Tarot – To Live Forever (1993)

MAINOS:Tarot palasi 1990-luvulla usean vuoden tauolta kolmannella albumillaan ”To Live Forever”, joka täyttää nyt 30 vuotta.

Välissä kulunut aika on todennettavissa materiaalissa sekä ulosannissa. Yhtye on muuttunut raskaammaksi ja tempoja on hidastettu, biisien pituudet kasvaneet ja sovitukset ovat rouheampia sekä monipolvisempia. Heavy metallia tämä on, mutta erilaisella särmällä. Avauskappale “Do You Wanna Live Forever” käy parhaana esimerkkinä melodisuuden, raskauden, uuden soundin sekä sovitusten toimivasta yhteispelistä, jolla bändi ratsastaisi uransa päätökseen saakka.

Toisen kitaran korvaaminen uuden jäsenen Janne Tolsan koskettimilla muovasi myös osaltaan Tarotin ominaisinta ilmettä. Zachary Hietalan riffit ovat teknisempiä, jopa kliinisellä soundilla toimitettuja ja Pecun rummut iskevät tylymmin sekä kylmemmin.

Kasvojenpesu on 1990-luvulle tultaessa paikallaan, jopa välttämättömyys, sillä vuonna 1993 musiikkimaailma oli hyvin erilainen verrattuna vuoteen 1988, jolloin yhtye julkaisi edellisen pitkäsoittonsa ”Follow Me Into Madness”. ”To Live Foreverin” suurin kompastuskivi on keskinkertainen ja liian siloiteltu tuotanto, joka ei nosta kappaleita niiden ansaitsemaan lentoon. Marco Hietalan Suomen kovin heviääni ei saa tarpeeksi volyymia tuekseen. Parhaiten levyllä tuntuu toimivan Zacharyn sekä Jannen yhteissoitto.

Totta kai kovia raitoja on myös mukana. Jo mainittu “Do You Wanna Live Forever” on metalliklassikko ja ”Iron Stars” murskaa vastustajat alleen. Samoin olen aina pitänyt yhtyeen ”Children Of The Grave” -coverista, vaikka usein eri yhteyksissä kuultu sävellys kyseessä. Päätöksenä soiva ”Guardian Angel” vakuuttaa myös herkkyydellään ja on mukava loppusinetti raskaamman paatoksen jälkeen.

Albumi oli poikkeuksellisen pitkä 74 minuutin kestollaan, vaikka CD-aikakausi oli jo täydessä vauhdissa. Aivan ei pituus kanna mittaansa, ja muutama vaisu esitys levylle mahtui. Bändin vakaa musiikillinen taito ja kiistaton energia pitävät aluksen helposti pinnalla, mutta 10 biisin kokonaisuus olisi ollut toimivampi ratkaisu. Tulevilla levyillä uusi tuotanto saatiin paremmin sopimaan entistä teknisempään ja raskaampaan materiaaliin. Tarotin uran parhaat suoritukset kuultiin myöhemmin ”For The Glory Of Nothing” sekä ”Suffer Our Pleasures” -albumeilla.

Vuonna 1993 raskaassa musiikissa puhalsivat erilaiset tuulet, ja niitä vastaan käyneet saivat usein aikaiseksi uransa parhaita teoksia. Puutteistaan huolimatta ”To Live Forever” seisoo pystyssä ajanjakson kotimaisten huippujen rinnalla.

8-/10

Ville Krannila

1.Do You Wanna Live Forever
2.The Colour Of Your Blood
3.The Invisible Hand
4.Live Hard Die Hard
5.Sunken Graves
6.Born Into The Flame
7.In My Blood
8.Tears Of Steel
9.My Enslaver
10.Shame
11.Iron Stars
12.Children Of The Grave
13.Guardian Angel

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.