Slayer – Repentless (2015)

Lähes 35 vuotta armottomalla thrash metallillaan hevikansaa kurittanut Slayer on palannut. Pitkään valmistelussa ollut ”Repentless” on bändin ensimmäinen levy ilman vuonna 2013 menehtynyttä kitaristi Jeff Hannemania ja myös rumpali Dave Lombardo on jälleen kerran poistunut bändistä katkerien lausuntojen saattelemana. Olen aina pitänyt nimenomaan Hannemania Slayerin musiikillisena sieluna, vaikka Kerry King on osaltaan kirjoittanut leijonanosan yhtyeen materiaalista.

Yhtye on siis haasteiden edessä, ja muutenkin kuin miehistömuutoksien osalta. Tämä siitä huolimatta, että kuusi vuotta sitten ilmestynyt ”World Painted Blood” oli kohtalaisen vahva näyttö parin Slayer-asteikolla vaisumman pitkäsoiton jälkeen. Nyt ilmeisesti täysiveriseksi jäseneksi nostettu Exodusin Gary Holt tuurasi Hannemania jo tämän sairastelun ajan ja kyseessähän on todella kovan luokan kitaristi, joten mahdollisuus on miehelle annettava. Rumpuihin on puolestaan palannut ties kuinka monennen kerran Paul Bostaph, jonka hänkin tunnustetaan kovan tason kannuttajaksi. Holtin ja Bostaphin läsnäolo ei ole kuitenkaan Slayeria liikuttanut mihinkään suuntaan ja bändi kulkee musiikin osalta”Repentlessillä” tuttuja latuja. Levyn on tuottanut Panteran kanssa menestystä tahkonnut Terry Date, ja soundipuolella on onnistuttu likimain täydellisesti.

Date ei ole hänkään yrittänyt kääntää Slayerin merirosvolaivaa uusille vesille, mutta nostaa bändin omana itsenään erittäin vahvalle tasolle. Soitinten erottelukyky on erinomainen, Tom Arayan huuto kulkee hyvin linjassa muun yhtyeen soiton kanssa ja kitarariffeissä on niskat murtavaa aggressiota. Niin kuin pitääkin kun Slayer on kyseessä. Tuotannon osalta väitän ”Repentlessin” olevan paras Slayer-albumi 20 vuoteen. Holtin ja Kingin soolot ovat levyllä minimissä ja ne tuntuvat jäävän useassa kappaleessa sivurooliin. Tämä ei levyn kokonaisuudessa haittaa, sillä biisit tuntuvat toimivan sovituksiltaan täydellisesti ilman turhia kitarasankarikuvioita.

Fanien helpotukseksi Slayer kuulostaa ”Repentless”-albumilla Slayerilta, ja nimenomaan siltä tutun vaaralliselta ja murhaavan tehokkaalta Slayerilta. Paholaiselle kiitos, kaukana ollaan ”God Hates Us All” –levyn satunnaisista puuduttavista metalcorehetkistä. Asia käy selväksi heti alkuun. Intro ”Delusions Of Saviour” on todella hieno esinäytös onnistuen yleisesti introille harvinaiseen tunnelman nostatukseen, josta siirrytään sulavasti Slayerin arvomaailmaa kuvaavaan murskaavaan nimibiisiin. Avaus on yksi bändin tehokkaimmista miesmuistiin. Myös toinen varsinainen kappale ”Take Control” jyrää vastustamattomasti ennen kuin meno hiukan tasaantuu parin seuraavan biisin myötä.

Onneksi levyllä ei kaahata jatkuvasti poljin lattiassa vaan tilaa jätetään paljon myös hitaammalle uhkailulle, mikä on aina ollut itselleni Slayerin mieluisin puoli ja usein juuri Jeff Hannemanin tavaramerkki. Lopullisella albumilla ainoastaan edellisen levyn sessioista ylijääneen kappaleen ”Piano Wire” musiikki on kreditoitu Hannemanille, Kerry Kingin vastatessa muuten kaikesta sävellystyöstä. Kingin itsensä mukaan etukäteen julkaistu ”When The Stillness Comes” on hänen tribuuttinsa Hannemanin kauhupainotteiselle sävellys- ja sanoitustyylille, ja kieltämättä Jeffin henki on saatu biisiin hyvin vangittua. Toki mukana on myös Kingille tyypillistä keskitason materiaalia eikä tuon ”Piano Wiren” julkaisuakaan tässä yhteydessä voi oikein muuten perustella kuin kunnianosoituksena menehtyneelle kitaristille. B-puoli kamaa siis selkeästi kyseessä. Joka tapauksessa vakaalla ammattitaidolla Slayer sanomansa toimittaa perille ja ei niin vakuuttavissakin biiseissä on mainio energialataus. Levyn loppupuolelta nousee esiin vielä viimeiseksi ennakoksi kuultu ”You Against You.” Raita sisältää yksinkertaisen tarttuvan heavy metal-riffin, jollaisia en ajoittain hyvin epätasaista materiaalia tarjonneelta Kerry Kingiltä enää odottanut kuulevani. Kappale nousee yhdeksi levyn kohokohdaksi.

Mikäli haluaa pienessä määrin investoida julkaisuun, komea rajoitettu boksipainos sisältää varsinaisen levyn lisäksi BluRayn ja DVD:n bändin Wackenin keikalta kesältä 2014 sekä saman konsertin myös audiona. Bonuksena tulee kuvavinyyli, studiodokumenttia, juliste ja postikortteja. Levyn kansi peilaa Kingin rakastamaa uskonnonvastaisuusteemaa ja se tuo myös vahvasti mieleen vanhan Slayerin ”Hell Awaitsin” hengessä.

Slayer nojaa ”Repentlessillä” siihen minkä se parhaiten osaa ja yhtyeen fanien ei julkaisuun tarvitse kokonaisuutena pettyä, vaikka se ei aivan bändin parhaiden teosten joukkoon nousekaan. Murha ja väkivalta eivät ole koskaan maistuneet niin makealta kuin Tom Arayan karjuessa: ”Violence pulsing in my veins, death forever reigns!”

8+/10

Ville Krannila

1.Delusions Of Saviour
2.Repentless
3.Take Control
4.Vices
5.Cast The First Stone
6.When The Stillness Comes
7.Chasing Death
8.Implode
9.Piano Wire
10.Atrocity Vendor
11.You Against You
12.Pride In Prejudice

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here