Formis – Mental Survival (2015)

[three_fourth]Puolalaisen death/thrash metallin uusi lupaus Formis on nyt julkaissut kakkosalbuminsa viiden vuoden uran aikana. Debyytti ”Perfect Excuse” keräsi aikanaan kohtalaisen hyviä arvioita, ja nyt bändin itsensä mukaan ”Mental Survival” on nopeampi, intensiivisempi ja raskaampi tuotos kaikilla tasoilla.

Bändi listaa suurimmiksi vaikuttajikseen Deathin ja Atheistin, joiden soundimaailmaa on musiikista kyllä kuultavissa. Progressiiviset elementit Deathin tapaan nousevat esille heti alusta lähtien ja myös Atheistin jazz-tunnelmaa löytyy paikoitellen. Esikuviinsa verrattuna Formisin death metal on loppujen lopuksi hyvin melodista ja seesteisiä hetkiä löytyy raskaampien riffien seasta useita. Myös thrash-otetta hyödynnetään laajasti. Thrashin puolelle menevät hetket ovatkin levyn vahvuus sen lyhyen keston lisäksi. Valitettavasti aivan parhaalla mahdollisella tavalla tätä monipuolisuutta ei hyödynnetä.

Yksilötasolla yhtyeestä löytyy taitoa mukavasti. Kitarasoundi on murea ja molemmat kepittäjät osoittavat hallitsevansa instrumenttinsa hyvin. Laulaja Marek Zajac tekee perusvarman suorituksen, jossa ei suurempaa vikaa ole muuten kuin se kuuluisa erottuminen suuremmasta massasta. Biisimateriaalikin tarvitsisi hiukan enemmän sykettä ja sisältöä, erityisesti tässä tyylilajissa. ”Skeleton Key” alkaa hyvin tarttuvalla riffittelyllä, mutta yritys ei aivan kanna biisin loppuun saakka kappaleen tyytyessä toistamaan turhan turvallisia kuvioita. Samoin nimibiisissä on potentiaalia ja Formis onnistuu tässä kohden kuulostamaan jopa parhaiden aikojen Testamentilta. Yhtäkkiä kappale loppuu kuin kesken ja kasvatettu energialataus kadotetaan.

Formis on laadukas yhtye ja ”Mental Survival” on perustasolla aivan toimiva albumi. Tästä huolimatta tuntuu kuin yhtye yrittäisi hieman väkisin tuoda musiikkiinsa progressiivisuutta ja ylimääräisiä koukkuja kun voimavarat ja luonnollinen lahjakkuus ovat suoraviivaisemmassa riffi- ja jopa puhtaassa thrash metal-osastossa. Varovaisesti peukkua ylös, mutta parannettavaa jää vielä tulevaisuuteen.

7½ / 10

Ville Krannila

FORMIS_band

[/three_fourth] [one_fourth_last]

Mental_front

1.Carbon Expulsion
2.D.I.D.
3.Dark Light
4.Horizontal Hourglass
5.Skeleton Key
6.Sculpture
7.Mental Survival
8.Isochronic Exhalation
9.Skeleton Key Ft. Baryla[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.