Purple Night 2016: Come Taste The Bands @Tavastia, Helsinki 16.9.2016

Perjantaina 16.9. koettiin Helsingin Tavastia-klubilla Perfect Strangers Of Finland PSOF ry:n organisoima ja järjestyksessään jo kahdeksas Purple Night -tapahtuma.

Tribuutin kohteena olivat tällä kertaa paitsi itse Deep Purple, myös kitaristi Tommy Bolin sekä 40 vuotta täyttänyt Rainbow-klassikko ”Rainbow Rising.” Metalliluola oli paikalla ja raportti illasta tarjolla seuraavassa.

Purple Night -tapahtumat alkoivat yhdistyksen 10-vuotisjuhlista vuonna 2008 ja vuosien varrella nämä illat ovat juhlistaneet Deep Purple– sukupuun musiikkia erilaisin teemoin. Mukana on ollut naislaulajia, kitaristeja ja mm. Rainbow -teema. Myös Deep Purplen klassikkolevyt ”In Rock” ja ”Who Do We Think We Are” ovat olleet erikseen käsittelyssä. Vuonna 2015 juhlittiin kitaristi Ritchie Blackmoren 70-vuotissyntymäpäivää, jolloin entinen Rainbow-laulaja Doogie White saapui Helsinkiin tapahtuman tähtivieraaksi. Illan aikana kuultiin laajasti Ritchien aikaista tuotantoa.

Perjantain kahdeksannesta Purple Night-tapahtumasta ja sen teemasta kerrottiin tapahtuman ennakkoinfossa näin:

Tänä vuonna tapahtuman nimi on Purple Night 2016 – Come Taste The Bands. Kuten nimestä on arvattavissa, tapahtuman teema liittyy Deep Purplen levyyn ”Come Taste The Band,” jossa Tommy Bolin oli mukana uutena kitaristina Ritchie Blackmoren lähdettyä perustamaan Rainbowia. Levyn julkaisusta tuli viime vuonna kuluneeksi 40 vuotta. Tänä vuonna tulee Tommy Bolinin ”Private Eye”-levystä kuluneeksi tuo samainen 40 vuotta. Myös Rainbowin ”Rising”-levy viettää niin ikään 40-vuotisjuhlaa, joten tämän vuoden teema liittyy myös siihen. Eli lyhyesti Deep Purple ”The Tommy Bolin era”, Tommy Bolin-sooloura ja Rainbow ”Rising”.

Tavastialla oli väkeä jo mukavasti, kun illan ensimmäinen bändi kapusi lauteille. The Sensational Mika Järvinen Band esiintyi kokoonpanossa Mika Järvinen – laulu, Mikko Kosunen – kitara, Eeva Koivusalo – basso, Juha Kuoppala – koskettimet ja Santeri Saksala – rummut. Purple-perheestä poimitut kappaleet toimivat maukkaasti ja tässä oli varsin oiva startti pitkälle iltamalle.

pn2

Petteri Hirvanen Group tarjosi tämän jälkeen maistiaisia Billy Billy Cobhamin levyltä ”Spectrum.” Tällä vuoden 1973 arvostetulla instrumentaalilevyllä kitaraa soitti nuori Tommy Bolin, joten olikin upea idea, kun myös tätä musiikkia saatiin iltaan mukaan. Taidokas soitto täytti Tavastian salin ja veikkaan, että monelle paikalla olleelle tämä kokemus oli ainutlaatuinen. Joku ehkä rohkaistuu jopa ottamaan tämän fuusiojazz-klassikon levykuunteluun.

pn20

Private Eyes Project on erikoistunut liian nuorena kuolleen Tommy Bolinin (1951–1976) musiikkiin ja Purple Nightin esiintymiskokoonpanossa solisteina nähtiin ja kuultiin Maria Hännistä, Mika Järvistä, Paolo Ribaldinia, Jukka Nummea, Mikko Rintasta sekä Daizy Pinehillia. Illan erikoisvieraana oli Tommy Bolinin veli Johnnie Bolin (rummut ja kitara). Johnnie ylläpitää veljensä musiikillista perintöä aktiivisesti mm. järjestämällä vuosittaista Tommy Bolin -festivaalia Sioux Cityssä.

Kuultiin pitkä setti, jonka aikana laulajat ja soittajat vaihtuivat tiuhaan tahtiin. Kappalemateriaalin päärunko oli koottu Deep Purplen vuoden 1975 ”Come Taste The Band”-albumin -kappaleista, mutta mukaan mahtui myös muutakin Purplen tuotantoa, sekä näytteitä Tommy Bolinin soololevyjen kappaleista. Unohdettu ei myöskään Black Oak Arkansas -yhtyettä, jossa Johnnie Bolin soittaa rumpuja.

Illan kohokohdaksi nousi tunteikas klassikko ”When A Blind Man Cries,” jonka koskettavan upeasti esittivät Jukka Nummi (laulu), Maria Hänninen (viulu) ja Mika Järvinen (kitara). Keikan loppupuolella kuultu pitkä Tommy Bolinin soolotuotantoon keskittynyt osio oli musiikillisesti upea, mutta ilmeisesti usealle paikalla olleista varsin tuntematon. Illan aikataulu alkoi myös tässä vaiheessa olla myöhässä ja tunnelma salissa tuntui laskevan. Private Eyes Projectin osuuden päättänyt ”Smoke On The Water” on kuultu kyllästymiseen asti varmasti kaikissa maailman Purplebileissä, mutta nyt se herätti yleisön sopivasti ennen illan viimeistä bändiä.

pn19

Kun illan ”Rainbow”, eli Wolf Moon Rising asteli lavalle, oli kello vierähtänyt jo reippaasti lauantain puolelle. Itselläni alkoi olla jo huoli seuraavan päivän työvuorosta, mutta pakkohan tätä oli edes vähän nähdä. Leverage -yhtyeen jäsenistä koostuneen yhtyeen laulajana nähtiin monessa mukana ollut Kimmo Blom ja taas oltiin hyvän äärellä. Vuoden 1976 ”Rainbow Rising” -albumin ympärille rakennettu setti oli heti alusta lähtien hienoa kuultavaa. Kimmo Blom tulkitsi kappaleet vahvasti ja bändi oli kovassa vedossa. Tämä herkku oli kuitenkin pakko jättää omalta osaltani kesken, mutta hyvillä mielin sain Tavastian ovelta kävellä viileään yöhön ja kohti autoa. Taustalla soi hiljalleen vaimeten ikimuistoinen ”Catch The Rainbow”:

”We believed we’d catch the rainbow, Ride the wind to the sun, Sail away on ships of wonder…”

Teksti ja kuvat: Hannu Juutilainen © Metalliluola/Blogi

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here