Sodom – Agent Orange (1989)

Saksalaisen thrash metallin pioneeriyhtye Sodom julkaisee myöhemmin tänä vuonna jo 15. studiolevynsä. Tätä odotellessa onkin aika kääntää katseet 30 vuoden taakse, kun bändi saatteli maailmaan mahdollisesti tunnetuimman tuotoksensa ”Agent Orange.” Levy oli aikanaan historian ensimmäinen thrash metal -albumi, joka ylsi Saksan viralliselle albumilistalle. Kun ajatellaan tämän tapahtuneen ennen Berliinin muurin virallista murtumista, saavutusta on pidettävä todella merkittävänä.

Bändin johtohahmo Tom Angelripper oli ollut jo vuosien ajan kiinnostunut Vietnamin sodan historiasta ja albumista tuli ensimmäinen teemalevy, joka oli nimenomaan rakennettu aiheen ympärille. Agent Orange oli Vietnamissa käytetty tappava kemiallinen ase ja levy on omistettu kaikille sotilaille ja siviileille, jotka ovat kuolleet maailman sotien järjettömissä väkivaltaisuuksissa.

Albumi sisältää useita bändin klassikoita alkaen avauksena kuultavasta nimibiisistä päätöskappaleeseen ”Baptism Of Fire” saakka. Terävät riffit, nopea rumpukomppi ja Angelripperin käheä vokalisointi ovat keskiössä. Tällä levyllä alettiin myös kuulla pientä vaihtelua perusthrash-kaavaan. Keskitempoinen ”Remember The Fallen” nousee koko levyn kohokohdaksi ja on ansaitusti yksi Sodomin ikimuistoisimmista kappaleista. Vahvasti punk-merkeissä etenevä ”Ausgebombt” kuuluu samaan sarjaan ja vaikka punk sanana saa aikaan närästystä, biisi vie vastustamattomasti mukanaan. Tämän kaltaista thrashia tehdään nykypäivänä paljon, mutta vain harva pystyy vastaamaan Sodomin intensiteettiin.

Levy oli lopulta Sodomin viimeinen kitaristi Frank Blackfiren kanssa. Angelripperin mukaan levytyssessioissa ei ollut paras mahdollinen tunnelma ja kiristyneet välit jatkuvan viinan kanssa läträämisen lisäksi johtivat vääjäämättä kitaristin poistumiseen kuvioista. Blackfire liittyi myöhemmin toisen thrashlegenda Kreatorin remmiin soittaen mm. 1990-luvun ”Coma Of Souls” ja ”Renewal” – albumeilla. Mies palasi reilu vuosi sitten Sodomin riveihin vanhojen fanien iloksi.

Kitaristi tarjoilee ”Agent Orangella” tremolo-riffejä ja loistavia sooloja ja vaikka miehen motivaatio alkoi olla levytysten aikaan kadoksissa, ei tämä ole esityksestä lainkaan kuultavissa. Vuonna 2008 edesmennyt rumpali Chris Witchunter on myös liekeissä takoen tuomion rumpuja läpi levyn. Harris Johnsin tuotanto on kokonaisuutena hyvin onnistunut ja soundi on kirkas sekä sopivan repivä. Levyn jälkeen Sodom ampui menestyksekkäälle kiertueelle, jonka Saksan osuudella bändiä lämmitteli uusi nouseva thrash-lupaus nimeltään Sepultura. Kiertueen myötä Tom Angelripper pääsi lopulta taloudelliseen tilanteeseen, jossa työt kaivosmiehenä oli mahdollista lopettaa.

Nyt käsissä lepäävä ja arvosteltava kappale on tuplana julkaistu uudelleen masteroitu versio. Mukana on muutaman kappaleen bonuslevy sekä cover-versio Tankin NWOBHM-klassikosta ”Don’t Walk Away.” Viimeksi mainittu veto kuuluu sarjaan ”ihan mukava,” mutta Sodomilta olisi odottanut hiukan mielikuvituksellisempaa sovitusta.

Kakkoskiekon biisit on napattu ”Ausgebombt” -singleltä ja lisäksi mukana on pari tuttua livenauhoitusta Sodomin julkaistuilta livelevyiltä, jotka eivät kaiken lisäksi ole soundeiltaan parhaasta päästä. Mitään todella tähdellistä bonusmateriaalia tämä julkaisu ei siis tarjoa, mutta varsinaisen levyn laadukkuuteen se ei vaikuta tipan vertaa.

Vajaan 40 minuutin kestoltaan ”Agent Orange” on ensiluokkaista thrash metallia ja kuuluu genren historian laadukkaimpiin julkaisuihin. Sodom palasi Vietnam-aiheen pariin vuosia myöhemmin ”M-16” -levyllä. Yhtyeen myöhempiä vuosia ei vielä muistella samalla nostalgialla kuin 1980- ja 1990-luvun taitetta, mutta bändi on säilyttänyt laadukkaan tasonsa yhtenä teutonihevin kovimmista nimistä.

8½/10

Ville Krannila

1.Agent Orange
2.Tired And Red
3.Incest
4.Remember The Fallen
5.Magic Dragon
6.Exhibition Bout
7.Ausgebombt
8.Baptism Of Fire
9.Don’t Walk Away

Bonus Disc:
1.Incest (Live)
2.Agent Orange (Live)
3.Tired And Red (Live)
4.Remember The Fallen (Live)
5.Ausgebombt (Live)
6.Ausgebombt (German version)

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here