Slayer – Show No Mercy (1983)

MAINOS:Yksi thrash metallin neljästä suuresta; Slayer aloitti uransa tällä 34 minuutin rutistuksella joulukuussa 1983. Samana vuonna oli jo ilmestynyt Metallican debyytti Kill ’Em All ja vain kuukausi Slayerin jälkeen vuoden 1984 alussa Anthraxin ”Fistful Of Metal” näki päivänvalon. Megadeth tulisi julkaisemaan ”Killing Is My Business…and Business Is Good”– albuminsa pari vuotta myöhemmin.

Näistä debyyttilevyistä Slayerin ”Show No Mercy” on kaikkein raivokkain ja energialataukseltaan vaikuttavin. Metallica oli jo avausjulkaisullaan selkeästi moniulotteisempi ja Anthrax melodisempi. Slayer puolestaan murtautui läpi uskomattomalla intensiteetillä, murhaavilla sanoituksilla ja perinteisen heavy metallin pidemmälle vievillä kitarariffeillä sekä sooloilla.

Levyn säveltäneet kitaristit Kerry King sekä Jeff Hanneman ovat liekeissä ja ”Show No Mercy” kuulostaa siltä kuin se ajautuisi raiteilta hetkellä millä hyvänsä. Riffien ja raivokkaasti etenevän rytmin mukana kuulija pui väkisin nyrkkiä. Rumpali Dave Lombardo oli alusta alkaen paras lajissaan ja hänen merkityksensä yhtyeen soundille oli valtava, mies pitää junan tiukassa kurssissa ja vaihteet pysyvät kolossaan. Tietyt yhtymäkohdat esimerkiksi Venomiin sekä Mercyful Fateen ovat musiikista löydettävissä, mutta vuonna 1983 tämä oli aivan uutta ja omassa sarjassaan.

Aivan huippuluokkaa jokainen biisi ei ole ja kovimmat hetket osuvat selkeästi levyn ensimmäiselle puoliskolle. Mahtavat ”Evil Has No Boundaries,”The Antichrist” sekä ”Die By The Sword” ovat kestäneet loistavasti aikaa ja esittelevät nuoren yhtyeen kovimmillaan.

Lopun kappaleet vievät vastustamattomasti mukaansa järjettömän tiukalla latauksellaan, mutta sävellyksinä taso loppua kohden hieman laskee. Myös laulaja Tom Arayan äänestä kuulee vielä selkeästi lievää haparointia eivätkä kaikki kirkaisut vakuuta. Joka tapauksessa suosittelen ottamaan tämän levyn kuntosalille mukaan, energiaa tulee enemmän kuin kymmenestä kannullisesta urheilujuomaa.

Slayer tulisi julkaisemaan oman genrensä määrittävät levyt kyseisen vuosikymmenen lopussa, mutta 40 vuotta täyttävä “Show No Mercy” kannattaa katsastaa yhtenä thrash metallin syntyvuosien merkittävimistä julkaisuista.

8+/10

Ville Krannila

1.Evil Has No Boundaries
2.The Antichrist
3.Die By The Sword
4.Fight Till Death
5.Metal Storm/Face The Slayer
6.Black Magic
7.Tormentor
8.The Final Command
9.Crionics
10.Show No Mercy

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.