Kamelot – Epica (2003)

25 vuotta sitten Kamelot oli sinfonisen power metallin kärkinimi, loistavat melodiset kappaleet sekä Roy Khanin silkinpehmeä ääni siivittivät albumit ”The Fourth Legacy” ja ”Karma” kärkimittelöihin. Myöhemmin Khanin lähdettyä ja jo ennen tätä bändi alkoi siirtää painopistettä voimasta orkesteripauhuun ja materiaalista katosi vähitellen kaikki mielenkiinto. Toki ammattitaidolla tehtyä raskasta musiikkia lahjakkaan Tommy Karevikin kanssa Kamelot tekee edelleen, mutta kaukana ollaan menneiden vuosien kunniasta.

”The Fourth Legacyn” ja ”Karman” jatkoksi yhtye julkaisi ”Epica”-albumin vuoden 2003 alussa ja tällä levyllä alkoivat ensimmäiset huolestuttavat merkit näkyä. Kyseessä on teema-albumi Goethen Faustiin perustuen ja tätä tarinaa jatkettiin jo selvästi heikommalla ”The Black Halo” -kiekolla kaksi vuotta myöhemmin.

”Epica” toki alkaa vahvasti ja ensimmäiset kolme kappaletta seilaavat aivan edellisten mestariteosten vanavedessä. Sen jälkeen moottorista katoaa vähitellen virta ja loppua kohden luisutaan väistämättä geneerisen, sinfonisen metallin alueelle. Muusikot tekevät varmaa työtä ja Sascha Paeth luottomies Miro kumppanina osasivat vielä tuotantopuolella asiansa paremmin kuin hyvin, mutta se timanttinen laatu mikä edellisellä kahdella pitkäsoitolla sai kuulijan jatkuvasti puimaan nyrkkiä, jää puuttumaan.

Luca Turillin nimi löytyy krediiteistä vierailevana kitaristina ja tätä ei voi enää 2003 pitää positiivisena seikkana. Samoin lukuisat interlude-välisoitot ovat turhuutta, onneksi nämä saa omina raitoinaan heivattua pois soittolistalta.

20 vuotta myöhemmin ”Epica” on tyhjäkäynnistään huolimatta kohtalaisen onnistunut kuunteluhetki, albumi ei ole liian pitkä ja erityisesti nykypäivän karmivan keskinkertaisuuteen syöksyneen genren vierellä se ansaitsee paikkansa.

7½/10

Ville Krannila

1. Prologue
2. Center Of The Universe
3. Farewell
4. Interlude I (Opiate Soul)
5. The Edge Of Paradise
6. Wander
7. Interlude II (Omen)
8. Descent Of The Archangel
9. Interlude III (At The Banquet)
10. A Feast For The Vain
11. On The Coldest Winter Night
12. Lost & Damned
13. Helena’s Theme
14. Interlude IV (Dawn)
15. The Mourning After
16. III Ways To Epica

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.