Tarot – For The Glory Of Nothing (1998)

Tarotin vuonna 1986 julkaisema kappale ”Wings Of Darkness” ja sitä saatellut levy ”Spell Of Iron” olivat kansainväliselläkin mittapuulla kovinta heviä mitä Suomesta maailmalle aikanaan saateltiin. Tarot oli loistava yhdistelmä Marco Hietalan voimakasta laulua ja Zachary Hietalan perinteikästä kitarointia. Muutkaan jäsenet eivät suorituksessa jääneet jälkeen ja kosketinsoittaja Janne Tolsan lisäys kokoonpanoon kolmannelle albumille nosti bändin taas uudelle tasolle. Kappaleet alkoivat monipuolistua ja tyyliä päivitettiin hieman raskaammaksi niitä tarttuvia riffejäkään unohtamatta.

1990-luku ei ollut Tarotille kaupallisessa mielessä kovin suosiollista aikaa ja vuosikymmenen puolivälissä ilmestynyt kokeellisempi ”Stigmata” jakoi yleisöä. Sitä seurasi kolmen vuoden odotus kunnes fanit palkittiin ”For The Glory Of Nothing” – pitkäsoitolla. Levyllä Tarot samanaikaisesti palasi juurilleen klassisen heavy metallin pariin ja tarjoili samalla myös uusia raskaampia kuvioita. Jäsenet onnistuivat hienosti yhdistämään oman henkilökohtaisen soittotaitonsa toimivaksi paketiksi. Marcon laulu oli aggressiivisempaa kuin koskaan aiemmin, Zacharyn kitarasoundiin oli tullut lisää terävyyttä ja Tolsan koskettimet osoittavat hienosti, mitä tällä paljon parjatulla instrumentilla voidaan parhaimmillaan hevissä tehdä. Tolsan kuviot ovat erittäin taitavasti musiikkiin ja sovituksiin nivottuja lisäten kappaleiden uhkaavuutta sekä voimaa.

”For The Glory Of Nothing” on myös kappalerakenteeltaan mainiosti rakennettu. Nopeat, keskitempoiset ja rankemmat hitaat rypistelyt seuraavat toistaan. Skaalaa riittää ilkeästä ”Crawlspacesta” keskitempoiseen ja raskaaseen ”Warheadiin,” loistavaan sekä nopeaan ”Wings Of Darknessin” mieleen tuovaan ”Dark Star Burningiin,” folk-melodioita hyödyntävään balladiaineksiakin sisältävään ”Ghosts Of Me” ja repivän melodiseen voimametalliin ”Beyond Troy.” Materiaali on kauttaaltaan korkeatasoista, eikä heikkoja kappaleita ole näkyvissä.

Tällä joitakin vuosia sitten remasteroidulla uudelleen julkaisulla kuullaan lisäksi pari covervetoa ja demo biisistä ”Tears Of Steel.” Tarot on aina näissä lainakappaleissa onnistunut hyvin ja ”Sabbath Bloody Sabbath” sekä akustinen katsanto Jethro Tullin ”Locomotive Breathista” toimivat mainioina täytepaloina varsinaiselle levylle.

”For The Glory Of Nothing” on tasaisen tappava kokonaisuus, joka nousee omassa arvoasteikossa lähelle suomalaisen hevihistorian kärkipaikkoja. Kyseessä on aliarvostettu teos, joka ei ehkä 20 vuotta sitten saanut aivan ansaitsemaansa huomiota. Hyvältä kuulostava remasteri irtoaa huokealla ainakin eri nettikaupoista, joten tee itsellesi palvelus ja katsasta tämä levy.

9-/10

Ville Krannila

1.Crawlspace
2.Warhead
3.I’m Here
4.Shining Black
5.Beyond Troy
6.Dark Star Burning
7.The Scourger
8.Ghosts Of Me
9.The Punishment
10.Ice

Bonus tracks:
11.Sabbath Bloody Sabbah
12.Locomotive Breath
13.Tears Of Steel

JÄTÄ VASTAUS

Kommenttisi
Pistä nimesi tähän