Nihile – Diversity Of Simplicity (2015)

MAINOS:

[three_fourth]Nihilen porisevassa musiikillisessa keitoksessa yhdistellään brutaalia death metallia grindcore-vaikuttein jopa panteramaiseen grooveen. Neljän demon jatkoksi on nyt pitkän valmistelun jälkeen saatu ulos ensimmäinen täyspitkä. ”Diversity Of Simplicity” on yhtyeen itsensä tuottama, miksaama ja masteroima omassa kotistudiossa. Kansitaidekin on omaa käsialaa.

Täytyy kunnioittaa bändin DIY-asennetta, mutta se osoittautuu myös tässä kohtaa albumin akilleen kantapääksi. Erityisesti levyn alkupuolella soundit eivät anna minkäänlaista kehumisen aihetta. Vokaalit välittyvät suttuisesti, kitarat eivät ole riittävän pinnassa ja rummuissakin on merkillisiä säröääniä. Jostain syystä loppupuolen kappaleissa äänenlaatu jonkin verran paranee, mikä saa kuuntelijan tavallaan entistä turhautuneemmaksi.

Musiikin osalta Nihile on nimittäin tällä saralla lupaavimmasta päästä uusia yrittäjiä. Yhtyeen vahvuus tuntuu olevan erityisesti riffipohjaisessa hidastelussa, ja nämä sointukulut ovatkin tarttuvia ja mielenkiintoisia. Sovitukset pitävät kuulijan otteessaan ja tuovat biiseihin eloa aivan eri tavalla. Turhia puheosuuksia olisi voinut hiukan pätkiä ja kokonaisen kappaleen uhraaminen ”Traitors Of Faithin” tavoin ei oikein palvele lopputulosta, varsinkin kun taustalla hienosti pyörivät riffit eivät pääse puheen alta riittävästi esille.

Parhaimmillaan bändi ei tyydy turvallisiin ratkaisuihin, vaan sovitukset ovat monipuolisia ja kekseliäitä. Tämä on virkistävä poikkeus nykypäivän monotonisessa ja yksipuolisessa kuolometallitarjonnassa. Albumin parhainta puolta edustava ”Crawlers” jää soimaan kuulijan korviin pitkään kuuntelun jälkeen ja kannattaisi kunnon soundeilla ehdottomasti levyttää uusiksi.

“Diversity Of Simplicity” on valitettavan kaksijakoinen julkaisu. Jos tarjolle olisi täyspitkän sijasta laitettu levyn parhaat puolet yhdistävä EP kunnon soundeilla, lopputulos olisi heittämällä kiitettävä. Nyt jäädään tästä puolitiehen. Bändillä on kuitenkin selkeästi paljon annettavaa, joten seuraavaksi materiaalin tiivistystä ja oikeaan studioon ammattitaitoisen tuottajan kanssa. Tämän polun päässä Nihilelta on lupa odottaa suuria.

7+ / 10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

nihile

1.In
2.Shallow End
3.Enslaved To Progress
4.Worms
5.Don’t Carry The Weak (Destroy The Womb)
6.Slacktivist
7.Crawlers
8.Traitors Of Faith
9.Insame
10.Religious Ignorance
11.Diversity Of Simplicity
12.Out[/one_fourth_last]

Website | + artikkelit

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.