Stratovarius – Elements Pt.2 (2003)

Stratovariuksen voimametallin ja orkesterisovitusten fuusion huipentumaa edustaneet ”Elements”-levyt julkaistiin vajaan vuoden sisällä 2003. Jälkimmäisen osan ilmestymisestä tulee nyt kuluneeksi kaksi vuosikymmentä.

Ensimmäisen osan vesi ja tuli ovat antaneet tilan maalle sekä tuulelle. Kokonaan Timo Tolkin kirjoittama levy on taltioitu samoissa sessioissa ykkösosan kanssa, mutta perinteisemmän power metal -materiaalin ja tunnelmoinin tasapaino painottuu jälkimmäiseen osa-alueeseen selvästi vahvemmin tällä teoksella. Suurelta osin tämän vuoksi albumin teho jää heikoksi. ”I Walk To My Own Song” on johtotähtenä takuuvarmaa singlemateriaalia, mutta myös tällä osastolla hävitään aiemmille hiteille selvästi.

Muualla ”I’m Still Alive” ja ”Know The Difference” yrittävät vangita yhtyeen syvempää ja positiivista olemusta, lopputulos lähentelee enemmän puolivillaista Queensrÿchea. ”Awaken The Giant” käynnistyy raskaammalla riffillä, mutta sovitus ei nosta kappaletta lupaavaa alkukiitoa korkeammalle ja kone jää maan tasalle.

Albumin loppupuolisko on valitettavan vaisu suoritus aikanaan klassikoita peräjälkeen suoltaneelta bändiltä. “Season Of Faith’s Perfectionin” loppukilkuttelu on kuin se kuuluisa hyttynen korvanjuuressa kesämökillä juuri kun olet liukumassa uneen. Loppua kohden väsynyt kuuntelija onneksi nukahtaa musiikin tahtiin ongelmitta. Kuten ykkösosalla, Riku Niemen orkesterisovitukset ovat laadukkaita eikä tuotannosta löydy valitettavaa, ongelmat ovat itse materiaalissa.

Vuoden 2003 loppuun käytännössä päättyi Stratovariuksen kulta-aika. Tolkki oli turhautunut, kun suuri yleisö ei ymmärtänyt hänen mestariteoksiaan, vaikka edes 20 vuotta sitten tämänkaltainen metalli ei loistanut enää myyntilistojen kärjessä. Yhtyeen taival lähti tästä urakehityksen osalta sekaviin ja musiikillisesti selvästi tylsempiin suuntiin.

Kuten edelliseen albumiin liittyen, faneille suosituksena ehdottomasti hankintaan vuonna 2014 ilmestynyt uudelleenjulkaisu, joka sisältää molemmat ”Elements”-levyt, bonuskiekon demo- ja livemateriaalia, 5.1 Audio DVD:n lisäbonuksineen sekä kosketinsoittaja Jens Johanssonin kirjoittaman erittäin mielenkiintoisen taustoituksen.

6½/10

Ville Krannila

1.Alpha & Omega
2.I Walk To My Own Song
3.I’m Still Alive
4.Season Of Faith’s Perfection
5.Awaken The Giant
6.Know The Difference
7.Luminous
8.Dreamweaver
9.Liberty

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.