Dio – Sacred Heart (1985)

MAINOS:

Vuonna 2010 edesmennyt Ronnie James Dio on jäänyt historiaan kaikkien aikojen hevilaulajana. Toki tästä tittelistä voivat muutama muu esittää vaateen, mutta Dion mittavaa ja monipuolista jo 1950-luvulla alkanutta uraa tuskin kukaan tulee ohittamaan.

Nyt käsittelyssä on Dion kolmas levy ”Sacred Heart.” Levy oli viimeinen alkuperäisen Dio-yhtyeen nimissä julkaistu. Jo kiertueella kitaristi Vivian Campbellin ja Ronnien välit olivat kiristyneet sen verran, että Craig Goldy astui nopeasti tilalle.

”King Of Rock’n’Roll” avaa albumin loistavasti ja biisi oli tehty tribuuttina Ozzy Osbournelle. Entisillä Black Sabbath -laulajilla ei ollut koskaan kovin lämpimät välit, ja vastaavia pieniä kuittailuja aina silloin tällöin tehtiin puolin ja toisin. Tässä kohtaa sanoitukset voi ottaa kohteliaisuutena. Taustalla kuuluvat yleisön äänet on dubattu mukaan eli puhtaasta studionauhoituksesta on kysymys. Ronniella on alusta alkaen voimakas ote tekemiseen ja keikan avauskappaleeksi biisi oli paras mahdollinen.

Seuraavaksi kajahtava nimibiisi on yksi kiistattomista Dio-klassikoista, vaikka se harvoin kärkijoukkoon eri listoilla sijoitetaan. Vaikka pintapuolisesti sanoitukset näyttävät käsittelevän sateenkaaria, lohikäärmeitä ja muita satuhahmoja, biiseissä on selvästi enemmän syvyyttä sekä filosofisia pohdintoja mikäli vain ottaa aikaa niiden tarkempaan tutkisteluun. ”Sacred Heart” on vahva kuvaus yksilön unelmista ja niiden saavuttamisesta. Kaiken lisäksi kappale on majesteettisuudessaan mahtavaa kuunneltavaa. Kun Ronnie laulaa ”whenever we dream that’s when we fly” kylmät väreet kulkevat selkää pitkin.

”Hungry For Heaven” ja ”Rock’n’Roll Children” ovat levyn hittibiisejä, jotka edustivat kaupallisempaa koskettimilla vahvasti sävytettyä Dio-materiaalia. Ne on kyllästetty Diolle tyypillisillä vahvoilla melodioilla ja erityisesti ”Rock’n’Roll Children” on kappale, josta ei voi olla pitämättä. Musiikkia lapsuuden soundtrackilta. Näiden lisäksi ”Like The Beat Of A Heart” on keskitempoista Dioa parhaimmillaan koskettimien toimiessa tämän tyyppisessä biisissä taustalla erittäin hyvin ja Campbell täydentää menoa iskemällä kehiin todella vakuuttavan kitarasoolon.

Kuva: Ann Summa/Getty Images

Vahvasti alkaneen levyn loppupuoli sisältää valitettavasti useamman liian tavanomaisen Dio-biisin, jotta edelliselle kahdelle täydelliselle Dio-albumille pärjättäisiin. RJD pystyi toki laulamaan puhelinluettelon saaden sen kuulostamaan hyvältä, mutta nyt pääsi ensimmäistä kertaa bändin albumille tutusta korkeatasoisesta materiaalista tingittyä tavaraa. Jonkin verran siis intensiteetti laskee vajaan 40 minuutin viimeisellä puoliskolla.

Komea remasteroitu digipack sisältää bonuslevyn, jolle on sijoitettu koko vuonna 1986 julkaistu ”Intermission” -EP eli livenauhoitus San Diegosta joulukuulta 1985. Mukana myös ”Time To Burn”-studiokappale, jossa kitaristina toimi jo Goldy. Lisäksi ykköslevyllä on singlejulkaisujen bonuskappaleita, livenauhoituksia sekä sessioista peräisin oleva ”Hide In The Rainbow.” Viimeksi mainittu biisi julkaistiin aikanaan vuoden 1986 ”Iron Eagle” – elokuvan soundtrackilla ja on yksi Dion vahvimmista 1980-luvun kappaleista jälleen keskitempoiseen rouhivaan tyyliin. Mikäli tämä ja ”Time To Burn” olisivat korvanneet pari ”Sacred Heartin” loppupuolen kappaletta, lopputuloksena olisi ollut selkeästi vahvempi kokonaisuus.

Levyä seurannut ”Sacred Heart”- kiertue oli Dion massiivisin. Lavalla nähtiin jäätä, miekkoja, lasereita ja lohikäärmeitä. Kiinnostuneiden kannattaa tarkistaa muutama vuosi sitten julkaistu ”Finding The Sacred Heart” BluRay ja CD, jotka sisältävät kiertueelta lohkaistun kuva- ja äänitallenteen.

”Sacred Heart” ei yllä aivan Dion tuotannon terävimpään kärkeen ja seuraavalla Dream Evil” -albumilla kuultiin bändin kovin suoritus debyyttilevy ”Holy Diverin” jälkeen. ”Sacred Heartia” ei kuitenkaan missään nimessä kannata ohittaa ja kyseessä on parhaiden hetkiensä osalta aliarvostettu teos. Mikäli jostain syystä se on jäänyt vielä kuulematta, viimeistään nyt kannattaa klassisen heavy metallin fanien katsastaa teos.

8/10

Ville Krannila

1.King Of Rock’n’Roll
2.Sacred Heart
3.Another Lie
4.Rock’n’Roll Children
5.Hungry For Heaven
6.Like The Beat Of A Heart
7.Just Another Day
8.Fallen Angels
9.Shoot Shoot

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.