Hanging Garden – Blackout/Whiteout (2015)

MAINOS:[three_fourth]Jo neljännen täyspitkänsä saksalaisen LifeForcen kautta julkaiseva perimässään pääkaupunkiseudun ja Mikkelin aineksia yhdistävä Hanging Garden on saanut kasaan mielenkiintoisen kokonaisuuden. ”Blackout/Whiteout” ei kulje kovin valoisissa tunnelmissa, vaan biisit ammentavat inspiraationsa menetyksestä ja pettymyksestä. Levyn kansitaide on ranskalaista alkuperää, eikä ainakaan itseäni puhuttele lainkaan, mutta musiikillisesti liikutaan ammattitaitoisella maaperällä.

Melodista doom metallia lupaillaan ja sitäkin levyllä on. Pääpaino on doomin sijasta kuitenkin melodisuudessa ja Hanging Garden voisi kuulostaa siltä kuin HIM opetuslapsineen päättäisi normaalin ulosantinsa ohella ottaa sivuaskelia doomin puolelle. Myös syväilmeisen Anatheman ja Katatonian musiikin ystäville ”Blackout/Whiteout” varmasti putoilee.

Kappaleet kuten ”Eclipse” ovat kevyttä tavaraa, mutta kasvavat loppua kohden raskaampaan ilmaisuun. Musiikki on pohdiskelevaa ja introspektiivista. Piano soi avainkohdissa ja koskettimet tukevat kokonaiskuvaa, luoden kontrastia satunnaiselle voimakkaammalle revittelylle. Vokalisti Toni Toivonen tasapainoilee hienosti kevyen ja raskaamman ilmaisun välillä. Levyn päättävä ”Blackout” nousee esille erityisen vakuuttavana esityksenä, mutta kappalemateriaali on tasaista ja levy on nimenomaan kertaistumalta kuunneltava tapaus.

Masterointihommissa on vaikuttanut Heaven Shall Burnin kitaristi Alexander Dietz ja soundit levyllä ovat onnistuneet, kirkkaat ja korvaa miellyttävät. Tässä genressä kyseessä on hitaasti lämpiävä, mutta kuitenkin vahvalla liekillä palava teos. ”Blackout/Whiteout” ei ole helpointa mahdollista musiikkia ja jonkinasteinen tarttuvuuskertoimen lisääminen ei tekisi yhtyeelle pahaa jatkossa. Muuten meininki on varsin vahvaa ja ehdottomasti kansainvälisellä tasolla.

”Blackout/Whiteout” vaatii tilaa ja aikaa, mutta jos aiemmin mainitut vaikutteet ja melankolisen tunnelmallinen musiikki sieluasi viehättävät, Hanging Gardenin puutarhassa voi syysillan viettää hyvinkin leppeissä ja levyn maailmaan sopivissa alakuloisissa tunnelmissa.

8 / 10

Ville Krannila

[/three_fourth] [one_fourth_last]

LFR153

1.Borrowed Eyes
2.Whiteout
3.Embers
4.Eclipse
5.Aoede
6.Unearth
7.Words That Bear No Meaning
8.My Rise Is Your Fall
9.Blackout[/one_fourth_last]

Hevimaailmassa vaellettu jo 1980-luvulta. Monipuolisen metallimusiikkiin syventymisen, perheen sekä työn ohella ajan vievät kolme koota; kirjoittaminen, koulutus ja kuntoilu.