Europe – Wings Of Tomorrow (1984)

MAINOS:

Europen toisen studiolevyn “Wings Of Tomorrow” julkaisusta on kulunut 35 vuotta. Albumi oli yksi ensimmäisiä raskaamman musiikin julkaisuja, joita tuli aikanaan hankittua. Kasetilla tietenkin ja nauha kulutettiin lähes puhki. Levyn pariin on aina mukava palata pitkän tauon jälkeen.

Nyt käsittelyssä oleva CD on vuonna 2010 remasteroitu versio Hot Recordsin alkuperäisestä julkaisusta. Turhia bonuskappaleita ei ole ja albumi kuulostaa tuotannon puolesta erittäin hyvältä. Kansivihossa on mukavasti taustatarinaa, joka lähinnä kertaa koko bändin historiikin, eikä tämän levyn synnystä ole kirjoitettu käytännössä mitään sen syvällisempää. Hyviä mielipiteitä eri kappaleista toki jaetaan.

Tätä on joskus kutsuttu Europen hevilevyksi ja omat rankemmat hetkensä siinä on, vaikka pääpaino on bändin tunnusmerkissä eli melodisessa hard rockissa. Heti avauksessa ”Stormwind” ja tätä seuraava ”Scream Of Anger” ovat mukavia nopeatempoisia biisejä, joissa Joey Tempest haki ääneensä tarpeetonta aggressiota. Laulaja tuntuu vetävän paikoitellen ulkona rekisteristään. Huomattavasti paremmin irtoaa levyn nimibiisi, joka nousi nyt uudelleen kuuntelulla levyn kovimmaksi hetkeksi. Osansa tästä voidaan lukea kitaristi John Norumin kunniaksi, joka lyö kehiin loistavan soolo-osuuden. Norumin soitto on erittäin hyvätasoista läpi koko levyn. Miehen säveltämä instrumentaali ”Aphasia” onnistuu vangitsemaan persoonallisen ja iskevän kitarasoundin.

Levyn mahdollisesti tunnetuin biisi on sokerilla kuorrutettu ”Open Your Heart,” joka yhä säväyttää melodiansa vahvuudella ja jostain läpi kuultavalla rehellisyydellä, jota Europen musiikista kasarikaudella usein välittyi. Kappale levytettiin uusiksi muutamaa vuotta myöhemmin, mutta tämä on se paras versio. Levyn lopusta löytyy vielä toinen balladi ”Dreamer,” joka osaltaan omasi merkittävän hittipotentiaalin. Näissä rauhallisemmissa kappaleissa Tempestin hieno ääni pääsi parhaiten oikeuksiinsa.

Aivan kaikki biisit eivät irtoa samalla tehokkuudella, ja yhtyeen kokemattomuus kuuluu yhä parissa kohtaa. Toisaalta nuoruuden into ja aiemmin mainittu rehellisyys korvaavat tätä puutetta. Muutos Europen seuraavan levyn ”The Final Countdownin” kliinisempään sekä tuotetumpaan ääni- ja sovitusmaailmaan on kaikesta huolimatta ällistyttävä, kun huomioidaan että aikaa näiden välissä ehti kulua vain pari vuotta.

”Wings Of Tomorrow” on vahvasti nostalgian sävyttämä albumi, joka kuulostaa yhä yllättävän elinvoimaiselta. On silti tunnustettava, että mukana on keskinkertaisempaa materiaalia. Levy oli Europelle vielä välivaihe matkalla jotain suurempaa, joka todentui yhtyeen seuraavalla julkaisulla.

7½/10

Ville Krannila

1.Stormwind
2.Scream Of Anger
3.Open Your Heart
4.Treated Bad Again
5.Aphasia
6.Wings Of Tomorrow
7.Wasted Time
8.Lyin’ Eyes
9.Dreamer
10.Dance The Night Away

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.