Grimace – Gates Of Mind (2014)

MAINOS:[three_fourth]Vuonna 2008 perustettu Grimace on kotimainen melodista heavya soittava yhtye. Musiikissa on selviä rock-vivahteita sekä myös pieniä tuulahduksia death metallista lähinnä laulaja Harri Häkkisen äänenkäytössä. Musiikillisia yhtymäkohtia löytyy klassisesta hard rockista, suomalaisesta metallista Amorphiksesta Burning Pointiin sekä viime vuosien Iron Maidenista.

Grimace on kulkenut omaa tietään ja löytänyt oman soundinsa. Monilla bändeillä tuntuu olevan tärkeintä saada ensimmäinen levy ulos mahdollisimman nopeasti ja lopputulokseen ei lopulta olla tyytyväisiä. Grimacen tapauksessa vuosien soittaminen on hioutunut yhteen tuoden mukaan hyvin onnistuneen lopputuloksen.

Levy lähtee käyntiin loistavalla “Gates of Mind” – kappaleella, joka esittelee Grimacen vahvimmalla osaamisalueellaan, raskaamman ja kevyemmän metallin hienojakoisessa integraatiossa, joka ei missään vaiheessa kuulosta epäluonnolliselta. Melodiaa riittää ja laulaja Harri Häkkisen örinät sekä puhtaat lauluosuudet siivittävät biisin levyn parhaimpiin. “Drown Into The Stream” jatkaa vahvoja otteita ja väkisin tulee Iron Maidenin “Wasted Years” mieleen hienosta melodiankulusta. “Tango Grimacen” raskaat ja vähän jo progemaiset kitarakuviot toimivat hyvin, vaikka kertosäe ei oikein sovi biisin yleiskuvaan niin vahva kappale on taas kyseessä.

Levyn alku on sen verran vahva, että neljännen biisin lievä notkahdus on enemmän kuin ymmärrettävää. Ei kappale mikään huono ole, mutta alkukolmikon jälkeen odotusarvot ovat sen verran kovat että “Warin” perusvarma sävellystyö kuulostaa vähän tylsältä ratkaisulta. Grimace osaa hienosti seikkailla eri musiikkigenrejen rajoilla ja siitä hieno tyylinäyte löytyy kappaleesta “Knowing (what we must do),” jossa liikutaan balladinomaisissa tunnelmissa, mikä ei kumminkaan sorru siirappiosastolle. Biisin lopussa kuullaan vielä varsin hienot soolot ja kappale itsessään ylittäisi varmasti kynnyksen radiosoittoon. Melodiat ovat vahvoja ja lisäksi alun puhtaat kitarasoundit ovat erittäin hyvät.

Levyn puolivälin jälkeen “Guidelines” jatkaa varsin tarttuvalla melodialla ja hienoilla kitarakuvioilla biisin ollessa Grimacen kevyempää ja rockahtavampaa osastoa. “Blindfolded Eyes” tasapainottelee hienosti kevyemmän ja raskaamman osaston välimailla ja biisi vähän kuin antaa odottaa milloin Häkkisen örinät siivittäisivät kappaleen uusille urille. Biisi etenee tasavarmasti hyvien riffien turvin loppuun, vaikka odotettua muutosta ei tullutkaan. “King Of Nothing” sekä “Clash Of Time” liikkuvat vähän samoilla linjoilla kuin alkupään “War”-kappale, eivätkä tuo levylle lisäarvoa. Onneksi viimeinen biisi “Suppressed Flame” edustaa sitä osastoa missä Grimace parhaimmillaan on. Kappaleen laulussa sekä riffittelyssä on uhkaavaa ja jylhää tunnelmaa, ja reilun kolmen minuutin pituudestaan huolimatta se kasvaa eeppisiin mittoihin. Mainio päätös levylle.

Levy on ehdottomasti positiivinen kokemus ja sen parissa viihtyy hienosti. “Gates of Mind” tarjoilee laajalle kuulijakunnalle varsin taidokkaasti tehtyä musiikkia ja etenkin levyn kovemman osaston biisit ovat erinomaisia. Tuotannollisesti levy on hyvä. Soundit ovat varsin selvät ja miksattu hyvin yhteen, jättäen silti liikkumavaraa jokaiselle soittimelle. Bändin parasta antia on Harri Häkkisen laulu, josta tulee mieleen hyvän ja pahan taistelu, ja tässä tapauksessa matalat lauluosuudet vievät vaivoin voiton puhtaista lauluista. Mielenkiintoista on nähdä miten Grimace jatkaa kehitystyötään ja ehkä eniten annettavaa bändillä löytyisi sieltä raskaamman osaston puolella.

8+ / 10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

68612_566875070099863_2682171982521013364_n

1.Gates Of Mind
2.Drown Into The Stream
3.Tango Grimace
4.War
5.Knowing (What We Must Do)
6.Guidelines
7.Blindfolded Eyes
8.King Of Nothing
9.Clash Of Time
10.Supressed Flame[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.