Def Leppard – Retroactive (1993)

Def Leppardin klassikko ”Hysteria ja tätä seurannut ”Adrenalize” olivat kasarikaudella ja sen jälkeen tässä taloudessa kovasti kulutettuja levyjä. Leppard väänsi kappaleita studiossa tuohon aikaan nähden luvattoman kauan ja nykyisin jo normaalina pidetty viisi vuotta kului julkaisuiden välillä. ”Adrenalize” ei enää 1992 ilmestyessään herättänyt aivan samaa suosiota, mutta oli grungen vallatessa alaa silti laajasti pinnalla ja videot pyörivät eri kanavilla.

Yllättävän nopeasti ”Adrenalizen” jälkeen markkinoille pukattu ”Retroactive” tuli aikanaan noin vuosi ilmestymisensä jälkeen hankittua kasettina. Levy irtosi halvalla (5 markkaa) torikauppiaalta Tallinnan matkalla. Samalta myyjältä tarttui mukaan myös uunituore ZZ Topin albumi ”Antenna”. Tuota kasettia kuunnellessa ihmettelin aluksi, että Teksasin partasuut olivat todella rukanneet soundinsa uusiksi. Järkytys oli suuri kun nopeasti paljastui nauhalla olevan ZZ Topin sijasta vaihtoehtometallin nousevan tähden Therapyn hittiteos ”Troublegum.” Def Leppardin kasetilta onneksi löytyi oikea yhtye soittamassa oikeat takakannen mukaiset biisit. Tämä levy ei nimittäin pettänyt odotuksia ja myöhemmin se päivitettiin ansaitusti digitaaliseen muotoon.

Varsinaisesti ”Retroactive” ei ollut uusi studioalbumi. Levy sisälsi covereita ja julkaisemattomia kappaleita bändin koko uran ajalta. Valtaosa biiseistä oli saanut alkunsa ”Hysteria” ja ”Adrenalize” -sessioissa. Puolet materiaalista oli aiemmin ilmestynyt sinkkujen b-puolilla, ja suurimpaan osaan tehtiin erilaisia uudelleen äänityksiä sekä dubbauksia. Levy oli tribuutti pari vuotta aikaisemmin menehtyneelle kitaristi Steve Clarkille, jonka soittoa kuullaan useassa sävellyksessä.

Levyn avaa mystinen ”Desert Song.” Kappaleesta huokuvat vahvat Led Zeppelinin huipputeoksen ”Kashmir” tunnelmat, mutta kitarariffi ja koskettimet tekevät tästä melodisemman sovituksen. Laulaja Joe Elliott paiskaa kehiin hienot sanoitukset ja loistavan oikealla tavalla pidättyvän vokaalisuorituksen. Seuraavaksi kuultava ”Fractured Love” on perinteisempi Def Leppard -veto, hitaasti alkaen ja kahden minuutin kohdalla yhtäkkiä vauhtiin räjähtäen. Hiukan raskaammalla otteella tämä on sovitettu ja Clarkin kitarasoolo on tyylikäs.

Levyn kahdesta coverista Sweetin ”Action” on selvästi parempi. Vauhtia riittää ja biisi tuntuu sopivan Def Leppardille täydellisesti. Tältä levyltä tämä kyseinen kappale on “Two Steps Behindin” lisäksi ainoana keikkunut mukana bändin settilistassa. Albumin loppupuolelta voidaan nostaa esiin vielä ”Ring Of Fire,” jossa on avauskappaleen kaltaista mystistä henkeä ja Clarkin tunnistettavat kitarakuviot nousevat hyvin esille lopussa.

Balladit ”Two Steps Behind” ja ”Miss You In A Heartbeat” olivat sokerin kuorruttamia akustisia hittejä, jotka soivat radiossa ahkerasti. Molemmista kuullaan bonuksena sähköiset versiot ja jälkimmäisestä kappaleesta vielä kolmas pianosävytteinen tulkinta. Rehellisyyden nimissä nämä ovat jo liikaa ja onneksi ne on sijoitettu levyn loppuun, joten kuuntelun voi lopettaa biisiin numero 11.

Kaikkein syvimmältä yhä 30 vuotta myöhemmin kouraisee levyn kolmas ja ylivoimaisesti paras balladi ”From The Inside.” Huumeista kertova kappale onnistui vangitsemaan tarttuvalla melodiallaan, ovelalla erilaisten soittimien hyödyntämisellä ja jälleen kerran Elliottin mainiolla tulkinnalla. Loistava biisi. Tiettävästi bändi ei ole sitä 1990-luvun puolivälin jälkeen livenä esittänyt.

“Retroactive” on loppujen lopuksi hiukan hajanainen musiikin ollessa eri aikakausien tuotoksia ja tyylilajit vaihtelevat synkemmästä, 1970-luvun rock-meininkiin ja seuraavan vuosikymmenen kaupalliseen kepeämpään Def Leppard -soundiin. Tästä huolimatta levy kannattaa katsastaa ja sisältää muutamia yhtyeen uran kovimmista kappaleista ollen epäilemättä heidän viimeisin klassikkokauden tuotoksensa. Kansitaide on myös mielenkiintoinen muodostaen kaksi hyvin erilaista kuvaa, riippuen katsooko sitä läheltä vai kaukaa.

8+/10

Ville Krannila

1.Desert Song
2.Fractured Love
3.Action
4.Two Steps Behind
5.She’s Too Tough
6.Miss You In A Heartbeat
7.Only After Dark
8.Ride Into The Sun
9.From The Inside
10.Ring Of Fire
11.I Wanna Be Your Hero
12.Miss You In A Heartbeat (electric)
13.Two Steps Behind (electric)
14.Miss You In A Heartbeat (piano)

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.