Ultimatium haastattelu

MAINOS:2015_Ultimatium3

Moni-ilmeisen power metallin nimeen vannova Ultimatium on vihdoinkin julkaissut seitsemän vuotta työn alla olleen ”Vis Vires Infinitus” – albuminsa. Metalliluola jututti levyn ja muiden kuulumisten tiimoilta bändin kosketinsoittajaa ja pääasiallista biisinkirjoittajaa Matti Pulkkista.

Uusi levynne on ollut työn alla pitkän ajan, joten onnittelut valmiista tuotoksesta! Miltä mielestäsi yhtye kuulostaa uudella albumilla ja saavutitteko musiikin osalta sen mitä lähditte hakemaan?

Kiitos, kyllähän tuo hieman tarpeettoman pitkäksi venyi, mutta pääasia että valmiiksi saatiin.  Voidaan sanoa, että yhtye kuulostaa Ultimatiumilta, eli lähdettiin hakemaan soundia, mihin olemme itse tyytyväisiä ilman että yritettäisiin kuulostaa joltain muulta, ja siinä omasta mielestä onnistuimmekin. Musiikin osalta meillä oli laadullisia ja teknisiä tavoitteita, tarkoittaen että saisimme tämän DIY-homman toimimaan, jotta jatkossakin sitten pystyisimme samalla tavalla toimimaan. Toivottavasti hieman paremmalla tahdilla vaan.

Jäsenistössänne on ollut paljon vaihdoksia, miten uudet soittajat ovat vaikuttaneet bändin ja levyn soundiin?

Pelkästään positiivisesti. Uudella rumpalilla on pitkä ja vahva äänitystausta, joten hän itse hoiti äänitykset ja yhteistyössä sitten miksasimme rummut. Ja kun tunsin uuden basistin kyvyt jo ennalta, tiesin jo siinä vaiheessa, että ei tästä edellistä huonompi ainakaan ole tulossa. Lisäksi muu bändi sai extra boostin lisävirtaa jäsenistönvaihdoksesta ja sitä myöten jaksettiin ahertaa normaalia enemmän äänitysten kanssa.

MattiPulkkinen

Levy on yhtyeen itsensä tuottama, koitteko saavanne tätä kautta visionne paremmin kuuluviin kuin jos ulkopuolinen tuottaja olisi ollut vääntelemässä nuppeja?

Ennen kaikkea tässä painoi vaakakupissa se, että haluttiin tehdä omalla porukalla koko homma ja näin myös tämä tekninen puoli ”arvioittaa” samalla. Lisäksi haluttiin pudottaa ns. liikkuvien osien määrä minimiin. Aikataulu olisi voinut olla 1-2 vuotta pidempikin, jos vielä olisi ulkopuolisen tuottajan kanssa lyöty aikatauluja yksiin. Jossain vaiheessa oli puhetta masteroimisesta ulkopuolisella, mutta kun tuli itseä miellyttävä masterointikin omin voimin, niin ei nähty sitten tarvetta masteroittaa muualla levyä.

Millainen oli luova prosessi albumille, miten kappaleet syntyivät ja hiottiinko niitä vielä studiossa valmiiseen muottiin?

Luova prosessi jatkui kyllä aivan äänitysten viime metreille, biisien pohjat olivat jo joskus vuosina 2008–2009 aikalailla kasassa, mutta pitkin vuosia noita sitten on iteroitu ja kitarasoolot esimerkiksi syntyivät parina viimeisenä äänitysviikonloppuna lopulliseen muotoon. Kappaleiden alkuperäiset rungot syntyivät sillä perinteisellä metodilla, että soitetaan synaa niin kauan, että jotain järkevää riffiä tai melodiaa alkaa tulla esiin ja siitä sitten viemään eteenpäin.

VisVireskansi20x20_4

Millaisia teemoja sanoituksellisesti ”Vis Vires Infinitus” käsittelee?

Lyriikoista löytyy sellaista perinteisempää arkipäivän kohkaamista kuin myös vähän scifimpää materiaalia pienen, n. puolet biiseistä käsittävän, teemakokonaisuuden muodossa ja ensimmäistä kertaa myös Tomi (laulaja Viiltola) osallistui toden teolla lyriikoiden tekoon ”I Remember”-biisissä.

Millaisena näet Power Metallin tilan genrenä vuonna 2015, millä keinoin Ultimatium erottuu massasta?

Ihan kauheasti en ole genren tilaa tässä seuraillut, oma huomio on kiinnittynyt tuonne progempaan suuntaan viime vuosina. Sellainen käsitys power metallin tilasta on jäänyt, että kauhean hyvässä hapessahan tuo ei taida olla. Muutamia tiukkoja levyjä tälle vuodelle on tosin tullut, joten jospa se pikkuhiljaa näistä ns. lamavuosista alkaisi elpyä tämäkin genre. Ultimatium erottuu genrestä varmaankin tällä hieman raskaammalla ja progressiivisemmalla otteella, mitä tälle levylle on saatu jo vähän tuotua ja sitä polkua pitkin varmasti menemme myös kohti neljättä levyä. Dragonforcet ja germaaniset kumppanit saavat minun puolesta hoitaa sen yltiöpäisemmän osuuden tästä genrestä ihan rauhassa, me mennään vähän mutkaisempia ja varjoisampia reittejä pitkin.

2015_Ultimatium6Mitkä ovat bändin kiertuesuunnitelmat tällä hetkellä?

Tällä hetkellä on suunnitelmissa tietenkin treenaaminen tulevia keikkoja varten ja tietysti keikkojen hommaaminen, jota on tässä jo aloiteltu, mutta sen isompia kiertuesuunnitelmia ei tällä hetkellä ole eikä sen tiimoilta vielä ilmoiteltavaa.

Viimeiset sanat Metalliluolan lukijoille?

Eipäs tässä muuta kuin kiitokset, että jaksoitte tänne asti lukea ja tästä osoitteesta löytyy varmasti joka laitteelle ja kuuntelijalle sopiva linkki, jota kautta voi tukea suomalaista metallia ja hankkia levyn laillisia kanavia pitkin itselleen:

http://www.ultimatium.com/index_support.php

Haastattelu: Ville Krannila

Kuvat: yhtyeen promokuvat

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.