ja Lindemann -projekteihinsa. Tämä on ollut harmillista, sillä hänen parhaat teoksensa ovat kiistatta syntyneet Hypocrisyn monipuolisen death metalin kautta.

Bändi ammensi kaikista kuolon eri lähteistä aina brutaalista moderniin ja melodiseen lähestymiskulmaan, ajoitellen jopa levyjen sisällä vaihdellen. Teemat liikkuivat synkkyyden, tumman energian ja yhteiskuntakriittisen jopa mustan huumorin alueilla. Uuden Hypocrisyn saapuessa kauppoihin koskaan ei voinut olla varma mitä lautaselleen sai. Yleensä sai kultaa.

End Of Disclosure” ilmestyi 10 vuotta sitten ja oli viimeinen Hypocrisy-albumi lähes yhtä pitkään aikaan, kunnes loppuvuoden 2021 “Worship” onneksi ohjasi yhtyeen aktiivisempaan levytyskantaan. Tätgren kertoi halunneensa palauttaa bändin suoraviivaisiin perusasioihin aiempien sivuaskeleita ottaneiden julkaisujen jälkeen.

Tässä onnistuttiin erinomaisesti. Albumi on tasainen suoritus, josta hyvänä esimerkkinä käy erinomainen “Tales Of Thy Spineless“, joka yhdistää tarttuvan melodian terävään tuotantoon, Tätgrenin yllättävän moni-ilmeiseen lauluun sekä klassiseen metalliriffiin. Horgh takoo patteriaan intensiteetillä, nostaen biisin uudelle tasolle.

Tätgren osasi myös taitavasti välittää sosiaalisen ahdistuksen levyn teemojen kautta. “The Eye” tutkii ajatusta siitä, kuinka yksilöt reagoivat kontrolliin pelon sekä paranoian kautta. Muualla “44 Double Zero” ja nimikappale säteilevät samoja tuntemuksia. Hypocrisy loi ”End Of Disclosure” -albumilla voimakkaan heijastuksen yhteiskunnan nykytilasta ja materiaali kuvastaa tätä onnistuneesti.

Musiikki ei ole millään tavalla maailmoja tai edes death metal -rajoja rikkovaa, mutta se toimii vakaalla ja koukuttavalla tehokkuudella. ”End Of Disclosure” on parhaita viimeisen vuosikymmenen melodisen death metal -genren julkaisuja. Ajatuksia herättävät tarinat ja intensiivinen energia tekevät siitä lähes pakollisen hankinnan kaikille tyylisuunnan ystäville.

9-/10

Ville Krannila

1.End Of Disclosure
2.Tales Of Thy Spineless
3.The Eye
4.United We Fall
5.44 Double Zero
6.Hell Is Where I Stay
7.Soldier Of Fortune
8.When Death Calls
9.The Return
10.Living Dead

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.