Servant In Heaven or King In Hell: Kreator haastattelussa

Kreator kuuluu kiistatta Thrash Metallin eliittiin ja on yksi genren eurooppalaisista pioneereista. Murskaaviin riffeihin, sosiaalisen ja poliittisen yhteiskunnan ongelmiin sekä puhtaaseen vihaan suosionsa perustanut saksalaisyhtye on kulkenut lähes 35 vuotta kestäneen uransa aikana pitkän tien.

1990-luvun vaikeuksien jälkeen bändi koki uudelleen syntymän vuoden 2001 ”Violent Revolution”- albumin myötä ja on jatkanut vahvaa voittokulkua näihin päiviin saakka. Edellisestä ”Phantom Antichrist”- albumista on ehtinyt kulua aikaa jo yli neljä vuotta, ja nyt julkaisunsa saa yhtyeen 14. studiotuotos ”Gods Of Violence”. Metalliluolan haastatteluun saapuivat keulamies Mille Petrozza sekä Kreatorin suomalainen kitaristi Sami Yli-Sirniö.

Uusi levy on Millen mukaan luonnollinen jatkumo yhtyeen soundiin, mutta tuo samalla uusia elementtejä mukaan sovituksiin. Petrozza kertoo myös vihan edelleen elävän vahvana miehen sävellystyössä.

”Gods Of Violence” on monipuolinen teos, mukana on akustisia, todella raskaita, surullisia ja melodisia kohtia. Levyllä kuullaan jopa harppua sekä säkkipilliä ja luulen monien yllättyvän lopputuloksesta. Halusimme jatkaa ”Phantom Antichrist”- levyn musiikillista teemaa, mutta viedä samalla yhtyettä uuteen suuntaan. Minua ajaa edelleen eteenpäin sama viha, jonka tunsin 17-vuotiaana kun tein ”Endless Pain” levyn. Niin kauan kuin tämä bändi on elossa, sen ei tulisi kuolla. Musiikkimme tulee sydämestä ja samalla yritämme aina asettua fanien asemaan sävellystyötä tehdessämme.

Tulevasta Suomeen helmikuussa pysähtyvästä Euroopan kiertueesta on tulossa Millen ja Samin mukaan hieno kokemus.

Kokonaispaketti Kreator, Sepultura, Soilwork sekä Aborted on todella kova ja show tulee olemaan myös loistava. Meillä on lavalla uudet projektoinnit, ja valosuunnittelija tekee juuri parhaillaan töitä sen kimpussa Itävallassa. Siitä tulee hienoa. Saamme lopultakin kiertää uusien kappaleiden kanssa, joita tulee settiin mukaan viisi tai kuusi.

Kreatorin vuoden 2001 ”Violent Revolution”-levyllä alkanut paluu thrash metallin kärkeen saa Milleltä ja Samilta molemmilta kannatuksen. Petrozza kertoo 1990-luvun olleen samanaikaisesti haastavaa, mutta myös jännittävää aikaa.

Se ei ollut pelkästään vaikeaa, kyseessä oli myös jännittävä ja kehittyvä aikakausi, sillä opimme paljon soittajina ja veimme raskasta musiikkia uusille urille. Vaikeuksia toivat kokoonpano-ongelmat ja jatkuvat taistelut levy-yhtiöiden kanssa. Jos Sami olisi liittynyt bändiin tuolloin, olisimme ehkä saattaneet nousta takaisin kärkijoukkoihin aikaisemmin, mutta kuka sen tietää? Muistan olleeni todella iloinen kun 2000-luku saapui, Sami tuli kehiin ja teimme uuden sopimuksen SPV-levymerkin kanssa. Sen jälkeen olemme kehittyneet ja kasvattaneet fanijoukkoja tasaisesti.

Yhtyeen legendaarinen kakkosalbumi ”Pleasure To Kill” vietti äskettäin 30-vuotisjuhlaa, bändillä ei kuitenkaan ole aikomusta liittyä monen muun yhtyeen seuraan soittamaan vanhaa levyään alusta loppuun. Mille kääntää kysymyksen Samille, soittaisiko tämä mieluummin kappaleita ainoastaan ”Endless Painista” ”Coma Of Soulsiin” saakka? Samin vastaus ”no ei ainakaan nyt, sillä haluan soittaa uutta materiaalia” saa Petrozzan pureutumaan aiheeseen syvemmin.

Tämä on juuri se ydinjuttu. Monet kysyvät tätä. Se olisi mielenkiintoista toki, mutta olemme juuri julkaisemassa uutta levyä, joten keskitymme luonnollisesti siihen. Olimme kerran Exodusin kanssa kiertueella ja he soittivat yhtäkkiä ”Bonded By Blood” levyn läpi kokonaan. Se kuulosti hyvältä, mutta vei suurimman osan setistä. Nyt puhutaan thrash metallista. ”Pleasure To Kill”-albumilla oli pari biisiä, joita emme koskaan soittaneet livenä ja siihen on syynsä. Haluamme mieluummin keskittyä nykypäivään. Ja settilistassa on edelleen biisejä myös uramme alkupuolelta.

Lopuksi kysyttäessä onko Kreator 10 vuoden päästä Servant In Heaven, King In Hell vai Evil On Earth, Mille naurahtaa:

Hahah en tiedä, missä olemme 10 vuoden päästä, olemmeko elossa vai onko maailman loppu koittanut. Rehellisesti puhuen haluan vain jatkaa oman juttumme tekemistä. 10 vuotta vaikuttaa pitkältä ajalta, mutta se kuluu nopeasti varsinkin kun vanhenet. Jos maailma ei lopu ja me olemme elossa, luulen että Kreator jatkaa edelleen.

Kreator julkaisee ”Gods Of Violence” albumin Nuclear Blastin kautta perjantaina 27.1.2017. Yhtye nähdään Suomessa yhdessä Sepulturan, Soilworkin sekä Abortedin kanssa 10. ja 11.2.2017. Keikkapaikkoina toimivat Helsingin The Circus sekä Tampereen Pakkahuone.

Kuuntele koko haastattelu alta:

Haastattelu: Ville Krannila

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here