Malevolent Creationin “Retribution” ilmestyi 25 vuotta sitten

30 vuotta sitten Buffalossa, New Yorkissa perustetun death metal- pioneeri Malevolent Creationin “Retribution”-albumin julkaisusta on kulunut 25 vuotta.

Kyseessä on Floridan legendaariseen kuolometalliaaltoon kuuluneen yhtyeen toinen julkaisu niin ikään klassikon asemaan nousseen “The Tenth Commandmentsin” (1991) jälkeen. Yhtyeessä loppuun asti vaikuttaneet laulaja Brett Hoffman, kitaristi Phil Fasciana sekä basisti Jason Blachowicz ovat mukana, mutta muuten bändin kokoonpano oli jo ensimmäisen levyn jälkeen kokenut muutoksia toisen kitaristin paikalle saapuessa myöhemmin Cannibal Corpsesta tuttu Rob Barrett ja rumpuihin Solsticen Alex Marquez. Lisäksi James Murphy vierailee levyllä soittaen soolon kappaleeseen ”Coronation Of Our Domain”.

Scott Burnsin tuotanto on “Retributionilla” parhaimmillaan ja yhtye oli selvästi kehittynyt musiikillisesti debyytin raakuudesta. Myös Dean Seagraven kansitaide hakee vertaistaan ja kuvaa kiekon sisältöä täydellisesti. Monet hankkivat levyn pelkästään kansikuvan perusteella. Kitaristien riffikynä oli terävänä ja Hoffmannin murina täydentää kokonaisuuden. Malevolent Creation tarjosi myöhempinäkin vuosina laadukasta death metallia, mutta näissä Floridan auringon alla levytetyissä teoksissa on selkeä oma soundimaailmansa, johon eivät muut yrittäjät ole myöhemmin päässeet.

Aiheet levyllä liikkuivat väkivallasta korruptioon ja soundi iski suoraan aikakauden nuorison sydämiin. Vaikka Malevolent Creationista ei tullut koskaan yhtä suurta tekijää kuin Deathista tai Obituarysta, bändin varhaiset levyt omasivat kiistatta samaa raakaa ja alkukantaista vihaa sekä selkeää omaleimaista lahjakkuutta. Avauskappaleessa ”Eve Of The Apocalypse” kuullaan vielä teemamusiikkia vuoden 1986 kohua aiheuttaneesta elokuvasta Henry: Portrait of a Serial Killer, mikä osoittaa bändin pyrkineen odottamattomiinkin ratkaisuihin.

Malevolent Creation julkaisi viimeisimmän albuminsa “Dead Man’s Path” vuonna 2015. Yhtye ei ole virallisesti ilmoittanut hajoamisestaan, mutta lopetti aktiviteettinsa Blachowiczin erotessa viime syksyllä ja USA:n kiertueen jäätyä kesken.

25-vuotisjuhlan kunniaksi Malevolent Creationin “Retribution” soimaan alta:

JÄTÄ VASTAUS

Please enter your comment!
Please enter your name here