Acceptin Wolf Hoffmann: ”Voitte arvata mielipiteeni ex-jäsenistä”.

Saksan heavy metallin legendaarisimpiin nimiin kuuluva Accept sai alkunsa jo 1970-luvulla Solingenissa.

Seuranneiden 40 vuoden aikana yhtye on ollut telakalla kolmeen otteeseen, joista viimeisin kesti yhtä lyhyttä kiertuetta lukuun ottamatta lähes 15 vuotta. Vuonna 2010 yhtye aktivoitui uuden laulajan Mark Tornillon vetämänä ja on sen jälkeen julkaissut jo kolme laadukasta hyvin perinteisissä kantimissa lepäävää studiolevyä. Sarjan neljäs tuotos ”The Rise Of Chaos” ilmestyy kuluvan viikon perjantaina. Yhtye nähdään Wacken Open Air-festareilla orkesterin kanssa 3.8.2017 ja show myös taltioidaan tulevaa DVD-julkaisua varten.

Metalliluola istui alas kitaristi Wolf Hoffmannin kanssa ja selvitti mm. mistä yhtyeen 2010-luvulla uudelleen virinnyt energia kumpuaa.

Uuden albumin nimi ”The Rise Of Chaos” kuvastaa kitaristin mukaan maailman tämän hetkistä tilannetta paremmin kuin hyvin.

Se on heijastuma siitä, miten olemme viime vuosien aikana nähneet ympäröivän yhteiskunnan. Koko maailma on luisumassa kaaokseen ja nimi tuntui sopivan täydellisesti vuoteen 2017. Musiikin osalta halusimme kirjoittaa materiaalia kuten 1980-luvulla perinteiseen Accept-tyyliin. Jos uusi biisi kuulostaa siltä kuin se olisi voinut löytyä joltain 1980-luvun levyltämme, silloin olemme mielestäni onnistuneet. Kirjoitimme kappaleet, kuten tällä vuosikymmenellä on ollut tapana, Mark (Tornillo, laulu) tekee sanat, ja musiikki on minun sekä Peterin (Baltes, basso) käsialaa. Uudet jäsenet Uwe (Lulis, kitara) ja Christopher (Williams, rummut) eivät juuri vaikuttaneet levyn sisältöön ja minä soitin kaikki kitaraosuudet studiossa kuten aina. Tämä on myös neljäs albumimme putkeen tuottaja Andy Sneapin kanssa ja teimme sen jälleen samassa studiossa. Kyseessä on ennätys meille, emme ole koskaan tehneet näin pitkää yhteistyötä yhdenkään tuottajan kanssa. Mutta nykymuodossaan Accept on kuin kone, joka toimii täydellisesti, joten miksi muuttaa kaavaa?

Yhtyeen entinen laulaja Udo Dirkschneider kiertää jo toista vuotta ympäri maailmaa esittäen Accept-kappaleita. Hoffmann ei kuitenkaan koe tarpeelliseksi pitää mitään yhteyttä häneen eikä muihinkaan entisiin bändikavereihinsa, joita Acceptin tapauksessa on useita.

En ole yhteydessä heihin. Kun he lähtivät, he lähtivät ja se siitä. Usein kysytään mielipidettäni ja olenko tietoinen siitä, mitä he puuhailevat. Olen kyllä, ja voit arvata mielipiteeni heistä ja tekemisistään. En halua kuitenkaan vatvoa asiaa, sillä mitä se hyödyttäisi? He tekivät päätöksen ja lähtivät tekemään omia juttujaan, ja me etenemme omaa tietämme.

Kreatorin Mille Petrozza kertoi viime syksynä Metalliluolalle yhtyeen vaikeuksista grungen hallitsemalla 1990-luvulla. Vuosikymmen oli myös Acceptille vaikeaa aikaa, vaikka yhtye julkaisikin tuolloin kolme studiolevyä ja jatkoi kiertämistä.

Ajatukseni niistä levyistä ovat ristiriitaiset enkä ole kuunnellut niitä aikoihin. Se oli melko kauheaa aikaa. Perinteinen metalli oli epäsuosiossa, kiertueet eivät menestyneet ja albumit eivät myyneet. Kaikki vanhemmat yhtyeet kärsivät samasta ongelmasta, pysyivät matalina ja yrittivät pysyä mukana kehityksessä. Mekin koitimme levyillä uusia juttuja. Fanit eivät pitäneet siitä, emmekä itsekään kokeneet sitä oikeaksi tieksi. Samoin vuoden 2005 lyhyt kiertue, jonka teimme Udon kanssa. Itse en tuntenut oloani kovin pahaksi silloin, mutta monet ovat jälkikäteen kertoneet, ettemme vaikuttaneet onnelliselta ja yhtenäiseltä bändiltä. Mutta nyt olemme. Nämä vuodet sen jälkeen, kun Mark saapui kuvioihin ovat olleet mahtavia, ja voin rehellisesti sanoa yhtyeen olevan nyt parempi kuin koskaan ja fanit ovat sanoneet samaa. Kun teimme paluun, oli selvää alusta alkaen että tekisimme tämän kunnolla, kahdella kitaristilla ja 1980-luvun perinteisellä tyylillä.

Kysyttäessä yhtä kappaletta, joka määrittelisi Acceptin olemuksen, Wolf miettii hetken.

Vaikea sanoa. Tunnetuin kappaleemme on varmaankin ”Balls To The Wall” ja usein kuulee ”Fast As A Sharkin” mainittavan kun puhutaan genreä muovanneista biiseistä. Nuo kaksi varmasti nousevat joukosta. Mutta määrittelevätkö ne koko bändin? En tiedä. En usko, että on yhtä kappaletta Acceptin tapauksessa joka määrittelisi koko uramme.

Wolf kertoo lopuksi pitävänsä paljon Suomesta ja Accept onkin ollut säännöllisesti täällä nähty vieras viime vuosina.

Minulla on hyviä muistoja Suomesta ja tänne on aina mukava tulla. Soitimme täällä itseasiassa ensimmäistä kertaa yhteisellä keikan yhden esikuvamme Scorpionsin kanssa. Pidämme paljon maastanne ja paikallisista faneista. Edellinen levymme ”Blind Rage” ylsi listaykköseksi täällä, joten suuret kiitokset tuesta vuosien varrella!

Accept julkaisee ”The Rise Of Chaos” albumin 4.8.2017 ja nähdään Suomessa kahdella keikalla helmikuussa 2018. Metalliluolan arvion uudesta levystä saa lukuun linkistä.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Ville Krannila

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here