Stråle – Bourbon Souls (2020)

MAINOS:Helsinkiläinen hard rock -yhtye Stråle julkaisi ”Bourbon Souls” -levynsä aiemmin tänä vuonna hyväntuulisen tunnelman saattelemana. Laadukasta hard rockia ei ole koskaan liikaa, joten uuden tulokkaan hengentuotteen ottaa mielenkiinnolla kuunteluun.

Avausraita ”Strååling” ei suuria riemunkiljahduksia saa aikaan, mutta toisesta kappaleesta ”Faithless” eteenpäin meno virkistyy selvästi. Syy selviää nopeasti: bändin musiikki ottaa parhaimmat vaikutteensa perinteisestä suomalaisesta melankoliasta. To/Die/For, The 69 Eyes, Amorphis keveimmillään ja erityisesti Charon tulevat vahvasti läpi sävellysten tahtilajeista sekä soiton painokkuudesta. Myös vokalisti v. Ålarik on selvästi paremmin kotonaan tunnelmallisemmassa materiaalissa.

Levyllä yhtye tuntuu paikoitellen taistelevan takaisin kasarille haikailevien hetkien ja vuosituhannen vaihteen suomalaisen paranoidin optimismin välillä, jälkimmäisen suunnan viedessä voiton. Albumin ovat miksanneet ja masteroineet Ruotsin velhot Linus Corneliusson sekä Jens Bogren. Äänimaailmassa ei tätä myöten ole mitään valittamista ja musiikki soi vahvana sekä heleän kirkkaasti. Erityismaininta sekä soundin, että sovitusten puolesta on annettava Råssen koskettimille, jotka siivittävät biisejä taustalla hienosti nousten esille juuri oikeissa kohdissa.

Kansitaiteen kivimiesten taistelusta on vaikea heti löytää yhtymäkohtaa bourboniin, mutta musiikista tämä välittyy paremmin. Mestariteokseen jää vielä matkaa, mutta Strålen kiihdytys suoralla on jo tehokas.

8-/10

Ville Krannila

1. Strååling
2. Faithless
3. Control
4. Parasite
5. No One’s Around Me
6. Wasted
7. Arnold
8. Where Everything Disappears
9. The King Of Silence

Profiili | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.