Speedtrap – Straight Shooter (2015)

MAINOS:[three_fourth]Lappeenrannassa vuonna 2007 perustettu ja nykyään Helsingissä leiriään pitävä Speedtrap julkaisi kakkosalbuminsa ”Straight Shooterin” syyskuussa. Pari vuotta aiemmin julkaistu debyyttitäyspitkä ”Powerdose” oli saanut mukiinmenevää huomiota osakseen musiikkitoimittajien keskuudessa. Onpa bändi kierrellyt ahkerasti myös Euroopan lavoja.

Jo yhtyeen nimi kertoo pääpiirteissään, millaisilla aalloilla surffataan. Speedtrap on kursailematonta ja energistä Speed Metallia kasarihengessä höystettynä sopivalla annoksella Heavy Metallia. Pääosia bändin musiikissa näyttelevät Jarkko Hietakankaan ja Ville Valavuon tuplakitarariffittely- ja sooloilotulitus, Jori Sara-Ahon korkeat ja kirkuvat vokaalit sekä helvetillinen meininki. Nahkojen tanakasta jytinästä vastaa Markus Hietamies ja rytmiryhmän toisen tontin hoitaa basisti Antti Salminen. Speedtrapin tankkiin on laitettu 100-oktaanista löpöä ja motaria paahdetaan talla tiskissä ja putket punahehkussa. Yhtymäkohtia voi hakea mistä tahansa 1980-luvun Speed Metal bändistä ja paikoin on huomattavissa myös vaikutteita Metallican varhaistuotantoon.

Pelkkää tukka suorana paahtoa ei ”Straight Shooter” kuitenkaan onneksi ole, vaan biisimateriaalissa on vaihtelevuutta ja monipuolisuutta eli vauhtia osataan myös hiljentää, jottei albumi jää liian yksitoikkoiseksi ja raskaaksi kuunnella. Avausbiisi ”No Glory Found”:lla saadaan heti tiivistettynä maistiaisia albumin musiikillisesta tyylistä ja vaihtelevuudesta. Alun tykityksen jälkeen vedetään jarrua päälle ja loppu painetaan perinteisen Heavy Metallin merkeissä laskematta kuitenkaan energiatasoa. Paahto-osastoa edustavat ”Torches Ablaze”, ”Serve Your Masters” sekä ”Savage The Prey”. Levyn yleisen nopeus- ja energiatason huomioiden keskitempoisempaa sekä rokkaavaa materiaalia voi kaivella ”Running Rampant”, ”Eyes For Conquest”, ”Straight Shooter” ja ”Heavy Armor”-osastolta. Biisien pituudet on pidetty maltillisesti pääosin 3-4 minuutin välimaastossa paria kappaletta lukuunottamatta. Kaikki tarvittava saadaan tarjottua siinä ajassa ilman ylimääräistä toistoa, kikkailua ja haukottelua.

Vaikkakin avausbiisi ”No Glory Found” käärii omasta mielestäni heti aluksi levyn parhaan biisin tittelin, ei taso kuitenkaan kauheasti laske missään vaiheessa, vaan materiaali on tasaisen laadukasta läpi koko albumin. Tiiviistä 8 biisin setistä ei fillereitä löydy, joten lätyn kärsii pyöräyttää vaikka 2-3 kertaa peräjälkeen skippaamatta yhtään kappaletta. Tuotanto ja soundit ovat sopivan säröisesti kasarihenkisiä ja levyn tyyliin hyvin sopia. Kitarat ja laulu on tuotu eteen korostamaan olennaista eli teräviä ja tarttuvia riffejä sekä kitarasankaruutta hipovaa sormityöskentelyä, joka saa tarttumaan ilmakitaraan ja pyörittämään toimittajan kuvitteellista lettiä kuin höyryturbiinia. Jori Sara-Ahon vokaalit tuovat hetkittäin mieleen jopa nuoren David Coverdalen ja heti perään 3 Inches of Bloodin kiljukaulan Cam Pipesin. Kaverit osaavat soittohommat viimeisen päälle ja itseluottamusta löytyy. Jalkaa vain monitorin päälle ja antaa mennä!

Levyn Mad Max-tyylinen kansitaide kertoo ensivilkaisulla, mistä ”Straight Shooter:illa” on kysymys, joskin kansilehdykkä on muuten aika yksinkertainen ja hienostelematon. Loppujen lopuksi ”Straight Shooter” on osoitus siitä, että Suomessa osataan herättää henkiin menneen ajan old school-meininki ja tunnelma (vrt. Battle Beast – “Steel”) ja osoittaa, ettei perinteinen Metalli ole suinkaan kuollut. Albumi on kokoelma myötätuulta, nuoruuden energiaa, bensan katkua ja murisevia V8-jenkkimoottoreita.

Tästäpä 8 biisin verran oivallista pään heilutus-, kaljanjuonti- ja/tai autoilumusaa Speed ja Heavy Metallin ystäville!

8½/10

Tomi Väänänen

[/three_fourth] [one_fourth_last]

speedtrap

1. No Glory Found
2. Torches Ablaze
3. Running Rampant
4. Eyes For Conquest
5. Serve Your Masters
6. Straight Shooter
7. Heavy Armor
8. Savage The Prey[/one_fourth_last]

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.