Kreator – Violent Revolution (2001)

MAINOS:



Saksalainen thrash metal -mylly Kreator, siirtyi uudelle vuosituhannelle ryminällä vaihderikkaan 1990-luvun jälkeen. Yhdessä Sodomin ja Destructionin ohella maansa tunnetuimpiin thrash-bändeihin lukeutuva ryhmä oli jukaissut mm. edelleen täyttä terästä olevan ”Coma Of Soulsin (1990), hieman uusia tuulia haistelleen ”Outcastin” (1997) sekä lopulta todellisen irtioton yhtyeen mukavuusalueelta ottaneen ”Endoraman” (1999) kaltaisia levyjä. Erityisesti viimeisin jakoi rajusti fanikunnan mielipiteitä, eikä albumia muistella kauniisti monessakaan Kreatorin kannattajatorpassa.

20 vuotta sitten syksyllä 2001 sitten saatiin uutta materiaalia “Violent Revolution” -albumin muodossa ja yllätys oli äärimmäisen positiivinen. Videobiisiksi päätynyt ”Violent Revolution” otti luulot pois sellaisella otteella, ettei ollut epäilystäkään Mille Petrozzan ja kumppaneiden paluusta omaan sarjaansa. Edellislevyn goottivaikutteista ei ollut enää jälkeä ja tilalla oli tuttua sekä turvallista thrash-junttaa.

Jos ”Endorama” oli pettymys ja bändin tulevaisuus arvelutti, unohtuivat tuollaiset epäluulot pian. ”Reconquering The Throne”, mainittu videobiisi introineen, sekä ”All Of The Same Blood” on jo sellainen aloitus, jolla pettymykset moshataan syvälle suohon ja isketään nenä niskaan kunnolla. Biiseissä on hurja lataus raakaa energiaa, tarttuvuutta ja juuri sellaista räyhäkkää henkeä, joka sai aikanaan innostumaan Kreatorin musiikista.

Ruutia löytyy myös myöhemmistä raidoista ja levy pitää tiukasti otteessaan. ”Servant In Heaven – King In Hell”, ”Second Awakening” ja ”Slave Machinery” luovat pohjaa tiukan tehokkaalle keskikastille, eikä mielenkiinto pääse karkaamaan. Loppua kohden puhti alkaa hieman loppua ja terävimmät iskut jäävät puuttumaan. Biiseissä on edelleen hyvää paalujunttaa, mutta yksinkertaisesti aiempi materiaali on sen verran kovaa tasoa, että viimeisille kappaleille on näytelmässä tarjolla vain sivurooleja.

Kokonaisuutena ”Violent Revolution” on suurimmalta osin vahva ja laadukas levy, joka on kestänyt aikaa mainiosti. Se oli yhden thrash metal -jättiläisen näyttävä paluu parrasvaloihin ja ehkä koko uran pelastanut albumi. Se ei ollut täydellinen onnistuminen, mutta pienistä puutteistaan huolimatta validia tavaraa niin ilmestyessään kuin myös tänä päivänä.

Levylle siunaantui materiaalia kohtuullisen runsaasti ja sillä on mittaa lähes tunti. Olisiko lopputulos hieman dynaamisempi, jos 2-3 tasaisempaa maastoa edustavaa raitaa olisi jätetty pois? Ehkä, mutta se että Kreator saatiin jälleen tekemään sitä mitä he parhaiten osaavat, sallii pienet kauneusvirheet. ”Violent Revolution” on näin 20 vuotta ilmestymisensä jälkeen tarkasteltuna edelleen raikkaan kuuloinen ja väkevä albumi, joka on ottanut paikkansa tekijänsä mittavan tuotannon kärkipäästä.

8½/10

Miika Manninen

1. Reconquering The Throne
2. The Patriarch
3. Violent Revolution
4. All Of The Same Blood
5. Servant In Heaven – King In Hell
6. Second Awakening
7. Ghetto War
8. Replicas Of Lie
9. Slave Machinery
10. Bitter Sweet Revenge
11. Mind On Fire
12. System Decay

Lappeenrannasta kotoisin oleva, nykyinen siilinjärveläinen, joka on hengittänyt ja syönyt metallimusiikkia 20 vuoden ajan. Tutustuminen "alaan" tapahtui perinteisen heavy metalin myötä ja myöhemmin musiikkimaku onkin laajentunut runsaasti metallin saralla. Elämääni runsasta lisäväriä musiikin lisäksi tuovat perhe, sekä jonkinasteinen urheiluhulluus.