Kreator – Coma Of Souls (1990)

Joskus yläaste-aikoina Kreator oli kovinta mitä oli koskaan kuullut. Riffit repivät pään auki ja laulaja Mille Petrozzan vihan lipun nostatus lävisti otsalohkon. Myöhemmin raskaampia ja nopeampia yhtyeitä on tullut tietoisuuteen runsain mitoin, mutta Kreatorin paikka hevisydämessä on säilynyt erityisenä.

Vuonna 1990 thrash metal oli saavuttanut lakipisteensä. Bändit kuten Megadeth, Testament, Forbidden ja Defiance olivat todistaneet genren pärjäävän taidossa ja sävellysten laadussa mille tahansa hevin tyylisuunnalle. Uudet virtaukset musiikissa ja Floridasta noussut death metal alkoivat jo tuolloin vauhdilla vallata markkinoita.

Saksan rintamalla tehokkaimmin vanhemmista yhtyeistä uutta aaltoa vastaan kävi Kreator. ”Coma Of Soulsilla” Kreatorin musiikki on teknistä ja osin polveilevaa thrashia, soitettuna sellaisella vimmalla, joka pistää kuuntelijan polvilleen. Soundit ovat kautta linjan erittäin hyvät ja sopivat tämän levyn nerokkaan sovitukselliseen maailmaan. Levyn tuotannosta vastaa Randy Burns ja vaikka volyyminappulaa joutuu kääntämään aavistuksen kovemmalle kuin nykypäivän julkaisuissa, voimaa ja selkeyttä on silti riittävästi.

”When Sun Burns Red” (tämä nimi voi tulla vain Kreatorilta) alkaa kauniilla akustisella kitaranäppäilyllä, joka muovautuu pian voimakkaiden kitarakuvioiden hallitsemaksi eeppiseksi kuvaukseksi ihmiskunnan rappiosta sekä ilmaston vääjäämättömästä lämpenemisestä. Nopeat ja hitaammat osat seuraavat toistaan taitavassa symbioosissa. Levyn nimibiisi jatkaa ja taas kehiin isketään sellaista riffijyrää sekä tiukkaa rytmiä peräjälkeen, että kuuntelijan niska on kovilla.

”People Of The Lie” on yksi levyn tunnetuimmista kappaleista ja biisi jota yhtye yhä edelleen esittää livenä. Kitarassa Mille ja levylle uutena tulokkaana saapunut Frank Blackfire rakentavat riffimyrskyä toistensa päälle. Soolot ovat teknisiä, mutta samanaikaisesti hyvin perinteistä heviä ja sen melodisuutta kunnioittavia. Ventor takoo rumpuja hyvin monipuolisesti ja ajoitellen jopa progressiivisella otteella. Hänen soittonsa on yksi levyn ehdottomista valttikorteista.

Avauskolmikon jälkeen kappaleet ovat tutkiskelevampia rakentuen pikkuhiljaa hienojen sovitusten myötä raskaampaan huippuunsa. Albumi toimii nimenomaan kokonaisuutena ja lopuksi ”Mental Slavery” on täydellinen päätös 44 minuutin taipaleelle. Lopetuskappale on yksi omista Kreator-suosikkibiiseistä nousten kärkeen verrattain yksinkertaisilla riffeillä, Millen loistavalla tulkinnalla sekä Ventorin takomalla tarttuvalla tahdilla.

Useiden fanien mielestä ”Coma Of Souls” päätti Kreatorin klassisen kauden ja seuraavat levyt vietettiin vieläkin synkemmissä ja kokeellisemmissa merkeissä. Tällä 1990-luvun aikakaudella on omat kannattajansa ja Kreator on niillä vähemmän suosituilla levyillään aina säilyttänyt sävellystensä korkean laadun, vaikka musiikkityyli ei kaikkia olisi miellyttänyt.

Nykyajan Kreatorin uusi tuleminen realisoitui vuoden 2001 ”Violent Revolutionilla” ja bändi on edelleen voimissaan. Mille on säilyttänyt vihaisen asenteensa ja maailma menee hänen tarinoissaan yhä syvemmälle kohti helvettiä. Nyt on hyvä hetki katsoa 30 vuotta ajassa taaksepäin ja nauttia ”Coma Of Soulsin” epätoivosta ja kauniista ahdistuksesta. Tämä levy yhdistää parhaiten varhaisen Kreatorin intensiteetin ja raivon sekä uudemman Kreatorin teknisyyden sekä melodisuuden. ”Coma Of Souls” on kiistatta yksi thrash metallin kuningasjulkaisuista.

9+/10

Ville Krannila

1.When The Sun Burns Red
2.Coma Of Souls
3.People Of The Lie
4.World Beyond
5.Terrorzone
6.Agents Of Brutality
7.Material World Paranoia
8.Twisted Urges
9.Hidden Dictator
10.Mental Slavery

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here