Finntroll – Nattfödd (2004)

MAINOS:Kotimaiseen metallikärkeen jo neljännesvuosisadan kuulunut Finntroll erottuu edukseen ainutlaatuisella black metallin ja perinteisten folk-elementtien yhdistelmällä. Pioneerien diskografiassa 20 vuotta täyttävällä “Nattfödd” -albumilla on erityinen paikka, ja yleisesti tätä levyä tunnutaan pitävän yhtenä genren ja yhtyeen parhaimmista julkaisuista.

Ryhmän kolmas täyspitkä yhdistää saumattomasti kansanmusiikin elementtejä heavy metaliin, tuloksena on vangitseva ja mukaansatempaava kuuntelukokemus. Bändin orgaaniselle soundille tuttujen soittimien, kuten harmonikan, viulujen sekä Trollhornin koskettimien yhdistäminen lisää kappaleisiin autenttista tunnelmaa. Melodiset sovitukset kietoutuvat aggressiivisiin kitarariffeihin ja junan lailla etenevään rytmiin.

Levyllä Finntroll otti askeleen tunnelmoivampaan ja hitaampaan black/folk metal -soundiin, vaikka akustisia ja ambient-elementtejä on myös kuultavissa. “Nattföddin” teemat sukeltavat tuttuun tyyliin suomalaiseen kansanperinteeseen ja mytologiaan. Laulut, kuten “Trollhammaren” ja “Fiskarens Fiende“, kertovat myyttisiä tarinoita peikoista, noituudesta ja muinaisista rituaaleista.

Grottas Barn ja “Ursvamp“, ovat osuvia esimerkkejä aiemmin mainitusta monipuolisuudesta. Biiseille ovat tunnusomaisia tarttuvat kitaralinjat, joita täydentävät melodiaa säestävät kuorot. Kiehtovia koukkuja saadaan luotua jatkuvasti, ja kokeilunhalu tuntuu olevan vahvasti läsnä. Paras esimerkki tästä lienee genren mittapuussa hitiksi muodostunut ”Trollhammaren”. Lopussa instrumentaali “Rök” suden äänten saattelemana hiljentää tunnelman akustisella sovituksella.

Viimeisellä Finntroll-levyllään vaikuttanut Tapio Wilska yhdistää perinteistä murinaa paikoitellen suorempaan ja puhtaaseen ilmaisuun tuoden biiseihin oman mausteensa. Kontrasti aggressiivisten ja melodisten kuoron vahvistamien vokaalisuuksien välillä lisää syvyyttä sekä rikkautta musiikilliseen maisemaan.

Tuottajina toimineet Trollhorn ja Tundra vangitsivat studiossa hyvin jokaisen soittimen tasapainoiseksi kokonaisuudeksi antaen eri nyanssien loistaa läpi säilyttäen samalla yhtenäisen soundin. Muusikoiden lahjakkuus alueellaan on samoin todistettavissa, joten tähän “Nattfödd” ei kaadu.

Albumi vahvisti Finntrollin asemaa genren kärjessä, mutta tässä päästään myös sen akilleen kantapäähän. Folkvaikutteiden, synkän tunnelman, tarttuvien melodioiden ja ainutlaatuisten laulutyylien saumaton fuusio ei kaikkia miellyttänyt. Osa on edelleen sitä mieltä, etteivät polkkakuviot sovi black metal -yhteyteen. Ajoittain ollaan kieltämättä kiehtovuuden ja sekavuuden rajamaastossa.

“Nattföddissä” on se tietty aste taiteellisuutta, joka on vedonnut sekä metallin harrastajiin että perinteisen kansanmusiikin ystäviin. Levyltä on myös selvästi kuultavissa, miksi bändi ärsyttää monia, ja vaikka jokainen isku ei osu maaliin, tätä päättäväistä lokeroinnin vastustusta on pakko kunniottaa. Tämän ansiosta yhtye on myös saanut asemansa ja pääasia erityisesti tämän vuosituhannen raskaassa musiikissa on usein se, ettei lopputulos jätä kylmäksi.

8/10

Ville Krannila

1 Vindfärd / Människopesten
2 Eliytres
3 Fiskarens Fiende
4 Trollhammaren
5 Nattfödd
6 Ursvamp
7 Marknadsvisan
8 Det Iskalla Trollblodet
9 Grottans Barn
10 Rök

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.