The Crown – Death Is Not Dead (2015)

Yli neljän vuoden odotuksen jälkeen Ruotsin death metal ylpeys The Crown palaa heti tulevan uuden vuoden aluksi osuvasti nimetyllä kahdeksannella albumillaan “Death Is Not Dead.” Fanit ovat erityisen innoissaan bändin alkuperäisen laulajan Johan Lindstrandin jälleen kerran palatessa kehiin ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2003 ”Possessed 13”- levyn. Edellisellä ”Doomsday King” pitkäsoitolla laulanut God Macabren Jonas Stålhammar teki toki hyvää työtä hänkin, mutta Lindstrandin ääni on se Crownin terävin miekka mikä käy heti ensi tahdeista selville.

Lyhyt intro ”Reign” käynnistää pelin surullisen kauniilla kitara-melodiallaan, jonka jälkeen varsinainen avauskappale ja singlenä julkaistu ”Headhunter” lähtee vauhtiin varsin tyypillisellä Crown-otteella. Melodinen death metal satunnaisine thrash vaikutteineen ovat valttia edelleen. Lindstrand karjuu tutulla raakuudella ja Marko Tervosen sekä uuden soittajan Robin Sörqvistin kitaraharmoniat vievät biisiä eteenpäin sävyttäen rivakkaa vauhtia. Rummut takovat tiukkaa rytmiä ja on hienoinen yllätys, että Tervonen on soittanut myös rumpuosuudet itse bändin varsinaisen rumpalin Janne Saarenpään siirryttyä Applelle töihin Amerikkaan.

Sama tiukka meininki jatkuu seuraavissakin kappaleissa. Kitarat rouhivat paikoitellen varsin terävällä otteella ja Crownille tuttuja kitaramelodioita viljellään tasaisesti lähes jokaisessa kappaleessa. Poikkeuksen tasaiseen materiaaliin tekee ”Ride To Ruin” jonka groove on jopa Black Sabbathmaista. Vastaavaa suunnanmuutosta olisi saanut olla tarjolla enemmänkin. Biisi nousee koko levyn kohokohdaksi.

The Crown jatkaa takuuvarmalla ladullaan uuden vuosikymmenen saattelemana. Jäsenmuutokset eivät ole ainakaan millään tavalla negatiivisesti vaikuttaneet lopputulokseen, vaan musiikista huokuu vankka itsevarmuus. Soundit ovat mainiot ja yhtyeen musiikista pitävät tulevat varmasti nauttimaan tästä levystä. Se myös parantaa kokonaisuutena kappalemateriaaliltaan ”Doomsday Kingistä” ja Johan Lindstrand todella loistaa vokaaleissa. Silti aivan se viimeinen niitti todelliseen mestariteokseen saatteluun saakka vielä jää puuttumaan. Ehkä seuraavalla levyllä se viimein tiskiin lyödään. Toivottavasti odotusaika ei nyt veny neljään vuoteen.

8+/10

Ville Krannila

1.Reign
2.Headhunter
3.Iblis Bane
4.Eternal
5.Struck By Lightning
6.Speed Kills
7.Herd Of Swine
8.Horrid Ways
9.Ride To Ruin
10.Meduseld
11.Godeater

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here