Landing Heroes – Darkness Despair (2015)

[three_fourth]Haminan suunnalta puskee taitavaa nuorisoa Landing Heroesin muodossa. Kyseessä on nuorten miesten metalliorkesteri, joka lataa ensimmäisen pitkäsoittonsa hyvällä otteella ja asenteella. Albumin anti on kattava läpileikkaus monenlaista melodista metallia bändin kuitenkin onnistuessa säilyttämään punaisen langan ja kuulostamaan itseltään.

Levy aloittava nimikappale jyrähtää käyntiin komealla riffillä ja rässirumpukompilla. Aloitusralli pitää sisällään lähes kaiken, mitä voi hyvältä melodiselta metallibiisillä vaatia. Komeaa soittoa, mukaansa tempaavia tuplakitaramelodioita ja kaiken kruunuksi vielä biisin ehdoilla kulkeva soolo kuorruttaa kokonaisuuden. Kappaleen akilleen kantapääksi muodostuu kuitenkin laulusuoritus, kuten oikeastaan kaikissa biiseissä. Ei niin, etteikö laulusta vastaava Väinö Kontinen hommaansa sinänsä osaisi, vaan oikeastaan siksi, että miehen ulosanti on melkoisen yksioikoista. Voi olla tietty valittukin linja, mutta ainakin tässä osoitteessa odotettaisiin tämän tyylin metalliin monipuolisempaa ja melodisempaa laulua. Nyt aloitusbiisin ensimmäisistä riveistä tulee mieleen eräs James Hetfield ja vaikka kovassa bändissä kova tulkitsija onkin, omaa hän sen verran omaleimaiset maneerit, ettei niitä kannata lähteä edes epäsuorasti jäljittelemään.

Laululinjat kulkevat läpi levyn melkoisen matalissa sävelissä ja sen vuoksi tuntuukin, että levy jää tavallaan hieman junnaamaan. Siinä kohtaa, kun kertosäkeen pitäisi laukaista ase tyhjäksi, jää kliimaksi saavuttamatta ja piipussa tussahtaa pelkkä räkäpää. Kontista kuunnellessa saa kuitenkin vaikutelman, että ääntä ja rahkeita riittäisi. Tulevaisuudessa vaan pitäisi ottaa miehestä kaikki tehot irti ja piilossa oleva potentiaali käyttöön.

Albumin biisimateriaali on monipuolista ja tasavahvaa. Aluksi mainitun nimikappale ”Darkness Despairin” lisäksi omaan korvaani erottuivat videobiisi ”Horizon” sekä loppupään ”Savage.” Kappaleet sisältävät paljon melodioita sekä maukkaita kitarasooloja ja kitaristi Topias Kolsin tulkinta hiveleekin omaa korvaani nimenomaan melodisuuden ja kappaleiden ehdoilla soittamisen vuoksi. Välillä sekaan heitetään liruttelua, mutta se ei ole itseisarvo vaan miehen soitto tukee kokonaisuutta.

Erikseen on vielä pakko nostaa esiin rumpali Julius Kontunen. Kansilehdestä löytyy miehen nimi ja toki hän on albumille rummut soittanut. Paikka paikoin nuoren miehen työskentely on vain niin jäätävän kovaa ja tarkkaa, että oli pakko höristellä korviaan ja kuunnella, etteivät rummut vaan tule koneelta. Hattu päästä. Komppi ei kaatuile ja fillit pysyvät kasassa, vaikka välillä vauhtia on kuin turboahdetussa hirvessä.

Äänimaailma levyllä on hiukan demomainen ja vaikka rummut onkin komeasti soitettu, ne kuulostavat jossain määrin muovisilta. Balanssi on hyvä ja soittimet tasapainossa toisiinsa nähden. Nyt Landing Heroes tarvitsee keikkoja ja niitä yhteisiä kilometrejä. Kansikuvan perusteella miehet ovat vielä nuoria ja elämää sekä soittoa on edessä runsain määrin, jos vain halua ja motivaatiota piisaa. Toivottavasti piisaa, sillä peruskivi on valettu jo ensilevyllä vahvaksi. Jatkossa lisää huomiota nimenomaan laulusuorituksiin ja biisien sovittamiseen. Nytkin olisi muutamissa kappaleissa tiukemmalla sovituksella saanut turhan tyhjäkäynnin pois. Toisto on hyvä asia, jos tahtoo treenata skaaloja tai rangaistuspotkuja, mutta metallikappaleessa liika toisto saattaa olla hyvän biisin surma ja tuho.

Tästä eteenpäin toivoisin, että Landing Heroes pakkaisi kamansa mahdollisimman usein sen ruosteisen Hiacen tai Transporterin peräkonttiin ja karauttaisi soittamaan kolmen kaljan keikkoja lippuriskillä. Se on ainoa tie, jolla saadaan kehitystä tapahtumaan ja bändiä ihmisten tietoisuuteen. Ja siitäkään huolimatta mikään ei ole varmaa satojen vastaavien bändien taistelussa taivaspaikoista. Hyviä biisejä tekemällä, sopivasti röyhkeällä kyynärpäätaktiikalla sekä ripauksella onnea kaikki on kuitenkin mahdollista. Ja vaikka suurta läpimurtoa ei koskaan tapahtuisikaan, niin kyllä maailmaan silti aina hyvää metallimusiikkia mahtuu.

8+/10

Teemu Kuosmanen

[/three_fourth] [one_fourth_last]

Landing Heroes cover

1.Darkness Despair
2.Horizon
3.The Brutal Hit
4.Torn Apart
5.Destiny´s Path
6.Appeasement For Sins
7.Savage
8.Unforgiving Inferno[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.