Uriah Heep – Outsider (2014)

[three_fourth]Brittiläisen hard rockin instituutio on julkaissut 17. studioalbuminsa. Vanhat parrat tuntuvat elävän uutta tuotteliasta kautta, sillä tämä on jo kolmas studiolevy viimeisten kuuden vuoden aikana. Kaikki nämä uudet julkaisut ovat olleet varsin laadukkaita, vaikka listoilla ja myyntiluvuissa ollaankin kaukana 1970-luvun huippuvuosista.

Avauskappale ”Speed Of Sound” esittelee vahvasti tutun koskettimiin nojaavan keskitempoisen ja varsin kevyen soundin. Olo on kuin turvallisessa kotiinpaluussa. Kolmannessa biisissä ”The Law” Mick Box lyö tiskiin jykevän kitarariffin, joka yhdistyy mainioon kertosäkeeseen ja bändin tavaramerkkiin komeisiin lauluharmonioihin. Tässä on potentiaalia uuden ajan Uriah Heep-klassikoksi.

Levyltä näyttää löytyvän poimintoja kaikilta Heep-aikakausilta. ”Rock The Foundation” ja ”Jessie” viittaavat jopa kaupallisessa mielessä ”Raging Silence”-ajalle 1980-luvun lopulle. Nimikappaleessa on alkuperäisen laulajan David Byronin ajan sävyjä. Biisit eivät suurimmaksi osaksi ole välittömästi koukuttavia vaan pikkuhiljaa kasvavat ja muovautuvat kunnes jossain vaiheessa kolahtaa ja kovaa. Aivan jokainen biisi ei yllä ”The Law” – kappaleen tapaiseen lentoon, varsinkin levyn loppupuolen vaatiessa huomattavasti enemmän syventymistä, mutta tunnelma säilyy jatkuvasti hyvänä ja biiseistä löytyy yksittäisiä musiikillisia kohokohtia.

Jo 1970-luvulla bändissä soittanut basisti Trevor Bolder siirtyi ajasta ikuisuuteen reilu vuosi sitten. Levyn saatesanojen mukaan hänen henkensä on kuultavissa levyllä ja vaativaan tehtävään siirtynyt Dave Rimmer hoitaa tonttinsa asiaankuuluvalla varmuudella ja paljon edeltäjäänsä mukailevalla tyylillä. Niin ikään terveysongelmien vuoksi sivuun siirtyneen rumpali Lee Kerslaken tilalle jo vuosia sitten astunut Russell Gilbrook soittaa pidättyvän voimakkaalla otteella biisien perustarve huomioiden.

Ikoninen perustajajäsen kitaristi Mick Box on edelleen todella aliarvostettu muusikko ja hänen yhteissoittoaan kosketinsoittaja Phil Lanzonin kanssa on ilo kuunnella. Kuuntelijalle ei tarjota mitään Deep Purple-tyylistä titaanien taistelua vaan soittimet pelaavat yhteen saumattomasti. Välillä parivaljakko ottaa soolovuoron, mutta aina kappaleen kokonaisuus muistaen ja sitä tukien.

Bernie Shaw on lukuisista Heep-laulajista ollut aina itselleni mieluinen osaten tulkita vanhat klassikot niiden vaatimalla tunteella ja tarkkuudella. Shawn laulusta on ”Outsiderilla” vaikea löytää moitteen sijaa. Hän ja Lanzon ovat kellottaneet Heepissä jo kohta 30 vuoden uran eli mistään uusista tulokkaista ei voi puhua. Kaikkien aikojen suosikki Heep-levyni ”Sea Of Light” on nimenomaan tämän miehistön tuotoksia.

Raskaamman rockin osastolla kyseessä on varmasti yksi kuluvan vuoden parhaista julkaisuista. Kukaan ei enää odota Uriah Heepilta uutta ”Demons & Wizardsia” eikä bändin tarvitse sellaista tehdäkään. ”Outsider” on erittäin vahva näyttö siitä, että virtaa akussa riittää vielä ja laadukasta musiikkia syntyy 45 vuotta kestäneen taipaleen jälkeenkin.

8½/10

Ville Krannila[/three_fourth] [one_fourth_last]

Uriah-Heep.Outsider

1.Speed Of Sound
2.One Minute
3.The Law
4.The Outsider
5.Rock The Foundation
6.Is Anybody Gonna Help Me?
7.Looking At You
8.Can’t Take That Away
9.Jessie
10.Kiss The Rainbow
11.Say Goodbye[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.