Blaze – Blood & Belief (2004)

MAINOS:Tamworthin terrieri Blaze Bayleyn kolmas ja viimeinen Blaze-nimikkeen alla ilmestynyt albumi ”Blood & Belief” täyttää kaksi vuosikymmentä. Iron Maidenin keulilta Bruce Dickinsonin paluulle tilaa vuonna 1999 antanut Bayley sai lähtölahjaksi levytyssopimuksen oman yhtyeensä kanssa. ”Blood & Belief” oli myös viimeinen täyspitkä tästä sopimuksesta SPV-merkille.

Miehen tuotanto ei aina ole osunut maaliinsa, mutta koko näiden vuosien 2000–2004 sarja on edelleen Bayleyn kovalaatuisinta antia, eikä jää lainkaan varjoon laulajan 1990-luvun Maiden-materiaalin rinnalla. Kokoonpanomuutoksilta ei enää tässä vaiheessa vältytty ja alkuperäisen Blaze-yhtyeen rumpali Jeff Singer sekä basisti Rob Naylor olivat vaihtuneet sessiomuusikoihin. Albumi taltioitiin Backstage-studioilla Andy Sneapin valvonnassa.

Tällä levyllä Blaze liikkui entistä henkilökohtaisemmille alueille ja jokainen kappale tuntuu kiekon nimen mukaisesti tihkuvan verta, hikeä, uskoa ja kyyneleitä. Avausbiisissä ”Alive” Blaze kiroaa häntä negatiivisten arvioiden kautta jahdannutta mediaa: ”You just want me to die, disappointing day for you, because I am alive”. Yhdessä levyn vahvimmista esityksistä Blaze toteaa: ”You have the will to win, the courage to fight”. Muualla hän repii itseään kappaleiksi ja rypee itseinhossa julistaen lopussa kyseessä olevan hänen elämänsä.

Steve Wrayn ja John Slaterin kitarat soivat kiekon äänimaailmassa yllättävän raskaasti. Ennakoiden tulevia levyjä muutama biisi olisi kaivannut hiomista sovitukseen, mutta Bayley korvaa puutteet tunteellisella ja ainutlaatuisella tulkinnallaan. Aikanaan materiaali ei saanut ansaitsemaansa arvostusta, mutta jälkikäteen peilaten kappaleet kuten ”Ten Seconds” ja hidastempoisempi ”Regret” kuuluvat Blazen uran parhaimmistoon.

Kaikki Blazen SPV-kauden levyt tuottanut Andy Sneap ei näihin aikoihin usein epäonnistunut. Myös ”Blood & Belief” kuulostaa raskaalta sekä dynaamiselta tuttuun kylmään Sneap-tyyliin. 2000-luvun puolivälissä tämänkaltainen metalli oli kohtalaisen suosittua, mutta ”Blood & Belief” jäi suosiossa edeltäjiensä varjoon.

Kiertueen jälkeen bändi hajosi ja keulamies siirtyi toisiin kuvioihin sooloartistina. Nyky-Maidenin surkeaa ja sielutonta menoa seuratessa sekä Bayleyn sydänalasta kumpuavaa tulkintaa kuunnellessa tulee väistämättä kova ikävä ”The X-Factor” -aikoja. Vahva suositus on antaa myös näille 2000-luvun alun Blaze-helmille mahdollisuus.

8/10

Ville Krannila

1.Alive
2.Ten Seconds
3.Blood And Belief
4.Life And Death
5.Tearing Yourself To Pieces
6.Hollow Head
7.Will To Win
8.Regret
9.The Path & The Way
10.Soundtrack Of My Life

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.